6 Mayıs 2024, Pazartesi
spot_img

‘Otomatik katılım’la BES’te katılımcı sayısı 2018’de 10 milyona ulaşır

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), otomatik katılımla ilgili yasanın yılın ikinci yarısında çıkması bekleniyor. Otomatik katılımın da etkisiyle sistemde katılımcı sayısının, 2018 sonunda yaklaşık 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Türkiye, gerçekten biz haberciler için gündemin sürekli değiştiği ilginç bir ülke. Daha bir kaç hafta öncesine kadar, Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili düzenlemeler yanında, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılması beklenen otomatik katılım ile ilgili düzenlemeler konuşuluyordu. Ancak, AK Parti’nin olağanüstü kongreye gitme kararı alması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasıyla ‘siyaset’ tüm ağırlığıyla ülke gündemine oturdu. Hatta, otomatik katılım’ın askıya alınabileceği haberleri basında yer aldı. Bununla birlikte, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan’ın Binali Yıldırım olduğu kongre sonrası, yeni hükümetinde Türkiye’de tasarrufları artırma konusunda ‘ilaç’ olan BES’e önem vermesi bekleniyor.

Otomatik katılımla ilgili yasanın yıl sonuna kadar çıkması halinde, otomatik katılımın da etkisiyle sistemde katılımcı sayısının, 2018 sonunda yaklaşık 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Otomatik katılım, bir işyerindeki çalışanların, genellikle de yeni işe başlayanların işverenleri tarafından bir emeklilik şirketiyle anlaşarak, BES’e dahil edilmesi anlamına geliyor.

45 yaş altı dahil Türkiye’deki uygulamada başlangıçta, 45 yaş altında tüm çalışanların sisteme dahil edilmesi düşünülüyor. Ayrıca, uygulamanın ilk aşamada tüm işletmeleri değil, çalışan sayısı itibariyle belli bir büyüklüğe (50 kişinin üstü) sahip işletmeleri kapsayacağı belirtiliyor. Emeklilik şirketiyle anlaşma yapıldıktan sonra, çalışanın maaşından kesinti yapılarak, ‘katkı payı’ olarak emeklilik şirketine yatırılacak. Söz konusu katkının da çalışanların bütçelerini sarsmaması için aylık 100 TL’nin altında olması bekleniyor. İşveren katkısına yönelik haberler de yayımlanmakla birlikte, 2016 yılında asgari ücretteki artışın getirdiği yükün zorladığı işverenler için ikinci bir yük en azından bu aşamada beklenmiyor. Ancak, uygulamanın başarılı olabilmesi için işveren katkısının önemli olduğu vurgulanıyor. Otomatik katılımda, katkı paylarının da ‘standart fonlar’da bir başka deyişle, risksiz yatırım araçlarında değerlendirileceği kaydediliyor.

Sistemden 6 ay çıkış yok

Basında da yer aldığı gibi otomatik katılım uygulamasında, ayrıca 6 ay boyunda sistemden çıkılamayacak. 6 aydan sonra da sistemden ayrılmak isteyenlere durumunu gözden geçirmesi için 2 aylık ek süre (cayma hakkı) tanınacak. Ayrılmak isteyen ancak bu sürenin sonunda ayrılabilecek.

BES’te yüzde 25 devlet katkısı uygulamasının başladığı 2013’ten beri, her yıl net katılımcı sayısı 1 milyona yakın artış gösteriyor. 50 kişinin üzerinde çalışana sahip işletmelerden de her yıl ortalama 650 bin kişinin sisteme dahil olması bekleniyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında 2018 sonunda sistemde katılımcı sayısının yaklaşık 10 milyona ulaşması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER