Sayıştay’dan üniversite hastanelerinde malpraktis sigortası alarmı

Sayıştay’ın 2025 yılı denetim raporlarına göre 17 üniversite hastanesinde hekimlerin zorunlu malpraktis sigortasında ciddi eksiklikler tespit edildi. Sayı verilen 12 üniversitede en az 4 bin 886 hekim ve sağlık çalışanının sigortasının bulunmadığı veya poliçesini kuruma bildirmediği belirlenirken, bazı malpraktis davalarında tazminatların sigorta şirketleri yerine hastane bütçelerinden karşılandığı ortaya çıktı.

Memurlar.net’te yer alan habere göre, Sayıştay’ın 2025 yılı denetim raporları, üniversite hastanelerinde hekimlerin zorunlu tıbbi kötü uygulama (malpraktis) sigortasına ilişkin dikkat çekici tespitleri ortaya koydu. Rapora göre 17 üniversitede sigorta yükümlülüğünün yerine getirilmediği belirlenirken, sayı verilen 12 üniversitede en az 4 bin 886 hekim ve sağlık çalışanının sigortasının bulunmadığı veya poliçesini kuruma bildirmediği tespit edildi.

17 üniversitede malpraktis sigortası sorunu

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca kamu sağlık kurumlarında görev yapan tabip, diş tabibi ve uzman hekimlerin, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlara karşı mali sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu.

Sigorta priminin yarısı hekim tarafından, diğer yarısı ise döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden karşılanıyor. Zorunlu sigortayı yaptırmayanlar hakkında idari para cezası uygulanıyor. 2025 yılı için söz konusu ceza 120 bin 567,72 TL olarak belirlenmiş durumda.

Sayıştay denetimlerinde 17 üniversitede bu yükümlülüğün yerine getirilmediği ortaya çıktı.

Gaziantep ve Hatay’da yüksek oran

Raporda sayı verilen üniversiteler arasında en dikkat çekici tablo Gaziantep Üniversitesi’nde görüldü. Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ndeki 863 doktordan 790’ının, Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki 121 diş hekiminden ise 113’ünün sigortasız olduğu belirlendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ise Sağlık ve Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma merkezlerinde görev yapan 575 çalışandan 530’unun sigortasının bulunmadığı tespit edildi.

Diğer üniversitelerdeki bulgular ise şöyle:

Hacettepe Üniversitesi: 991 hekim poliçe veya ödeme makbuzunu idareye sunmadı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi: 590 çalışan sigortasız.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 596 hekimin 473’ü sigortasız.

Süleyman Demirel Üniversitesi: 468 çalışan sigortasız.

Karadeniz Teknik Üniversitesi: 1.039 çalışanın 322’si sigortayı yaptırmadı veya kuruma bildirmedi.

Dicle Üniversitesi: 941 doktordan 239’u, 182 diş hekiminden 22’si sigortasız.

Atatürk Üniversitesi: Sigorta kapsamındaki 244 personelden 135’inin sigortası bulunmuyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi: 1.039 çalışandan 123’ü sigortasız. Üniversitenin açıklamasına göre 67 kişi daha sonra sigorta yaptırırken, 10 kişi kurumdan ayrıldı, 5 kişi ücretsiz izne çıktı. 41 kişinin ise sigortası bulunmuyor.

Kafkas Üniversitesi: 256 çalışandan 65’i sigortasız.

Aksaray Üniversitesi: 25 çalışan sigortasız.

Çukurova, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Erciyes, Necmettin Erbakan ve Pamukkale üniversitelerinde ise sigortasız personele ilişkin sayı verilmedi. Çukurova Üniversitesi’nde yalnızca 139 hekimin sigortalı olduğu belirtilirken, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde hekimlerin “büyük kısmının” poliçe veya ödeme makbuzunu kuruma sunmadığı kaydedildi.

Kamu prim ödüyor, tazminat da kamuya kalıyor

Sayıştay raporlarında dikkat çekilen ikinci önemli konu ise malpraktis davalarında ödenen tazminatların sigorta şirketlerinden tahsil edilmemesi oldu.

Mevzuata göre malpraktis nedeniyle açılan davanın ilgili sağlık çalışanına, ardından da sağlık çalışanı tarafından sigorta şirketine ihbar edilmesi gerekiyor. 5 Haziran 2025’te yapılan düzenlemeyle birlikte idarenin ödediği tazminat, avukatlık vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin, hekimin kusuru oranında ve poliçe teminatı kapsamında sigorta şirketinden talep edilmesinin önü açıldı.

Ancak hekimin geçerli bir poliçesinin bulunmaması veya davanın sigorta şirketine ihbar edilmemesi halinde bu mekanizma işletilemiyor.

Kahramanmaraş’ta 1,28 milyon TL’lik tazminat

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde bu durum somut bir örnekle ortaya konuldu.

Sayıştay, üniversite aleyhine sonuçlanan davalar kapsamında 1 milyon 278 bin 974,07 TL tazminat ödendiğini, ancak davaların sigorta şirketine ihbar edildiğine ilişkin belge bulunmadığını ve ödemelerin sigorta şirketlerinden tahsil edilmediğini belirledi.

Sayıştay, ödenen tazminat ve diğer giderlerin mevzuat doğrultusunda sigorta şirketlerinden tahsil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi’nde de tazminatlar hastane bütçesinden ödendi

Çukurova Üniversitesi’nde de benzer bir tablo tespit edildi. Hastane, malpraktis davalarında dava dilekçesini ilgili hekime iletiyor ancak hekimin davayı sigorta şirketine ihbar edip etmediğini takip eden bir uygulama bulunmuyor.

Sayıştay, hekimlerin sigorta primlerinin yarısının idare bütçesinden karşılanmasına rağmen, tıbbi kötü uygulama nedeniyle ortaya çıkan maddi ve manevi tazminatlar ile yargılama giderlerinin hastane bütçesinden ödendiğini belirledi.

Raporda, sigorta şirketine ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyen sağlık meslek mensuplarına rücu edilmesi gerektiği ifade edildi.

Üniversiteler tedbir aldıklarını bildirdi

Üniversiteler ise Sayıştay bulgularına ilişkin cevaplarında hekimlere düzenli olarak yazılı ve sözlü uyarılar yaptıklarını bildirdi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, her yıl anabilim dalı başkanlıklarına bilgilendirme yapıldığını ve poliçesini teslim eden hekimlere primin yarısının iade edildiğini açıkladı. Karadeniz Teknik ve Necmettin Erbakan üniversiteleri bazı hekimlerin sigortayı yaptırdığı halde kuruma bildirmediğini belirtirken, Kafkas Üniversitesi uyarılar sonrasında bazı personelin sigorta yaptırdığını bildirdi.

Çukurova Üniversitesi ise sigortanın yasal zorunluluk olduğunu kabul ederek, hekimlerin sigortayı düzenli olarak yaptırmasını sağlayacak idari tedbirlerin alınacağını açıkladı. Atatürk Üniversitesi de sigortasız personel kalmaması için kontrol mekanizmalarının güçlendirileceğini bildirdi.

Sayıştay ise kamu tarafından sigorta priminin yarısının karşılandığı bir sistemde, malpraktis kaynaklı tazminatların tamamının kamu bütçesi üzerinde kalmaması için sigorta yükümlülüğünün etkin biçimde takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER