23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

‘Sigorta için fetva verin’ çağrısı

Konya Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tüm uyarılara rağmen çiftçilerin dinen caiz olmadığı düşüncesiyle tarım alanlarına sigorta yaptırmadığını söyledi. Kavuneker, “Fetva makamları, sigortanın haram veya helal olduğunu açıklamalı” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarım sigortalarına dikkat çekerek çiftçilerin ekili ürünlerini sigortalatmasının çok önemli olduğunu belirtti. Bu yıl kuraklığın da sigorta kapsamına alındığını vurgulayan Kavuneker, bu uyarıyı SMS yoluyla ve kış boyunca köylerde yaptıkları eğitimlerde dile getirdiklerinin altını çizdi. Kavuneker, “Çiftçilerimizden arazilerdeki ekili alanları TARSİM sigortasıyla sigortalamalarını istedik. Herhangi bir kuraklık veya doğal afette, sigortanın devreye gireceğini, devletin çiftçiye herhangi bir yardım yapmayacağını duyurduk” dedi.

[quote font=”tahoma” color=”#0c0c0c” bgcolor=”#f2edf4″ align=”right”]Hayatımız Sigortalı dergimizin 2011 yılı Eylül sayısında yer alan haberde, Haber Müdürümüz Alp Süer’in Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aldığı bilgide, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, sigortalanan şeyin, din tarafından yasaklanmaması kaydıyla sigorta yaptırmanın caiz olduğunu vurgulamıştı. Söz konusu haberi buradan inceleyebilirsiniz:[/quote]

Kavuneker, uyarılara rağmen çiftçilerin ekili alanları sigortalatmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Çiftçilerimizin sigorta yaptırmamasının en büyük sebebi; dinen caiz olmadığını düşünmesidir. Bununla ilgili fetva makamlarının açıklama yapması lazım. Yapılacak sigortanın haram veya helal olduğunu söylemesi lazım.”

Yarısını devlet ödüyor

Kavuneker, yaptırılacak tarım sigortasının yarısının devlet tarafından karşılandığını ve taksitlendirme imkanının da bulunduğunu bildirdi. Konya’da yaklaşık 200 bin çiftçi bulunduğunu aktaran Kavuneker, bunlardan sadece yüzde 15-20’sinin sigorta yaptırdığını kaydetti. Kavuneker, şöyle devam etti: “Ürünleri zarar gören ve sigorta yaptırmayan arkadaşlarımız, ancak 4-5 yıl içerisinde bu zararlarını telafi edebilir. Şu an da sadece bankalardan kredi çeken çiftçilerimiz, Tarım Kredi Kooperatifleri ile çalışan arkadaşlarımız ve sertifikalı tohum tüketenler, tarım sigortalarını mecburen yaptırıyor. Ama bu kurumlarla çalışmayan çiftçiler ürünlerini sigortalatmayı tercih etmiyor. Konya geneline baktığımız zaman yaklaşık 100 bin bitkisel üretim, 70 bin hayvancılık ve bitkisel üretim, 30 bin de hayvansal üretim olmak üzere 200 bin çiftçimiz var. Çiftçilerimizin ancak yüzde 15- 20’si tarım sigortası yaptırıyor. Ama çiftçilerimiz, kuraklık, dolu, yangın, sel gibi doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta yaptırarak gerekli tedbiri almalı.”

Kaynak: cnnturk.com

14-15-DIYANET.QXD:Layout 1

14-15-DIYANET.QXD:Layout 1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER