Türkiye’nin günlerdir yaşadığı orman yangınları, hepimizi yangın gerçeği ile yeniden yüzleştirdi. Bu felakette sadece ormanlar ve oralarda yaşayan canlılar değil birçok ev, işyeri ve araç da hasar gördü. Bu noktada yangın sigortasının önemi de daha iyi anlaşılırken, daha önce yangın geçiren memnun sigortalıların yaşadıklarına da kulak vermek gerekiyor. Kısa bir süre önce fabrikasında büyük bir yangın geçiren Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca, “Sigorta şirketinin ödediği 37.5 milyon lira sayesinde fabrikamız 6 ayda yeniden ayağa kalktı” diyor.
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Ülke olarak son günlerde yurdumuzun dört bir yanında meydana gelen yangın felaketi ile boğuşuyoruz. Yangınların yaşandığı bölgelerde ormanlar büyük oranda zarar görürken, içerisinde yaşayan birçok canlı da yok oldu.
Yangınların şehir merkezine ulaşması ile birlikte ormanlarla birlikte birçok ev, araç ve işyerleri de zarar gördü. Kısacası yaşanan felaketin maddi hasarı da büyük oldu. Özellikle sigortası olmayan ev, araç ve işyeri sahipleri şimdi oluşan hasarları nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor. Sigortası olanlar için ise hasar tespit çalışmaları çoktan başladı bile.
Yangınların akıllara getirdiği yangın sigortasının önemi bu felaketten sonra daha da iyi anlaşıldı. Bu noktada daha önce yangın felaketi yaşayan memnun sigortalıların yaşadığı tecrübelere kulak vermek önemli. Bu örneklerden birisi Cantek Group. Kısa süre önce çok büyük bir fabrika yangını geçiren Cantek Group, sigorta şirketinin ödediği 37.5 milyon lira sayesinde fabrikasını 6 ayda yeniden ayağa kaldırdı.
Yangının üzerinden yaklaşık 6-7 ay gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, daha önce düşünülen yeniliklerle birlikte her şeyin yeniden yapıldığını ve fabrikanın ayağa kaldırıldığını ifade eden Cantek Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca, “Rutin hayata geçmeye 2 ayımız daha var” dedi.
Sigorta şirketi geldiğinde dumanı tüten yerler vardı
Yangının hemen ardından yaşanan süreci Karaca, şöyle anlatıyor: “Yangın olduktan sonra 2’nci gün hem sigorta şirketinin sahibi hem brokerimiz hem de eksper fabrikaya geldiler. Yerinde inceleme yaptılar. Geldiklerinde hala dumanların tüttüğü yerler vardı. Tespitlerini yaptılar. Belli prosedürler var, belli izinler almaları gerekiyordu.
Çünkü yangından sonra bir an önce buraları temizleyip daha detaylı ve daha doğru bir rapor çıkarmak istiyorlardı. Biz içinde ‘şunlar vardı, bunlar vardı’ dedik ama onlar içinde neler vardı neler yoktu beyanlarla birlikte karşılaştırıyorlar, eşleştiriyorlar. Fabrikanın 40 milyon TL gibi bir sigortası vardı. İş bittiğinde 37,5 milyon TL ödeme yaptılar. Binanın tamamı yanmıştı. Böyle titiz ve profesyonelce bir çalışma gerçekleştirdiler.”
60 ülkeye ihracat yapan tesisi yeniden ekonomiye kazandırdık
Cantek Group’un, 2 saatte çok büyük bir işletmeyi kül haline getirecek, bitki fabrikasındaki elektrik kontağından kaynaklanan büyük bir yangın hasarı yaşadığını belirten Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, “Öncelikle büyük bir hızla poliçelerimize bakarak gerek eksper şirketimizle gerek sigorta şirketimizle irtibata geçerek, yangının ertesi günü daha dumanı tüterken sigortalımızın yanındaydık. Derhal hasar tespitlerini yapıp, teminat altında olduğunu inceledikten sonra aşağı yukarı 10 gün içinde ilk avans ödemelerini yaptık” şeklinde konuştu.
İlk tespitlerin ardından çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Nart, “İlk avans ödemelerinden sonra Hakan Karaca ve kardeşlerinin de yer aldığı bütün ekiple birlikte bu tesisin 5 ay içerinde çok hızlı bir şekilde tekrar ayağa kalkmasını sağladık.
Grubun organizasyon kabiliyeti, sigorta şirketimizin hızlı hasar ödemesi neticesinde, bizim de sigorta şirketi ekspertiz kuruluşuyla ve müşterimizle yaptığımız iletişim sonucunda fabrikayı hızla tekrar ayağa kaldırmış olduk. Böylece 60 ülkeye ihracat yapan bu tesisin tekrar ekonomimiz için katma değer oluşturmasını sağladık” açıklamasını yapıyor.
Şimdiki aklım olsaydı kâr kaybı sigortası da yaptırırdım
Fabrika yangını sonrasında hasarının büyük bölümü sigorta tarafından karşılanan Hakan Karaca, bu süreçte, “Kâr kaybı sigortası” ile de tanıştığını ifade etti. “Meğerse çalışamadığınız, iş yapamadığınız sürelerde sizin kayıtlarınıza bağlı olarak, kâr kaybınızı da siz ödeyecek ‘Kâr kaybı sigortası’ diye bir sigorta da varmış. Şimdiki aklım olsaydı kesinlikle o sigortayı da yaptırdım” diyen Karaca, Cantek Group’un çatısı altındaki 3 fabrikaya da kâr kaybı sigortası yaptırdıklarını belirtti.
Karaca “Kendimizi çok daha emniyete alarak gidiyoruz. Bazı şeyler başa gelmeden anlaşılmıyor. Özellikle böyle büyük felaketler çok travmatik. Zaten inanılmaz bir rekabet ortamı içindeyiz. Kendimizi böyle bir emniyete alamasaydık, kesinlikle 15 sene geriye giderdik. O yüzden ‘iyi ki sigortalıyız’ diyoruz” şeklinde konuştu.
Sanayiciler en geniş kapsamlı sigortayı yaptırsın
Sigortalı olmanın her şekilde çok avantajlı olduğunu belirten Karaca, özellikle sanayicilere içinde kâr kaybı sigortasının da yer aldığı en geniş kapsamlı sigortayı yaptırmaları ve kendilerini güvence altına almaları tavsiyesinde bulundu. Karaca “Bu bir oyun değil. Yangın çok sıkıntılı bir durum. İşi tamamen eritiyor, bitiriyor, yaptığınız iş en ufak detaya kadar kayboluyor. Nadir oluyor ama olabiliyor. Sizin 20-30 senede biriktirdiğiniz her şeyi bir anda yok edebiliyor” dedi.
Kâr kaybı sigortasını hararetle tavsiye diyorum
Kâr kaybı sigortasının önemini anlatan Levent Nart, şöyle devam etti: “Bir yangın, deprem veya bir terör saldırısı sonrası işletmeniz kısa veya uzun süreli durduğunda bina, makina teçhizat parasını sigorta şirketinden alabiliyorsunuz. Ancak işletmenin durma süresinde devam edegelen sabit masrafları ve kaybolan kârı sanayicinin üzerinizde bir yük olarak kalıyor.”
Firmaların neden kâr kaybı sigortası yaptırmaları gerektiğini örnekleyerek anlatan Nart, şöyle devam etti:
“3 milyon dolar ya da TL cirosu olan bir kuruluşta cironun yüzde 30-35’i civarı kâr kaybı veya iş durması sigortasına konu olacak bir zarardır. Eğer sağlam bir finans yapınız yoksa bu bir işletmeyi çökertecek güçte büyük bir meblağ. Örnek olarak ifade edecek olursak Cantek Group, hasarında orada çalışan işçilerin bir sabit masrafları var. Çünkü kısa süreli bir iş durmasında işçilerinizi işten çıkarmak; onları 6-7 sonra tekrar işe alacağınız için hem de tazminat yükü anlamında çok anlamsız. O yüzden işçileri muhafaza etmeye başlıyorsunuz.
Dolayısıyla bütün işçilerinizin ücretlerini, işveren paylarını, sigorta paylarını hepsini ödemek durumundasın. Bu da işletmelerde yüzde 10-15 gider payına sahiptir. Diğer sabit masraflarınız yüzde 5’lik dilim ihtiva eder. Onun dışında da şirketlerin genelde yüzde 10-20 civarı, vergi öncesi kâr payı vardır.
Bunu da topladığımızda 100 milyon dolarlık ya da TL’lik bir ciro da yaklaşık 30 milyon dolar ya da 30 milyon TL’lik bir iş durması kaybınız oluyor. Dolayısıyla ben bütün işletmelere bunun satın alınmasını hararetle tavsiye diyorum.”