4 Mayıs 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta suistimali: Sürücüler bu yöntemleri kullanıyor

Sigorta sektörünün ödediği toplam hasarların yüzde 10 ila 25’inde sigortalıların suistimal yaptığı tahmin ediliyor. Birbirinden ilginç yöntemler ise dikkat çekti. Yılın ilk 10 ayında en çok kullanılan suiistimal yöntemi ise yüzde 26.9 payla “sürücü değişikliği/ sürücü firarı” oldu. 

suistimal
En yaygın suistimal “sürücü değişikliği ve sürücü firarı”

Sigorta suistimalleri birçok ülkede vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de sigorta sektörünün ödediği toplam hasarın yüzde 10-25’lik kısmında suistimal olduğu tahmin ediliyor. Uygulanan yöntemler açısından da dikkat çeken bu suistimallerin çok büyük kısmı oto sigortalarında görülüyor. Bu kapsamda yılın ilk 10 ayında en çok kullanılan suistimal yöntemi ise yüzde 26.9 payla “sürücü değişikliği/ sürücü firarı” oldu. Geçen yılın aynı döneminin lideri ise yüzde 28 payla “planlanmış (organize) hasar” idi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesindeki Hasar Takip Merkezi tarafından yayımlanan veriler suistimalin boyutunu da ortaya koyuyor. Suistimaller, hem sigorta sektörü hem mağdur olan tüketiciler için her geçen gün daha önemli bir sorun olmaya devam ediyor. İhbara konu olmuş ya da saptanmış olaylarla ilgili istatistikler ise yıllara göre değişen ilginç suistimal yöntemlerini de ortaya koyuyor:

Organize hasar ikinci

  • Sigorta şirketlerinin bildirimlerine göre 2018’in ilk 10 ayında sürücü firarı suistimalini yüzde 17.3 payla “planlanmış (organize) hasar”, yüzde 16.1 ile “hasar sonrası sigortalama”, yüzde 10.4 ile “vurup kaçtı’ “beyanı” ve yüzde 10.2 ile “alkol” izledi. Ancak alkolün suistimal yöntemi olarak kabul edilmesi için haksız menfaat sağlanmasının ispatı gerekiyor.
  • Geçen yılın ilk 10 ayında ise organize hasarı yüzde 25.1 payla “sahte kaza tespit tutanağı”, yüzde 21.3 ile “sürücü değişikliği/ firarı”, yüzde 13 ile “hasar sonrası sigortalama” ve yüzde 12.6 ile “vurup kaçtı’ beyanı” takip etti.
  • Türkiye Sigorta Birliği’nin yayımladığı verilere göre hayat dışı branşta geçen yılın tümünde 19.2 milyar lira ve bu yılın ilk 6 ayında 10.9 milyar lira hasar ödemesi yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER