23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sahip olduklarınız küle dönmesin

Ülke genelinde yaşanan orman yangınları hepimizi derinden sarstı. Günlerce söndürme mücadelesi verilen, dört bir yanı küle çeviren yangınlardan çıkarmamız gereken önemli dersler var. Küresel ısınmanın nasıl bir ciddi bir tehdit olduğunu yaşayarak gördük… Bu konuda bilinçlenmenin ve önlem almanın hayati önem taşıdığına acı bir şekilde tanıklık ettik… Doğayı korumanın hepimizin borcu olduğunun farkına vardık.

Yangınların bize öğrettiği bir diğer husus da sigortanın önemi oldu. Tıpkı yaşadığımız bu trajik durum gibi yıllarca yapılan birikimler, verilen emekler, sahip olunan varlıklar, geleceğimiz bir kıvılcım ile yok olabilir. Bu noktada tek güvence ise sigorta yaptırmak… Yangın sigortası ne demek, nerelere yaptırılır, kapsamı, kapsam dışı unsurları gibi bu konuda tüm merak edilenleri 5 adımda topladık.

5 ADIMDA YANGIN SİGORTASI

1- Yangın sigortası nedir?

Yangın sigortası; yangın, yıldırım düşmesi ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin bina, konut ve iş yerlerinde oluşturduğu hasarları teminat altına alan sigorta türüdür. Yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler vb. ürünler yüzünden ortaya çıkabilecek hasarlar da yangın sigortası kapsamına girer.

2- Yangın sigortası zorunlu mu?

Yangın sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bankalar konut kredisinde, kredi kullanırken yangın ve konut sigortası talep edebiliyor.

3-DASK yangına karşı güvence sağlıyor mu?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), sadece deprem kaynaklı oluşan yangın masrafları karşılar. Yıldırım düşmesi, infilak ya da herhangi bir sebepten oluşan yangını karşılamaz. 

4- Yangın sigortasının konut sigortasında yer alan yangın teminatından farkı nedir? Yangın sigortası nereler için yaptırılabilir?

Yangın sigortasının konut sigortasında yer alan yangın teminatından farkı birçok mekân için uygulanabilmesidir. Hem taşınır hem de taşınmaz mallara uygulanabilen yangın sigortası, bina, konut ve iş yerlerinin yanı sıra kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi ek mekânlar için de yapılabilir.

Sigortalanan alanın içinde ya da dışında yer alan mekana ait parçalar da poliçede belirtilmeleri halinde sigorta kapsamına dâhil edilebiliyor. Sigortalanan alanda yalnızca poliçe sahibi değil, birlikte yaşadığı kişiler de koruma altındadır.

5- Yangın sigortası kapsamı dışında kalan durumlar nelerdir?

Yangın sigortası teminatlarına dâhil olmayan olaylar arasında her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma halleri yer alıyor. Bu tür olaylardan kaynaklanan zararlar sigorta kapsamında değildir fakat ek teminat ile kapsam altına alınabilir. Sigortalının hasarı bilerek gerçekleştirdiği yahut hasarın artmasında paydası olduğu tespit edildiği takdirde poliçenin taahhüt ettiği hasar tazminatı sigortalıya ödenmez. Sigortalanan bölgede devletin yaptırımları sonucu oluşan hasarlar yangın sigortası kapsamı dışındadır. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER