22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Türkiye Reasürans Havuzu nasıl başarılı olur?

Türkiye Reasürans Havuzu’na ihtiyacın arttığını belirten Riskonet Yönetici Ortağı Özlem Emgen, “Havuz, riski yüksek şirketlerin sigorta teminatı bulup risk yönetim bilinci kazanmalarının yanında, riskini iyi yöneten şirketlere de yarar sağlayacak şekilde kurgulanmalı” diyor.

ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI

Türkiye’de yıllardır, kimya, tekstil (özellikle çırçır fabrikaları), plastik, ahşap vb. gibi riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin ki bunların büyük bir kısmı da küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), yıllardır sigorta teminatı bulmakta zorluk çektiği bilinen bir gerçek. 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) yer alan ‘Türkiye Reasürans Havuzu’da söz konusu şirketlerin sigortaya kolay ve ucuz erişimini sağlamayı hedefliyor.

Özlem Emgen
Hayatımız Sigortalı ‘Aralık 2018

Hayatımız Sigortalı olarak, reasürans havuzu konusunda çalışmalar yapan ve Swiss Re ile birlikte çalışan Riskonet’in, Yönetici Ortağı Özlem Emgen’le röportaj yaptık. Türkiye Reasürans Havuzu’na ihtiyacın arttığını belirten Emgen, “Havuz, yüksek riskli şirketlerin sigorta teminatı bulup risk yönetim bilinci kazanmasının yanı sıra, riskini iyi yöneten şirketlere de yarar sağlayacak şekilde kurgulanmalı” diyor.

2019 zorlu geçecek

Kurdaki dalgalanma ve piyasadaki daralmanın yanında, bu yıl yaşanan ‘yangınlar’ nedeniyle 2019’un zorlu geçeceğini ifade eden Emgen, “Şirketler arasında risklerini iyi yönetemeyenler gelecek yıl sigorta teminatı bulmakta zorlanacak; poliçe yenilemelerinde şirketler daha yüksek prim ödemek durumunda kalabilecek” diyor. Emgen’den aldığımız bilgilere göre, bazı havuzların işleyişinde yaşanan sıkıntı, iktisat teorisindeki kötü paranın (gümüş) iyi parayı (altın) kovmasına benziyor.

Reasürans havuzu nasıl başarılı olur?

  • Kuralları baştan doğru bir şekilde belirlenmeli.
  • Amaç sadece kötü riske sigorta bulmak olmamalı.
  • İyi ve kötü risk dengesi iyi oturtulmalı ve iyi riskler de havuzda uzun süre kalmalı.
  • Havuzun belli bir hacmi olmalı.
  • Risk yönetimi bilinci artırılmalı.
  • Havuz deneyimlerinde yaşanan (yeterli talep görmeyen ‘Tehlikeli Riskler Havuzu’ gibi) hatalardan ders alınmalı.
  • Havuz yöneticisi tarafsız ve tüm kurumlara eşit mesafede olmalı.
  • Tüm paydaşlar, işin içinde olmalı.
  • Kamuoyu, dernekler, odalar ve diğer sivil toplum örgütlerine iyi anlatılmalı.

Kötü risk, iyi riski kovuyor!

Havuz işlemeye başladıktan bir süre sonra havuzda genelde kötü riskler (riskinin farkında olmayan, farkında olup iyi yönetemeyen şirketler) sigorta almak zorunda oldukları için kalıyor; riskini yöneten şirketler ise havuz dışında da sigorta teminatı bulabildikleri için kötü riski taşımamak için havuz dışına çıkmayı tercih ediyor. Bu da havuz yapısının çökmesine neden oluyor. Havuzun, kötü risk için risk bilincini artırarak (eğitim, destek gibi) onları belli bir çıtaya getirerek sigorta sağlarken; riskinin farkında olup iyi yöneten şirketlere (iyi risk) de yarar sağlaması (örneğin; prim avantajı, muafiyet, kapsam gibi) gerektiğini belirten Emgen, Türkiye Reasürans Havuzu’nun doğru kurgulanması ve kuralların iyi belirlenmesi durumunda Swiss Re’nin de havuza desteğinin tam olduğunu vurguluyor.

Riskonet’le ilgili bilgiler de veren Emgen, 2013’te kurulan Hollanda menşeyli şirketin Türkiye’de de 2014’ten beri faaliyet gösterdiğini söylüyor. Münich Re ve Swiss Re gibi belli başlı reasürörlerin yanında reel sektörde faaliyet gösteren kurumsal şirketlere de risk danışmanlık ve eğitim hizmetleri verdiklerini belirten Emgen, “Şirketlerle birlikte risklerini daha iyi yönetmeleri ve risklerini yönetirken doğru sigorta programları

 

1 Yorum

  1. Makro bakış açısını iyi yorumlamak gerek. Önemli fırsatlar var. Doğru işler için doğru kişiler ile çalışılmalı . Çok güzel özertlenmiş ancak maalesef doğruyu bilmekle doğru yapabilmek arasında kayboluyoruz. Sanırım sorun Türkiye pazarı..
    Harika tespitler. Tebrikler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER