Kahramanmaraş merkezli depremler ve ardından yaşanan sel hadisesi, hepimizi derinden etkilerken, selin de DASK teminat kapsamıma alınması konusunda çalışmalar hızlandı. Yılın 2’nci yarısında Zorunlu Deprem Sigortası, Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülecek; tüm doğa kaynaklı afetler için vatandaşa teminat sağlanacak.
ALP SÜER/ HAYATIMIZ SİGORTALI
Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan üzücü deprem hadisesini ülke olarak henüz atlatamamışken, bölgeden geçen ay yeni bir acı haber geldi. Deprem bölgesindeki bazı illerimizi 15 Mart’ta bu kez de ‘sel’ vurdu. Adıyaman ve Şanlıurfa sular altında kaldı. Yaşadığımız sel felaketi kuşkusuz ne ilk ne de son. Uzmanlar, “Küresel iklim değişikliği nedeni ile sel, dolu gibi felaketleri sık sık yaşayacağız; aman tedbirli olun!” diye bas bas bağırıyor. Söz konusu felaketlere hazır olmak için alınacak önlemlerin başında da sigorta yaptırmak geliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), DASK ve DASK Teknik İşleticisi Türk Reasürans, deprem dışında sel ve diğer doğal afetlerin DASK teminat kapsamına alınması konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Yılın 2’nci yarısındayapılacak mevzuat değişikliğiile Zorunlu Deprem Sigortası, (ZDS) Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülecek; deprem dışında, sel, tsunami, hortum, seylap vb. tüm doğa kaynaklı afetler için vatandaşa teminat sağlanacak. 15 Mart’ta Adıyaman ve Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi ile ilgili eksperlerin çalışmaları ise sürüyor; önümüzdeki aylarda selin verdiği hasarın boyutunun ortaya çıkması bekleniyor.
DASK’ın poliçe üretimi arttı
Hep depremde olduğu gibi 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında konut sahibi bireylerin ZDS taleplerinde artış yaşanıyor. DASK’tan edindiğimiz bilgilere göre,DASK’ındeprem sonrasında günlük poliçe üretimi yüzde 55 arttı. Ülke genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 58 düzeyinde. DASK ve DASK teknik işleticisi Türk Reasürans yetkililerinin daha önce de vurguladığı gibi Kurumun hedefi, yüzde 100 sigortalılık oranı. DASK, bu hedefe ulaşmak için tüm iletişim kanallarını aktif şekilde kullanarak, mümkün olan her mecradan, vatandaşlara ulaşarak, onları bilgilendirmeye, deprem gerçeği ve sigortalılık bilinci konusunda farkındalıklarını artırmak için çalışıyor.
Aciliyet yıkık ve acil yıkılacak binalarda
Tüm sektör el ele deprem bölgesinde yaraları sarmaya gayret ediyor. “Peki, deprem bölgesinde son durum ne?” Biraz da onları paylaşalım istiyoruz. DASK’tan aldığımız bilglere göre, 10 Nisan itibarıyla hasar ihbarı 450 bin 932’ye ulaşırken, ödenen tazminat tutarı ise 17 milyar 121,5 milyon TL’ye ulaştı. DASK, ödeme süreçlerinde önceliği ‘yıkık ve acil yıkılacak’ binalara veriyor. Bununla birlikte, ağır ve orta hasarlı binalarda açılmış hasar dosyaları için de sigortalılar DASK’tan avans ödeme talebinde bulunabiliyor. Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin yüzde 20’si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin yüzde 10’u sigortalılara avans olarak ödeniyor. Burada da amaç, hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar olan süreçte vatandaşlara maddi güvence sağlayarak yaralarını sarmaya destek olmak. DASK yetkilileri, tüm vatandaşların mutlaka ZDS ile konutlarını güvence altına almalarını, süresi dolan poliçelerini yenilemelerini ve eski tarifeden yapılmış poliçeleri zeyilname yaparak teminatlarını güncellemeleri uyarısında bulunuyor. Sigortalılara önemli bir hususu hatırlatmak gerekirse; sigortalılar herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın hasar ihbarlarını DASK’a iletebiliyor.
Tek bir poliçeyle tüm doğa kaynaklı afetler için teminat sağlanacak
Doğal Afet Sigortaları Kurumu da (DASK) diğer doğal afetlerin de DASK’ın kapsamına dahil edilmesi konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “DASK olarak şu anda Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan hasarlara karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyoruz. Son yıllarda sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarına tanıklık etmeye başladığımız bu süreçte, Kurum olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındalığı ile DASK yapısında büyük bir dönüşüm adımı atarak başta sel olmak üzere diğer tüm doğa kaynaklı afet türlerinin DASK’ın kapsamına dahil edilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülmesi konusunda çalışmalarımızı 2023 yılının ikinci çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz. Böylece, tek bir poliçe üzerinden tüm doğa kaynaklı afetler için vatandaşlarımıza teminat sağlayacağız.”
Hafif hasarlı konutlar için tazminatlar 72 saatte ödeniyor
DASK ayrıca, gelen hasar ihbarlarının yaklaşık yüzde 80’inini oluşturan hafif hasarlı konutlar için 13 Mart tarihi itibarıyla yeni bir süreç başlattı. Konutunun az hasarlı olduğunu gösteren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı raporunu, kimlik belgesini ve güncel tapu belgesini DASK’a web sitesi veya e-devlet üzerinden ileten sigortalıların, tazminat ödemeleri 72 saat içinde gerçekleştiriliyor.
VATANDAŞ DASK’A NASIL İHBARDA BULUNUYOR?
• Alo DASK 125,
• e-devlet
• web sitesi (www.dask.gov.tr)
DASK HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
• DASK fonları, sadece sigortalıların ödediği Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) poliçe primlerinden oluşuyor.
• DASK’ın fonları yalnızca sigortalıların hasarlarını ödemek için kullanılıyor.
• DASK’ın deprem vergileri ile hiçbir ilgisi yok. DASK, gelir vergilerinden hiçbir pay almıyor.
• DASK, finansal açıdan kamu kaynaklarından tamamen bağımsız.
• DASK’ın sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası bir sigorta ürünü.
• DASK olarak şu anda ZDS ile deprem ve depremden kaynaklanan hasarlarakarşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyor.
• Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülmesi ile tüm doğa kaynaklı afetler için güvence sağlanacak.