Pandemi hepimize sağlığın ne kadar önemli olduğunu öğretti. “Her şeyin başı sağlık” diyerek sağlığımızı güvence altına almak için harekete geçtik. Bu farkındalık rakamlara da yansıdı… Türkiye’de sağlık sigortası bulunan kişi sayısı 4 milyona yaklaştı. 2020 yılında, sektör genelinde sağlık sigortaları prim üretimleri 2019 yılına göre yüzde 18,50 oranında arttı. Son dönemlerde sağlık sigortasını ilk kez yaptıran bireylerde 30’lu yaşlar ön plana çıkarken, genele bakıldığında en yüksek talep 30-45 yaş aralığındakilerden geldi. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 2021 istatistiklerine göre; özel sağlık, tamamlayıcı sağlık, acil sağlık ve hastalık branşlarında yürürlükte poliçesi olan sigortalıların yaklaşık yüzde 51’i özel sağlık, yüzde 41’i ise tamamlayıcı sağlık poliçesi kapsamında yer alıyor. Talebin artarak devam etmesi beklenirken, biz de sağlık sigortasını yenileyecekler ve ilk defa sağlık sigortası alacak olanlar için dikkat edilmesi gerekenleri mercek altına aldık….
SİBEL CİNGİ
Tamamlayıcı sağlık sigortası satın almanın püf noktaları
- Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamı; yatarak tedavi teminatı ve ayakta tedavi teminatından oluşuyor. Yatarak tedavi teminatı tamamlayıcı sağlık sigortası yapan tüm sigorta şirketlerinde limitsizdir. Burada kritik nokta ayakta tedavi teminatının limiti. Bu limit sigorta şirketine göre değişebiliyor. Karşılaştırma yaparken mutlaka bu kriteri gözden geçirin. Kimin ayakta tedavi limiti ne kadar? Bu sorunun cevabını mutlaka öğrenin.
- Limit gibi bir diğer önemli nokta da teminat kapsamı. Ameliyat, yoğun bakım, küçük müdahale, doktor muayenesi, fizik tedavi, radyoterapi, kemoterapi, diyaliz ve oda masrafları tamamlayıcı sağlık sigortası yapan tüm sigorta şirketlerinin teminat kapsamında yer alır. Ancak suni uzuv, evde bakım, tıbbi malzeme ve ameliyat malzeme teminatları gibi detayların teminatın kapsamında olup olmadığını sorun. Teminat kapsamında alacağınız tüm hizmetleri detaylı olarak sorgulayın.
- Sigorta şirketlerinin bu alanda faklılaştıkları en önemli konulardan biri ek teminatlar… Rekabette bir adım öne çıkmak ve sigortalılarına daha konforlu bir hizmet sunmak isteyen sigorta şirketleri bu konuda oldukça cömert. Diş bakım paketi, check-up, psikolojik danışmanlık gibi çok zengin bir içeriğe sahip olan ek teminatları inceleyerek ihtiyacınıza en çok hangisinin cevap verdiğini tespit edin.
- Sigorta şirketlerinin resmi internet sitelerinden anlaşmalı sağlık kurumları listesini mutlaka inceleyin. Bölgenizde en çok tercih ettiğiniz ya da ihtiyacınız olan hastaneler listede mi kontrol edin.
- Sigorta şirketleri kişinin önceden geçirmiş olduğu hastalıkları, mevcutta bir hastalığının olup olmadığını ve aileden gelen kalıtsal hastalıklarını öğrenmek için poliçe başlangıç tarihinden itibaren bekleme süresi uygular. Acil durumlar hariç olmak üzere, belirlenen bekleme süresi dolmadan yatarak tedavi teminatı aktifleşmez. Kimi sigorta şirketi yatarak tedavi teminatını poliçe başlangıç tarihinden 1 ay sonra aktifleştirirken kimi sigorta şirketi 3 ay sonra yatarak tedaviler için güvence veriyor.
Sigortanızı yenilerken dikkat etmeniz gerekenler
- Sigortanızın bitiş tarihini sakın kaçırmayın! Sigortanızı yenileme sürenizi geçirmeniz halinde bazı haklarınızı kaybedebilirsiniz. Yeniden bekleme süresi başlar, indirimler kaybedilir ve ömür boyu yenileme garantisinde yer alan belirlenmiş süre yeniden başlar.
- Sağlık sigortanızın içeriğini ve özel şartları incelemeyi ihmal etmeyin! Nedir bu özel şartlar? Teminat içeriği, Ömür boyu yenileme garanti içeriği, teminat harici durumlar ve teminat limiti gibi…
- Eski poliçeniz ile yenilenecek poliçenizi mutlaka karşılaştırın.
- Sigorta şirketinize aklınıza takılan her şeyi sormaktan çekinmeyin. İhtiyacınızı tam olarak belirleyin. Unutmayın, ihtiyacınız olmayan bir içeriğin size hiç bir faydası olmayacaktır. Sağlığınız ile ilgili yeni bir durum sözkonusu ise bunu sigorta şirketinizle paylaşın ve tedavi ihtiyaçlarınızı birlikte planlayın.
Yenileme zamanı geldiğinde sigorta şirketinizi de değiştirme şansınız var. Böyle bir karar almadan önce sigorta şirketinizi neden değiştirmek istediğinizi belirleyin, kaybedebileceğiniz haklarınız üzerinde düşünün. Örneğin tam ömür boyu yenileme hakkı kazanmışken bunu kaybetmeniz sizi üzebilir. Özel şartlar, süreler, limitler gibi birçok detayı inceleyerek yeni sigorta şirketinize karar verin.