5 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

‘Primler yükselmezse tamamlayıcı sağlık çıkmaza girer’

Tamamlayıcı sağlık sigortasında ortalama primlerin 250-290 TL gibi seviyelere indiğine dikkat çeken MLP Care Anlaşmalı Kurumlar Cari İş Geliştirme Koordinatörü Dr. Ruhsan Gezgin, “Primlerde artış olmazsa, tamamlayıcı sağlık sigortası çıkmaza girmek üzere” diyor.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Türkiye’de hayat dışı (elementer) sigorta sektöründe son yılların en popüler ürünü kuşkusuz, ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’ (TSS). 2012 yılı sonunda Medical Park, Mapfre Sigorta işbirliği ile hayata geçen tamamlayıcı sağlığı, günümüzde 20’ye yakın sigorta şirketi sunuyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) güvencesindeki bireylerin özel hastane ve sağlık kuruluşlarına ödedikleri ‘fark ücretleri’nin sigorta şirketlerince ödenmesini sağlayan sigortaya, tüketicilerin ilgisi öyle yoğun ki hem elementer sektörden yeni şirketlerin hem de sağlık lisansı almış bazı hayat/emeklilik şirketlerinin katılımıyla söz konusu ürünü sunan şirket sayısı önümüzdeki dönemde daha da artacak. “Peki, günümüzde 1 milyona yaklaşan sigortalı adedine ulaşan tamamlayıcı sağlıkta her şey yolunda mı?” Hayatımız Sigortalı Dergisi olarak bu sorunun yanıtını öğrenmek için geçen günlerde, ülkemizde söz konusu sigortanın hayata geçmesi için büyük emek sarf etmiş kişilerden MLP Care Anlaşmalı Kurumlar Cari İş Geliştirme Koordinatörü Dr. Ruhsan Gezgin’i ziyaret ettik. MLP Care’in Flat Ofis, Eyüp-İstanbul’daki Genel Merkezi’nde tamamlayıcı sağlık, MLP Care ve BTN Sigorta Acenteliği konularında sorularımızı yanıtlayan Gezgin, TSS konusunda biraz dertli; piyasada artan rekabetten dolayı fiyatların geldiği düzeyden yakınıyor. Büyük grupların çalışanları için yapılan sözleşmelerde ortalama primlerin 250-290 TL gibi seviyelere indiğine dikkat çeken Gezgin, “Primler yükselmezse, tamamlayıcı sağlık sigortası çıkmaza girmek üzere” diyor.

550-650 TL prim makul

Sigortalılardan alınan primlerin düşmesiyle birlikte, sigorta şirketlerinin de sağlık hizmet sunucularından (SHS) fiyat indirimleri talep ettiklerini ifade eden Gezgin, SHS’lerin bu işten zarar etmeye başladığını söylüyor. “Bir kişinin bir özel hastaneye geldiğinde sadece doktor muayene ücreti 90-100 TL. Bunun yanı sıra gerekli tetkikler istenebilir, hastaya operasyon yapılabilir. Bu nedenle 290 TL çok düşük” diyen Gezgin, tamamlayıcı sağlık sigortasında ortalama primlerin 550-650 TL olması gerektiği görüşünde.

03 06 2018 2

Gezgin’in primler dışında yakındığı en önemli konulardan birisi de ‘karma poliçeler.’ Sigorta şirketlerinin grup sigortalarında ‘karma poliçe’ler yaptığını belirten Gezgin, şunları söylüyor: “Sözgelimi, X şirketi çalışanlarına karma poliçe yaptırıyor. Buna göre, söz konusu şirketin çalışanı sözgelimi Medical Park gibi SGK anlaşmalı hastaneye gittiğinde TSS’li gibi, ancak SGK anlaşması olmayan bir hastaneye gittiğinde ise özel sağlık sigortalı gibi hareket ediyor. Çalışan, sadece TSS’li olsa sigorta şirketine ödenen prim daha düşük olacak. Ancak, karma poliçe olduğu için sigorta şirketi yüksek primle poliçeyi kesiyor. Ancak, sigorta şirketi bizim gibi SGK anlaşmalı kurumlara tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatlarıyla ödeme yapıyor ki bu özel sağlık sigortasına göre yüzde 50-60 daha düşük. Bu da bizi gelir kaybına uğratıyor. Zarara uğrayan biz oluyoruz. ”

31’inci hastane Mersin’de Bünyesinde

Medical Park, Liv Hospital ve VM Medical Park Hastaneleri’ni barındıran MLP Care’le ilgili bilgiler de veren Gezgin, MLP Care’in 2012’den sonra bir imaj değişikliğine giderek, ciddi büyüme hamlesi başlattığına dikkat çekiyor. Gezgin’in verdiği bilgilere göre, ‘Herkes İçin Sağlık’ sloganıyla hareket eden şirket, 2012’den itibaren SGK güvencesindeki bireylerden tutun, özel sağlık sigortası olan birey ve kurum çalışanları ve TSS’li sigortalılara kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Şirket, hastane poliklinik hizmetleri, otelcilik hizmetleri, randevu sürelerinde esneklik, (özellikle beyaz yakalı çalışanlara yönelik), yaşlı ve evinden çıkamayacak durumda olan bireylere yönelik sağlık hizmetlerini bireylerin ayağına götüren ‘Medical Park Evde’ uygulaması vb. hizmetlerle son 5 yılda ciddi bir büyüme hamlesi yakalıyor. Sağlık sektöründe sağlık hizmet sunucuları içinde 2012 sonunda yüzde 3 olan pazar payını, günümüzde yüzde 14’lere yükseltiyor. 17 ilde 30 hastane ile faaliyet gösteren MPL Care, 31’inci hastaneyi de bu ay içinde Mersin’de açıyor.

Bireylerin bütçelerine uygun sigorta ürünleri

ruhsan gezgin

MLP Care, sigorta sektöründe de ‘BTN Sigorta Acenteliği’ ile faaliyet gösteriyor. Gezgin’den aldığımız bilgilere göre 2012 yılında kurulan BTN Sigorta, hayat dışı (elementer) sektörde faaliyet gösteren ‘captive acente.’ Grubun sağlık ürünleri için proje üreten BTN Sigorta, sektördeki bazı şirketlerle işbirliği yaparak, söz konusu şirketlerin acenteleri vasıtasıyla grubun ürünlerinin pazarlanmasını sağlıyor. BTN Sigorta Acenteliği’nin, bireylerin ekonomik durumu ne düzeyde olursa olsun ihtiyaç ve bütçelerine uygun sigorta ürünleri ile buluşmasını sağladığını belirten Gezgin, “Sektörde en çok satan tamamlayıcı sağlık sigortasının yanı sıra, bütünleyici nitelik taşıyan ve bireylerin önceye dayanan sağlık risklerinin de kapsam içerisine alındığı ‘Sağlığınız Bizde’ adındaki sigorta ürünümüz ile sektörde fark yaratan bir hizmet oluşturduğumuza inanıyoruz” diyor. BTN Sigorta’nın işbirliği yaptığı sigorta şirketleri, Allianz, Anadolu Sigorta, Axa, ERGO, Türk Nippon, Ray, Demir Hayat Sigorta olarak sıralanıyor.

BTN’ye kutup yıldızı ödülü

2012 yılından bugüne kadar sağlık sigorta şirketlerinin vermiş olduğu ödülleri almaya hak kazanan BTN Sigorta’nın, sektördeki büyüme hedefini 2018 yılında da sürdürmeye kararlı olduğunu ifade eden Gezgin’in verdiği bilgilere göre, 2012’den beri çeşitli ödüller alan BTN Sigorta bu yıl da ERGO Sigorta sadakat programı değerlendirmesinde, 2013 yılından bu tarihe kadar en iyi üretim ve performans gösteren acente olarak en üst çıtada yer alan ‘Kutup Yıldızı’ ödülünü aldı.

Tamamlayıcı sağlıkta Mapfre ile birlikte cesaret örneği gösterdik

Türkiye’de tamamlayıcı sağlık sigortasının hayata geçmesinin hikayesi de oldukça ilginç. Ruhsan Gezgin, ülkemizde özel sağlık sigortasında poliçe adedinin sınırlı olduğunu hatırlatıyor ve 2012’de “Özel Sağlık Sigortası’nı nasıl büyütebiliriz?” sorusuna yanıt olarak Medical Park Hastaneler Grubu ve Mapfre Sigorta işbirliği ile özel hastane ve sağlık kuruluşlarına ödenen ‘fark ücretleri’nin sigorta şirketlerince ödenmesini sağlayacak ortaklaşa bir proje geliştirildiğini söylüyor. “Tamamlayıcı sağlık sigortasının piyasaya sunulmasında her iki taraf da büyük bir cesaret örneği gösterdi ve emek sarf etti” diyen” Gezgin, bu konuda MPL Care Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Usta’nın verdiği desteğe de özellikle dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER