2 Mayıs 2024, Perşembe
spot_img

Risk ve sigorta bilincimiz ne düzeyde?

Sigortalı Toplum ve Dayanışma Platformu’nun (STSP) hazırladığı, ‘Sayılarla Sigortalı Toplum’ raporu Türkiye’deki sigorta bilinci ve risk farkındalığının ne seviyede olduğuna ışık tuttu. Rapora dünyada sigorta penetrasyon oranı ortalama yüzde 7.2 seviyelerinde seyrederken, bu oran Türkiye’de maalesef yüzde 2.2 seviyesinde.

SİGORTAMEDYA / SİBEL CİNGİ

Türkiye’de risk farkındalığı ve sigorta bilinci hangi seviyede? Türkiye’nin geleceği gençler sigorta ürünleri hakkında ne kadar bilgiye sahip? Bireylerin ve kurumların en çok tercih ettiği sigorta ürünleri neler?

Bu ve bunun benzeri birçok sorunun cevabını bulmak için Sigortalı Toplum ve Dayanışma Platformu (STSP) sektör profesyonellerinin katılımıyla önemli bir araştırmaya imza attı. ‘Sayılarla Sigortalı Toplum‘ isimli araştırmaya göre Türkiye, sigorta sektörünün potansiyelinin çok uzağında… Rapora göre dünyada sigorta penetrasyon oranı ortalama yüzde 7.2 seviyelerinde seyrederken, bu oran Türkiye’de yüzde 2.2 seviyesinde.

Gençlerin de ihtiyaçları olan sigorta hizmetinden tam olarak yararlanamadığı sonucuna ulaşılan raporun detaylarına hep birlikte bakalım…

YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ!

Araştırmaya katılanların yüzde 89’u, 18 yaşın üstündeki bireylerin ihtiyaçları olan sigorta hizmetinden tam olarak yararlanamadığını söylüyor. ireylerin bu hizmetlerden yararlanmamasının önemli bir sebebi de bireylerin sigorta ürünleri ve türevleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmaması. Sektör profesyonellerinin yüzde 33’ü bireylerin yeni sigorta ürün ve hizmet çözümleri ile desteklenmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor.

Sektör profesyonellerinden oluşan katılımcıların yüzde 76’sı Türkiye’deki kurumların da sigorta ürünleri ve türevleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını düşünüyor.

EN ÇOK TALEP TRAFİK SİGORTASI, KASKO VE TSS’YE

Rapor, sektörün en bilinen ürün ve hizmetlerini de ortaya koydu. Buna göre iş yeri yangın paketi poliçesi, makine kırılma sigortası, işveren sorumluluk sigortası, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası, kar kaybı sigortası kurumlara yönelik sigorta sektörünün en bilinen ürün ve servisleri arasında yer alıyor.

Bireylerin en çok tercih ettiği sigorta hizmetlerinde ise ilk üç sırayı; trafik sigortası, kasko ve tamamlayıcı sigorta alıyor.

YENİ ÜRÜNLERE İHTİYAÇ VAR

Sigorta sektörünü bir bütün olarar değerlendiren profesyonellerin yüzde 78’i bireylere yönelik geliştirilebilecek yeni ürün ve hizmetler olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 67’si kurumlara yönelik de geliştiribilecek yeni ürün ve hizmetlere olduğunu düşünüyor. Bireylerin trafik sigortası, kasko ve TSS gibi standart ürünlerden yeni ürünlere doğru yönelmesi sigorta sektörünü hacimcel olarak büyüteceği vurgulanıyor.

YENİ YETENEKLER SEKTÖRE KAZANDIRILMALI

Katılımcıların yüzde 78’i sigorta sektörünün yeni nesil yetenekler kazanmak ve gençlere cazip hale getirilmesi konusunda yetersiz kaldığını düşünüyor. Sektör profesyonellerinin yüzde 62’si sigorta sektörünün yeni mezun ve genç çalışanlar için gelecek vaad eden bir sektör olduğu görüşünde hem fikir.

YAPAY ZEKA İŞLERE ADAPTE EDİLİYOR

Sektör profesyonellerinin yüzde 9’u yapay zeka, büyük verinin yönetimi, blockhain, gelişmiş siber güvenlik çözümleri gibi yeni nesil teknolojilerin bir bölümünü işlerine adapte ettiğini belirtiyor.

Sağlıklı bir ekonomi için sigorta şart

Sağlıklı bir ülke ekonomisi için sigorta sektörünün geliştirilmesi ve sigortalılık oranının arttırılması gerektiğine vurgu yapan STSP Kurucusu Selcen Gür, şöyle devam ediyor: “bir toplumda sigorta sisteminin gelişmesi, ülke ekonomisinin her alanında kaldıraç işlevi yaratır. Sigorta sektörünün büyümesi hem kamunun hem de reel sektörün üzerindeki mali yüklerin azalmasını sağlar, ülke gelişimine olumlu yansır ve ekonomik krizlere karşı kırılganlığı azaltır. Sigorta, reel  sektörün girişim gücünü artırdığı gibi, toplumdaki tasarrufları da ciddi anlamda artırır ve yatırımlara kaynak oluşturur. Ülkemiz maalesef risk farkındalığı ve sigorta bilinci açısından içinde yer aldığı ve ekonomik yapı benzerliği gösterdiği ülkelerle karşılaştırıldığında potansiyelinin çok uzağında. Sağlıklı bir ülke ekonomisi için sigorta sektörü geliştirilmeli ve sigortalılık oranı artırılmalı.

Sigortalılık bilincinin geliştirilmesine dönük çalışmalar ile arttırılabilecek penetrasyon oranı sayesinde sigorta sektörü finansal sistemler içerisinde hak ettiği yeri alacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER