16 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Radar cezası nedir? Sorgulama, ödeme ve itiraz işlemleri nasıl yapılır?

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün belirlediği trafik kurallarından en önemlisi hız sınırı. Mal ve can kayıplarının sıklıkla yaşandığı hız nedenli trafik kazalarının önüne geçebilmek için belirli bölgelere yerleştirilmiş radar cihazları sayesinde aracın hızı tespit edilip radar cezası kesilebiliyor. Bu yazımızda radar cezası nedir, radar cezaları kaç günde gelir, radar cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır, radar cezası ödeme işlemi nasıl yapılır, radar cezası itiraz işlemi nasıl yapılır sorularına yanıt verdik. 

Radar cezası nedir? 

Can ve mal kayıplarını önlemek için belirlenen trafik kurallarındaki en önemli madde, hız sınırlarıdır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız sınırlarına uymayan araçların, 7/24 aktif olan radarlara yakalanması sonucu aldığı cezaya ise radar cezası denir. Hız nedeniyle her gün, mal ve can kayıplarının meydana geldiği kazalar oluyor; bu kayıpları engellemek için trafik denetlemeleri ciddiyetle yapılmaya devam ediyor. Radar cihazları, hız limitini aşan araçları tespit ediyor; aşım oranı, araç tipi gibi faktörler sonucunda radar ceza tutarı belirleniyor. Bu radar cezaları kişinin ehliyetine ceza puanı olarak da yansırken, radar cezası sayısının çok olması ise ehliyete el koyulmasıyla sonuçlanabiliyor.

2020 yılında yapılan düzenlemelere göre hız sınırlarını yüzde 30’dan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınıyor. Hemen hemen tüm araçlar için yerleşim yeri içindeki hız sınırı 50 km iken şehirlerarası çift yönlü karayollarındaki hız sınırı 45-90 km arasında, bölünmüş yollarda 45-110 km arasında, otoyollarda 80-120 km arasında değişebiliyor. Radar cezaları; araç çeşidine, ceza yendiği bölgeye ve hız sınırının hangi oranda aşıldığına göre kesiliyor. Radar cezaları hız sınırları aşımlarına göre, 314 TL ila 1,339 TL arasında değişiyor.

Radar cezası kaç günde geliyor?

Kesilen radar cezalarında, erken ödeme indiriminden faydalanarak cezayı ödemek önem taşıyor. Radar cezası kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenen cezalar, yüzde 25 oranındaki erken ödeme indiriminden faydalanabiliyor. Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz. Ayrıca radar cezası, 10-30 gün içinde posta yoluyla sistemde kayıtlı adresinize gönderiliyor. Kişiye teslim edilen posta ile o andan itibaren radar cezası resmi olarak bildirilmiş sayılıyor.

Radar cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sayfasından sorgulanabilen radar cezaları, e-Devlet sistemine yönlendirme ve kimlik onayı ile kontrol edilebiliyor. SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189’a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor. Gelen SMS’te belirtilen radar cezasının ayrıntılarını öğrenmek isterseniz, TPC AYRINTI yazarak mesaja yanıt verebilirsiniz.

Radar cezasını online sorgulamak için: 

onlineislemler.egm.gov.tr

Radar cezası ödeme işlemi nasıl yapılır?

Radar cezası birkaç farklı yol kullanarak ödenebiliyor. Aracın kayıtlı olduğu kişinin T.C. kimlik numarası bilgisiyle birlikte; vergi dairesi, anlaşmalı bankalar ve PTT üzerinden yapılabiliyor.

e-Devlet sistemine giriş yaparak “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” bölümünden radar cezası kolayca ödenebiliyor.

Radar cezasını e-Devlet üzerinden online ödemek için:

turkiye.gov.tr

Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların web sayfaları veya mobil uygulamaları üzerinden, hesap veya kredi kartıyla radar cezaları ödenebiliyor.

Radar cezasının ödenebileceği anlaşmalı bankalar için:

gib.gov.tr

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden de ödeme yapılabiliyor. “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesinde, araç plakasını ve T.C. kimlik numarası girerek ödeme yapmak mümkün.

Radar cezasını interaktif vergi dairesi üzerinden online ödemek için:

ivd.gib.gov.tr

Radar cezası itiraz işlemi nasıl yapılır?

Eğer radar cezasında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız cezanın size tebliğ edildiği tarihten sonraki 15 gün içinde radar cezasına itiraz edebilirsiniz. Size posta yoluyla ulaşan tebligatta adı geçen Sulh Ceza Mahkemesi, itirazın yapılacağı yerdir. Bu mahkemeye itiraz edebilmek için radar cezası itirazı için gerekli bilgilerin ve itiraz nedeninin yer aldığı bir dilekçe yazmanız gerekiyor. Radar cezası alan kişinin kimlik fotokopisi, trafik karar tutanağı fotokopisi, ceza alan aracın ruhsat fotokopisi, karar tutanak tebligat evrakı fotokopisi ve o an istenebilecek ek bilgilerle birlikte düzenlenen dilekçenin; Sulh Ceza Mahkemesi’ne ulaştırılması gerekiyor. Ayrıca gizli radar cezası diye bir kavram da yer alıyor ve bu ceza için de itiraz süreci olabiliyor. Eğer ceza alınan, yani hız kontrolü yapılan yerde bir radar cihazı mevcut değilse ve doğru şekilde uyarı yapılmadan radar cezası kesilmişse buna gizli radar cezası deniyor. Bu durumla karşılaşıldığında da yine Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebiliyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER