Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan don olaylarından fındığın olumsuz yönde etkilenmesinin ardından don zararının sigorta kapsamında olması nedeniyle sigorta eksperlerince hasar tespit çalışması başlatıldı
Donun verdiği zararın oranının kar yağışından sonra düşen sıcaklığın derecesi ve ortamda kalış süresinin belirlediğini hatırlatan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ilk belirlemelere göre Karadeniz Bölgesi’nde ve Samsun’da yüzde 20-50 oranında zararın oluştuğunu kaydetti. Bu yıl özellikle Ocak ve Şubat aylarında ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde ve Samsun’da fındıkta erken çiçeklenme meydana geldiğini vurgulayan Güven, “Şubat ayında ilimiz rekolte bahçelerinde yapılan gözlem çalışmalarında; fındıkta sürgün, yaprak ve karanfil (dişi çiçek) gelişimlerinin iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak Mart ayının son günlerinde yüksek kesimlerde 250 ile 750 metre arasındaki rakımda etkili olan kar yağışı fındıkta don riski meydana getirmiş, yağan kar ve devamında sıcaklıkların düşmesi nedeniyle fındık bahçelerinde özellikle yüksek kesimlerde don zararı oluşturmuştur. Donun verdiği zararın oranını; kar yağışından sonra düşen sıcaklığın derecesi ve ortamda kalış süresi belirlemektedir. İlk belirlemelere göre ilimizde yüzde 20-50 oranında zararın oluştuğu belirlenmiştir. Don zararı sigorta kapsamında olduğundan sigorta eksperlerince hasar tespit çalışmaları sürdürülmektedir.” dedi.
Samsun’da fındık tahmini rekoltesi il komisyonunca 2-5 Haziran tarihinde sahada yapılacak çalışmalar sonucunda, 6 Haziran’da komisyon temsilcilerinin katılımlarıyla yapılacak toplantı ile karara bağlanacağını kaydeden Kadir Güven, “Don hasarı etkisi ile rekoltenin önemli ölçüde düşebileceği beklenmektedir. Şu anda geçen yıl depo fındık fiyatlarının satış fiyatlarında önemli ölçüde artışlar meydana gelmiştir. Don olayının, yapraklanma, sürgün gelişim ve çotanak oluşum devresinde fındıkta zarar oluşturması nedeniyle, gelecek yıllardaki üretimlerde de olumsuz etkisi beklenmektedir. Zarar gören sürgünlerin çıkarılması ve gübreleme ve bakım çalışmalarına gereken önemin gösterilmesi ile zararların en aza indirgenmesi hedef alınmalıdır. Don hasarı bu yıl üretim miktarını önemli ölçüde düşüreceği ve bunun fındık üreticisinin gelirlerinde büyük kayba neden olacağı için il ve ilçe müdürlüklerimizce üreticilerimiz bu konularda gerekli teknik bilgilendirmeye tabi tutularak, üretimlerinde gerekli tedbirleri almaya zorlanmaktadır.” diye konuştu.