19 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

“Sigortacılık Sistemi ve Beklentiler” Sivas’ta masaya yatırıldı

sigortacilik paneli (3)Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde, Koru Sigorta Genel Müdür Vekili Hüsamettin Doğramacı ve Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen’in katılımıyla “Sigortacılık Sistemi ve Beklentiler” konulu panel düzenlendi.

Cumhuriyet Üniversitesi Zara Veysel Dursun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sigortacılık ve Risk Yönetimi Bölümü tarafından Hüseyin Kaplan Konferans Salonunda “Sigortacılık Sistemi ve Beklentiler” konulu panel düzenlendi. Yöneticiliğini Öğretim Görevlisi Fuat Çamlıbel’in yaptığı panele Koru Sigorta Genel Müdür Vekili Hüsamettin Doğramacı ve Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen panelist olarak katıldı. SAB Yönetim Kurulu Üyelerinin de bulunduğu panele yoğun katılım oldu.

Kooperatif sigortacılık üzerine

Koru Sigorta Genel Müdür Vekili Hüsamettin Doğramacı ‘Sigortacılıkta Yeni Bir Anlayış: Kooperatif Sigortacılığı’ konulu konuşmasında, sigorta sektöründe faaliyet bulunacak sigorta şirketlerinin anonim şirket ya da kooperatif şirket şeklinde faaliyette bulunabileceklerine değindi. Koru Mütüel Sigorta’nın Türkiye’de faaliyet gösteren iki sigorta kooperatifinin ilki olduğunu belirten Doğramacı, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle gelişmiş ülkelerde; verimli, kaliteli, rekabetçi, adil, sürdürülebilir ve yenilikçi bir üretim yapısının oluşturulması süreci kooperatifler sayesinde hız kazandı. Geleneksel sigorta şirketlerinden riskin transferi söz konusu iken alternatif olarak kooperatif şirket şeklinde kurulan sigorta şirketlerinde riskin paylaşımı esas alınır. Kooperatif sigortacılığında; aynı veya benzer risklere sahip bireyler veya kurumlar bir araya gelip, kooperatifçilik kurallarına göre bir kooperatif kurarlar. Ülke yasalarına göre ortaklık sürecini ve şartlarını belirlerler. Eşit miktarda bir ortaklık payı (asgari 100 TL) ödeyerek bir sermaye oluştururlar. Daha sonra sigortacılık kurallarına göre poliçe düzenleme süreçlerini belirler, evrensel sigortacılık kurallarını uygulayarak poliçe düzenlerler ve risklerine göre belirlenen primlerini öderler.”

“Türkiye’de sigorta potansiyelini büyütmek ve sigortayı tabana yaymak için bir fırsat”

Ortaklardan birinin veya bir kaçının hasarı olduğunda, yine evrensel sigortacılık kurallarına göre tazminat alındığını da söyleyen Doğramacı, ortakların, yılsonunda toplanan ortaklık payları ve primlerden elde edilen gelirleri, ödedikleri hasar ve yaptıkları masrafları düştükten sonra, ya sermayelerine katarak daha da güçleneceğini ya da yine eşit olarak aralarında paylaşabileceğini belirtti. Doğramacı, şöyle devam etti: “Ancak kooperatifin geliri giderinden az olursa, bu durumda zarara ortak olmanın bir sınırı vardır. Kooperatifin adının başındaki S.S. yani “Sınırlı Sorumlu” ifadesi bunun göstergesidir. Buna göre ortaklar, kooperatif borçlarına karşı sadece sermaye paylarının belirli bir oranı ile sorumlu olurlar. Sonuç olarak dünyanın en eski, en köklü bazı sigorta şirketlerinin kooperatif şeklinde kurulmuş olmaları tesadüf değildir. Geçen yıllar, bu kurumların güvenilirlik, dayanışmacılık ve sürdürülebilirlik açısından ünlerine ün kattı. Gelişmiş batı ülkelerinde ve gelişmekte olan ekonomilerde kooperatif, mütüel ve tekafül şirketlerinin sayısının ve pazar paylarının artışı ülkemiz için ilham verici. Son 10 yılda ülkemizde katılım bankacılığındaki nitel ve nicel büyüme, kooperatif ve tekafül sigorta potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunun göstergesi. Kooperatif sigortacılığı modeli, Türkiye’de sigorta potansiyelini büyütmek ve sigortayı tabana yaymak için bir fırsat. Ülkemizin zenginliği, risklerin çokluğu ve çeşitliliği, insanımızın girişimciliği, Türkiye’de yeni pek çok sigorta kooperatifinin kurulması için verimli bir zemin oluşturuyor.”

“Yetişmiş, iyi eğitim görmüş insan kaynağına ihtiyacımız var”

İkinci panelist olan SAB Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen ise yeni çıkan ‘Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’ konusunda yaptığı konuşmasında, dünya olduğu gibi Türkiye’de de teknoloji, ticari hayat ve beklentilerin çok hızla değiştiğini ifade etti. 2008 yılı gerçekleriyle hazırlanan yönetmeliğin, hızla değişen koşullara cevap veremediğini, ihtiyacı karşılamak için sürekli yayınlanan genelgelerle yamalandığını, sigorta sektöründe bir kaos oluşmasına neden olduğunu kaydeden Şen, “22 Nisan 2014 tarihinde yeni yayınlanan yönetmelik gereğince, acenteler, sigorta şirketleri durumlarını altı ay içinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecekler. Bu yönetmeliğin amacı, sigorta acenteliği faaliyetlerinin sigortacılık sektörüne olan güveni artırıcı biçimde sürdürülmesini ve sözleşme taraflarının hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen acentelik sisteminin kurumsallaşmasının sağlanması, acentelik faaliyetlerinin çerçevesi ile bu faaliyetlere ilişkin temel ilkelerin belirlenmesidir” dedi. Sigorta acenteliğinin itibarlı, kazançlı, saygın bir meslek olduğunu ifade eden Şen, şöyle devam etti: “Öğrenciler bizim için değerli. Yetişmiş, iyi eğitim görmüş insan kaynağına ihtiyacımız var. Teknolojiyi, dijitali iyi kullanan, yabancı dil bilenler,  acımasız rekabet ortamında bir adım önde olacaktır. Kendinizi yarınlara hazırlayın. Sizler yarınlarda kurulacak yeni nesil acenteler adaylarısınız. Her ne yaparsanız yapın, dürüst, erdemli, güvenilir, başkasına, emeğe saygı duyan kişiler olun, yolunuz açık olsun.”

Panelistlerinin konuşmalarından sonra soru-cevap kısmına geçilerek gelen sorular cevaplandı. Panelin sonunda Zara Veysel Dursun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arzu Koçaslan tarafından Panel Başkanı’na ve panelistlere plaket takdiminde bulunularak panel sonlandırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER