30 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

SAB’ı mesleki bir kulübe dönüştüreceğiz

Sigorta Acenteleri Derneği (SAB), önümüzdeki yıl tüm Türkiye’de yeniden örgütlenme çalışmaları yapıyor. Bu süreçte önceliklerinin mesleki bir birleşme ve sektörde temsil gücünü artırma olduğunu kaydeden Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Başkanı Ayhan Çalık, “Amaç, her ilde SAB temsilciliğini güçlendirmek. SAB’ı üyelerine özel imkânlar sağlayan, mesleki ve ticari olarak öne çıkaran ve hatta poliçeler planlayan mesleki bir kulübe dönüştüreceğiz” dedi.

Türkiye genelinde sigorta acentelerini temsil eden Sigorta Acenteleri Derneği (SAB), bir yandan acentelerin mesleki yetkinliklerini artırma ve sektördeki etkilerini güçlendirmek adına faaliyetlerde bulunurken, diğer yanda sigorta sektörünün etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a konuk olan Ayhan Çalık, SAB’ın hedefleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sigorta şirketleri ve acentelerin zorlu bir dönemde olduğunu söyleyen Çalık, “Önümüzdeki birkaç ay, 2024 fiyatlarının realize olacağı, reasürörlerin hizmet anlaşmaları ve kapasite çalışmalarında sigorta şirketleriyle birebir görüşerek pazarlık yaptığı, fiyatları belirlediği, limitleri açtığı ya da kapadığı bir dönem olacak. Sigorta sektöründe 6 Şubat depremlerinden önce bir yalancı bahar vardı. Düşük fiyatla daha çok poliçe satılabileceğine ilişkin algı ne yazık ki sigorta şirketlerini de yanılttı ve onlar da pazar paylarını yükseltmek adına yanlış çalışmalar içerisine girdi. Şu anda gelinen noktada hem sigortalılar hem de sigorta şirketleri tarafında yenilemelerden kaçınılan bir tablo var. Umarım bu durum derinleşmeden hızla atlatılır. Biz de acenteler olarak burada üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazırız bu görevlere her zaman hazırız” dedi.

Tüm Türkiye’de yeniden örgütleneceğiz

2024 yılında SAB’ın tüm Türkiye’de yeniden örgütlenme hedefinde olduğunu dile getiren Çalık, “Bu süreçte önceliğimiz, mesleki bir birleşme ile sektörde temsil gücümüzü artırmak. Amaç, her ilde SAB temsilciliğini güçlendirmek. Bununla beraber eğitim, genç acentelerin desteklenmesi ve acentelerin ailevi seviyede ilişkilendirilmesi gibi konular da önceliklerimiz arasında. Şirketlerle çözüm odaklı ilişkiler kurarak sektördeki atmosferi olumlu yönde etkilemeyi hedefliyoruz. Mesleki örgütler ve sektörün regülatörleri ile ilişkilerimizi güçlendirerek sektöre yönelik projeler geliştirmek istiyoruz. SAB’ı üyelerine özel imkânlar sağlayan, mesleki ve ticari olarak öne çıkaran ve hatta poliçeler planlayan mesleki bir kulübe dönüştüreceğiz. Her branşta özel komisyonlar oluşturarak sahanın ve sigortalının ihtiyaçlarını yönetmeliklere, genelgelere ve kanunlara yansıtmaya çalışacağız. Acentenin işini kolaylaştıracağız. Sahayla barışmış bir sigorta iklimi istiyoruz. Geçmişte yaptığımız gibi mesleğini icra eden acentelerin meslek kabiliyetlerini, gelirlerini arttıracak eğitimleri planlayacağız. Mesleğimize girmek isteyen teknik personel adaylarının acentenin ihtiyacına göre eğitimlerini tasarlayıp bu eğitimlere katılan teknik personel adaylarına da istihdam garantili eğitimler vereceğiz. Acenteyi tüm branşlarda yükselterek acentenin kendisine, mesleğine ve sigortalısına faydalı olacak mali yetkinliğe gelmesini sağlayacağız” açıklamalarında bulundu.

Gerçek sigorta müşterileri acentelerin müşterileridir

Dijitalleşmeye bağlı olarak acentelerin iş yapma modellerini değiştirmek yerine, onların iş yapma ve sahaya çıkma imkânlarının ellerinden alınması ve sahanın bankalara, büyük yapılara ve brokerlere bırakılmasının acente paylarında gerilemeye neden olduğunu belirten Çalık, “Acenteler, işlerini sürdürüyorlar ancak buradaki sıkıntı, dağıtım kanalları arasında stratejileri en son tasarlanan yapılar acenteler. Acentelerin gerilemesindeki sebeplerden biri de projeci acentelerin broker yapılarına kayması. Büyük yapıların agresifleşmesi, bankaların kredi kozunu abartılı bir şekilde kullanmaya başlaması da acentelerin payının düşmesine yol açtı. Ama altını çizmek gerekirse, sigortayı bilerek alan gerçek sigorta müşterileri, yüzde yüz acentelerin müşterileridir. Yani, bilinçli sigorta tüketicileri aslında acentelerin sektördeki payını ifade eder” diye konuştu.

Hedefimiz geleceğe yatırım yapmak

Son genel kurul toplantısının ardından SAB’ın acentelerin işleri ve gelirlerinin gelişmesine odaklandığını kaydeden Çalık, “Son genel kurulda geleceğe yatırım yapma kararı aldık. Bu kararın odak noktası, genç acentelere destek ve fırsatlar sunarak sektördeki imkânları gelecek nesillere aktarmak. SAB’ın 37 yıldır sektöre verdiği kaliteli hizmetin devam etmesi için genç acentelere mentorluk ve destek sağlama çabası, genel kurulda da vurgulanmıştı. Bu adım, sektördeki tecrübeyi geleceğin acenteleriyle paylaşma amacını taşıyor. Gelecek nesillerin yeteneklerine ve geleceğe yatırım yapılmasına odaklanarak genç acentelere alan açma ve onlara destek olmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Genç nesillerin daha fazla temsil edilmesini istiyoruz

SAB olarak her hafta düzenli toplantılar yaptıklarını aktaran Çalık, şunları söyledi: “Bu toplantılardan ikisi yönetim kurulu için, bir tanesi tüm kurumlarımız için. Önceki dönemde görev almış tüm arkadaşlarımızı da içeren açık toplantılar düzenliyoruz. Bundan sonra, derneğimizin üyesi olmayan herkesin bu toplantılara katılmasını sağladık. Bize katılarak sektördeki gelişmeleri, hataları ve önerilerini paylaşmalarını istiyoruz. Bu sayede genç acentelerin katılımını artırmayı ve onların sesini duyurmayı amaçlıyoruz. Yönetim kurulu yediden on kişiye çıkarıldı. Her biri sektörde deneyimli kişiler. Yönetim kurulumuzdaki değişikliklerle genç nesillerin daha fazla temsil edilmesini hedefliyoruz. Çok güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.”

Eğitim konusu önceliklerimizden biri

Önceki dönemde yapılan işleri inceleyerek isteklerini gerçekleştirmek için adımlar attıklarını söyleyen Çalık, “Yönetim olarak regülatörümüze, kamu kurumlarına, sigorta şirketlerine ve STK’lara ziyaretlerde bulunduk. Özellikle eğitim konusunu odak noktamız haline getirdik. Gözlemlediğimiz üzere, eğitimin önemi vurgulandığında, eğitim verenlerin çabuk harekete geçtiğini gördük. Bu sayede özel acentelerin sunduğu eğitimler, genel acente kitlesine yayıldı. Kamu otoriteleri de bu açıdan harekete geçti. Ancak, bu konuda seçim malzemesi haline gelmesi kötü bir durumdu. Eğitim bir anda seçim malzemesi yapıldı, ancak etkisiz kaldı. Oysa mesleki örgütlerin ve STK’ların bu konuda ortak hareket etmesi gerekiyor. Özellikle SAİK olarak, mesleki örgütlenmede çözümü bulmalıyız. Bu, sektöre girecek olan acentelerin eğitimi konusunda SEGEM‘in önemli bir rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Artık giriş sınavları daha basitleşmiş ve etkisiz hale gelmiş durumda. SEGEM, bu alanda daha etkili bir eğitim programı geliştirmeliydi. Ancak bu gerçekleşmedi. En azından sektörün ciddi bir eğitime ihtiyacı olduğu konusunda herkes hemfikir oldu. Hem teknik eğitim hem de acentelerin becerilerini geliştirecek eğitimlere ihtiyacımız var. Bu konuda atılan adımlardan mutluyuz, ancak sektöre girecek olan acentelerin sadece RFA kayıt ücretlerinin arttırılmasıyla değil, mesleki yetkinliklerin geliştirilmesiyle girmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bankalar sigorta sektöründen çekilmeli

Bankaların sigorta sektörünün büyümesinin önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çeken Çalık, “Sigortacılığı bir krediye ulaşma evrakına indirgeyen, bankacılık hizmetini alabilmek için yaptırılması gereken bir yapı sigortalı bilincine yeterli katkıyı sağlayamamaktadır. Özellikle belli bölgelerde yaşanan sorunlar, bu etkinin boyutunu gösteriyor. Maraş depremlerinin ardından yaşananlar, bu yanlışlıkların geniş bir tabloya yansıdığını gösteriyor. Bankalar, sigorta sektörünün gelişimini etkileyen en büyük faktörlerden biri haline geldi. Bu yanlışların düzeltilmesi adına çalışıyoruz. Bankaların, sigortalıya poliçe arzında gösterdiği ihmallerin sektöre zarar verdiğini düşünüyoruz. Bankaların sigorta sektöründen çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sektöre katkı sağlamak isteyen herkese kapımız açık

Mesleklerine, acentelerine ve sektöre faydalı olmak isteyen herkesi SAB’a katılmaya davet eden Çalık, şöyle devam etti: “SAB, açık bir dernek ve bizimle çalışmak isteyen, derneğimizi faydalı hale getirmek, sektöre katkı sağlamak isteyen herkese kapıları açıktır. Elbette, bu seçim süreci özenle yürütülür. 5 kişilik divanımız başvuranlar arasından uygun bulduğu adayları önerir ve yönetim kurulu da bu önerileri değerlendirir. Başvurular için iletişim bilgilerimiz ve web sitemiz üzerinden bize ulaşabilirler. SAB’a katılmak isteyen herkesin başvurusunu önemsiyor ve değerlendiriyoruz. Sektöre katkı sağlamak isteyen herkesi aramızda görmekten mutluluk duyarız.”

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER