1 Mayıs 2024, Çarşamba
spot_img

Sigorta acentelerine Kuşadası’nda çalıştay dopingi

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF)’ın, 17-18-19 Kasım’da Kuşadası Pinebay Hotel’de ‘Gücümüzün farkındayız, ortak hareket için hazırız’ sloganı ile düzenlediği ‘Hazırlık Çalıştayı’nda sektörün sorunları ele alındı.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Türkiye’nin dört bir yanındaki 38 il acente derneğini çatısı altına toplayan ülkemizin ve sektörün en büyük sivil toplum örgütü niteliğini de taşıyan TÜSAF, yaklaşık 600 kişinin katıldığı 17-18-19 Kasım’da ses getiren bir “Hazırlık Çalıştayı” gerçekleştirdi. Sigorta sektörünün sorunları ele alındı ve çözüm yolları arandı. Çalıştayda; sektörün başlıca problemi olarak dağıtım kanalları arasında haksız rekabet olduğu sonucuna varıldı.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Üç gün süren çalıştayın Cumartesi günü yapılan büyük oturumunda “Sektörel sorunlar ve çözüm önerileri”, “DASK, Trafik zorunlu sigortalarla ilgili son gelişmeler ışığında yaşanan sorunların çözüm önerileri”, “Sigortalılık oranını arttırmak için öneriler”, “Tanıtım faaliyetleri nasıl yapılmalı, projeler neler olmalı?” ve “Ortak hareket etme kültürünün yerleşmesi için öneriler?” konu başlıkları görüşüldü. Oturumun moderatörlüğünü Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi yaparken, Hazine Müsteşarı Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç ve Quick Sigorta Genel Müdürü Levent Uluçeçen konuşmacı olarak yer aldı.

“Çalıştayda güzel bir ortam yakalandı”

Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, çalıştaya katılıp mesleklerine katkı veren sigorta acenteleri temsilcilerine teşekkür etti. Üç günlük oturumlarda hiçbir dönemde yaşamadıkları iletişimi yakaladıklarını belirten Büyükçelebi, “Çok güzel bir ortam yakalandı, herkes buradaydı. Bu anlamda davetimizi kırmayarak buraya gelen meslektaşlarımıza, dernek başkanları ile meslek komitesi başkanlarımıza ve şirket yöneticilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

player calistay 1
Toplantıyı CANLI yayınlarla takip ettik

Sigorta acenteleri olarak son yıllarda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, “Bizler TÜSAF olarak meslektaşlarımızın sorunlarını olabildiğince çözmeye çalışıyoruz. Bu çalıştayın da en önemli içeriği, artık belli olan sorunların tespiti değil de, bu sorunların çözümleriyle ilgili önerileri bulabilmek. 3 gün boyunca yapılan çalıştay oturumlarında çok başarılı işler çıktı diye düşünüyoruz. Bunları bir rapor haline de getirerek ilgili makamlara ileteceğiz” diye konuştu.

Büyükçelebi, “Bizler sigorta sektörünün paydaşları olarak bir arada olduğumuz zaman, sonuca daha kolay ulaşırız diye düşünüyorum. Önemli olan ortak menfaatleri bulup onlarla ilgili çözüm önerileri üretmek. Sayın müsteşarımız da bizleri hiç yalnız bırakmıyor, her toplantımıza geliyor. Tekrar kendisine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

 

‘Dijitalleşme konusunda eksik kaldık’

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç
, toplantıdaki konuşmasına “Problemleri çözmeye odaklı” olmalıyız diyerek başladı. Sigortacılığın gelişmiş olduğu Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya ile karşılaştırdığımızda hazine olarak üzerlerine düşeni en iyi şekilde yaptıklarını ifade eden Genç, “Hazine olarak bizim görevimiz düzenleyici olmak. Fransa, Almanya ve Amerika başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinin üye olduğu ‘Uluslalararası Sigorta Denetçileri Birliği’ var. 26 prensipe göre denetim yapıyorlar. 2011 ve 2016’da biz bu denetimden başarıyla geçtik. Ülkemizde yaptığımız denetimlerin ve uygulamaların son derece yerinde olduğunu söyleyebilirim” dedi. Bu bağlamda, toplantıda sektörün son gündemi olan “Trafikte Havuz Sistemi”ni de değerlendiren Genç, havuz sisteminin Amerika, Belçika ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde de olduğunu, Amerika gibi liberal bir ülkede bile yüksek riskli araçları ayrı bir kategoriye alıyorlar, “Biz niye almayalım?” dedi. Genç, sigorta sektörünün teknoloji ve dijitalleşme konusunda eksik kaldığını ve bu alanda yapacakları çalışmalarla 2018’de bu açığı kapatacaklarını da dile getirdi.

‘Acentelerin her zaman yanındayız’

Toplantıyı CANLI yayınlarla takip ettik
Toplantıyı CANLI yayınlarla takip ettik

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Akif Eroğlu, yaptığı konuşmasında piyasada haksız rekabete yol açan bir şey varsa bununla Türkiye Sigorta Birliği’nin ilgileneceğini belirterek, “Bu sorunlardan her zaman bizim haberimiz olmayabilir. Bunları bugünkü çalıştay gibi oturumlarda duyarız. Bu yüzden Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu olarak birlik tarihinde ilk defa dağıtım kanalları komitesini kurduk” dedi. Acente çalışanlarının, bankacıları rakip değil, dağıtım kanalları için piyasa oluşturucu bir mekanizma gibi görmeleri gerektiğinin altını çizen Eroğlu, bankaların faydasının olduğunu, onlar sayesinde yeni ürünler ortaya çıktığını, bunun da acenteleri desteklediğini söyledi. Ayrıca Eroğlu, trafik ve kasko sigortası dahil bunu yeterince bilmeyen vatandaşların olduğunu, iklim değişikliğini, depremi, trafik kazalarını daha çok konuşup, tüketiciyi bilgilendirmek, böylece onlara daha fazla dokunmak gerektiğini vurguladı. “Yapacağımız bütün projeleri sosyal medyada kullanalım, yaşanmış olaylardan gündem yaratalım. Mesela adamın fabrikası mı yanmış? Sigorta yaptırmış veya yaptırmamış, bunu video yapalım” diyen Eroğlu, birlik olarak acentelerin her zaman yanlarında olduklarını ifade ederek sözlerini noktaladı.

“Riskli Sigortalılar Havuzu” hayırlı olsun

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Ortak hareket etme kültürünün yerleşmesi adına TÜSAF’ın sık sık yaptığı bu faaliyetleri çok faydalı bulduğunu belirten Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, konuşmasına TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi’ye teşekkür ederek başladı. Koç, sektörde büyümeyi devletin zorunlu kıldığı ürünlerin, genel ekonomik büyümenin ve araç satışlarının sağladığını hatırlatarak, “10 yıl önce ile bugün arasındaki trendlere bakıldığında en çok büyüyen branşlar DASK, trafik ve TARSİM olmuş. Başka sigorta türlerini de satmak istiyoruz. Ancak iş bu poliçelerin sigortalıya önerilmesi kısmına geldiğinde, tüketicilerin zorunlu olmayan sigorta ürünlerini almadığını görüyoruz” dedi. Son olarak bu yıl zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyatı uygulamasının ardından yürürlüğe giren “havuz” modeli hakkında açıklamalarda bulunan Koç, 2019’da seçimler olduğu için en az 2 yıl daha tavan fiyat uygulamasının devam edeceğini düşündüğünü belirtti ve kalıcı olduğunu düşündüğü havuz için ise “Trafikteki havuz sistemi hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

‘Sektör, ürün çöplüğüne dönmesin’

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Quick Sigorta CEO’su Levent Uluçeçen
yaptığı konuşmada acenteler için önemli açıklamalarda bulundu. Acenteleri sadece satış kanalı olarak görmediğini ifade eden Uluçeçen, “Sigorta şirketleri büyük emek vererek ürün yapıyor, acentelere veriyor ama satılmıyor bu yüzden onlardan geri dönüş bekliyoruz. Niye satılmadığını tartışalım? Böylece sektör, ürün çöplüğüne dönmesin” dedi.

Sektörün gelişmesi için, gençlerin elinden tutmak gerektiği vurgusunu da yapan Uluçeçen, ülkemizde 120 sigortacılık fakültesi olduğunu, bu okulları tek tek ziyaret ederek yeni projeler ürettiklerini ve onlara işe başlama, burs gibi olanaklar sunduklarını ifade etti.

‘Tarım sigortaları gelecekte daha çok önem kazanacak’

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, oturumda yaptığı konuşmada, Kasım ayı içinde 3 kez hortum nedeniyle Antalya’ya gitmek zorunda kaldığını, bu durumun tarım alanlarında ve seralarda ciddi bir kayba neden olduğuna değindi. “İklim değişikliği artık Türkiye’yi de vuruyor” diyen Satoğlu, yaşanan durumun bir kez daha tarım sigortasının önemini ve gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti. Zorunlu DASK ve trafik sigortası satmak daha kolay olabilir ama aynı hassasiyeti tarım sigortası satan bütün acentelerin de göstermesi gerektiğini vurgulayan Satoğlu, hava koşulları ve iklim değişikliğine bağlı olarak bu durumdan zarar gören sigortalı bütün üreticllerinin de yanında olduklarını söyledi.

TOPLANTININ TAMAMINI CANLI YAYINLADIK

BÜYÜK OTURUM (İLK BÖLÜM)

BÜYÜK OTURUM (İKİNCİ BÖLÜM)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER