23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Oto sigortalarının geleceği elektrikli otomobil sigortasında

Hibrit modellerle başlayan elektrikli araç kullanımı yerini tam elektrikli araçlara bırakıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de de bu tür araçların yaygınlaşacak olması yeni sigorta ürünlerini de beraberinde getirecek.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Otomobil üreticilerinin hibrit modellerle başlattığı elektrikli araç üretimi şimdilerde gücünü sadece elektrikten alan araçlara bırakıyor. Benzin ve dizel gibi fosil yakıtların her geçen gün fiyatlarının artması tüketicileri elektrikli araç kullanımına ittiği için otomobil üreticileri de bu yönde başlattıkları AR-GE çalışmalarının ardından elektrikli araçla üretimine yöneldi. İnsanlar arasında çevre bilincinin artması ve devletlerin elektrikli araçlara sağladıkları vergi muafiyeti de elektrikli araç kullananların sayısında artış getiriyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de de bu tür araçların yaygınlaşacak olması yeni sigorta ürünlerini de beraberinde getirecek. Şimdi bu noktada akıllara şu soru gelebilir. “Ülkemizde, sigorta şirketleri elektrikli otomobillere hazır mı? yani elektrikli araçlar için klasik trafik veya kasko poliçeleri yeterli olacak mı?” “Yoksa elektrikli araçlar için özel sigorta poliçeleri mi hazırlanmalı?”

Elektrikli araçlarda parça farkı

Hemen belirtmeliyiz ki elektrikli araçların parçaları, klasik araçlardan farklı olacağından bu farklılığın poliçelere yansıyacağı kesin. Evet, elektrikli aracın kaskosu da klasik araçların kaskosunda olduğu gibi kaza aracı ve içindekileri kapsayacak. Ancak elektrikli otomobillerin teknolojileri gereği klasik otomobillerden farklı parçalara sahip olması nedeniyle sigorta şirketlerinin poliçe hazırlarken, bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Sigorta şirketlerinin öncelikle elektrikli araçlara yönelik poliçe hazırlarken öncelikle elektrikli otomobillerde kullanılan teknolojiye özel parçaların maliyetleri, yetkili servislerde tamir için özel eğitilmiş personelin bulunması, pahalı batarya teknolojisi ve araçların sessiz çalışması nedeniyle potansiyel olarak yayaların karıştığı kazaların artma olasılığını göz ardı etmemeleri gerekiyor. Yeni bir pazar olması nedeniyle sigorta şirketlerinin elektrikli araç risklerini değerlendirme kriterleri de haliyle farklılaşabiliyor. Bazıları daha pahalı kasko poliçeleri sunarken, bazıları da daha düşük kasko fiyatlandırmayı tercih ediyor.

Tesla’dan atılım

Öte yandan elektrikli araçlar için özel sigorta ürünü hazırlayan otomobil üreticileri de var. ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, uzun süredir merakla beklenen sigorta hizmetini piyasaya sürdü. Şirket müşterilerine sigorta primlerinde yüzde 30’a varan fiyat avantajı sunacağını açıkladı. Tesla Insurance adı verilen hizmet şimdilik yalnızca Kaliforniya’daki Tesla müşterileri için geçerli. Markadan yapılan açıklamada sigorta hizmetinin gelecekte diğer eyaletlerde de sunulacağı belirtildi. Fakat bunun için herhangi bir yer veya zaman çizelgesi verilmedi.

Çılgınlar gibi süren fazla prim öder

Tesla CEO’su Elon Musk, nisan ayında yaptığı konuşmada sigorta hizmetinin bir ay içerisinde başlayacağını açıklamıştı. Fakat bazı nedenler yüzünden ertelenen hizmet ağustos ayından itibaren devreye alındı. Tesla, poliçelerdeki fiyatların kişiye özel, yani kişinin sürüş kaydı ve sigorta bedelini etkileyen diğer faktörler baz alınarak belirleneceğini belirtiyor. Elon Musk bu durumu şöyle açıkladı: “Eğer müşteriler; Tesla sigortası yaptırmak istiyorsa çılgınlar gibi araç sürmeyeceklerini kabul etmek zorunda. Aksi halde daha fazla prim ödemek zorunda kalırlar.”

otomobil sigortası

Toyota kendi sigortasını sunacak

Toyota’nın, üretime hazır ultra kompakt yüzde 100 elektrikli araca özel sigorta sunacağı açıklandı. İlk kez 2019 Tokyo Otomobil Fuarı’nda sergilenecek araç için sigorta hizmetini bizzat Toyota verecek. Toyota’nın elektrikli araçları yaygınlaştırma hedefinin bir parçasını oluşturan bu kompakt elektrikli otomobil, 2020’de Japonya’da satışa sunulacak. Toyota, bu kompakt elektrikli aracını farklı kullanım alanlarında da değerlendirmek üzerine çalışmalar yapıyor. Şimdiden 100’e yakın yönetim organı ve şirket partnerleriyle görüşen Toyota, kompakt elektrikli araçların dahil edildiği yeni, çevre dostu ve herkes için erişilebilir ulaşım çözümleri üzerinde çalışıyor.

Elektrikli araç sigortasında nelere dikkat edilmeli?

Pil / batarya teminatı: Otomobil üreticileri elektrikli otomobillerin bataryaları için kiralama ve/veya sahip olma seçeneği sunuyor. Tercih edilen elektrikli otomobil üreticisine ve modeline göre değişen bu seçenek, poliçesinin de içerdiği teminat açısından önemli oluyor. Bazı üreticiler kiralama yönteminde bataryayı kullanıcının sigortalamasını beklerken, bazıları ise herhangi bir ekstra maliyet olmadan kendileri tamir etmeyi veya değiştirmeyi sunabiliyor. Eğer sahip olunan elektrikli otomobilin bataryası kiralama yöntemiyle değişiyorsa, sigorta şirketinin bunu teminat dışı bırakma olasılığı, poliçede mutlaka belirtilmeli.

Güç kablosu teminatı: Diğer tüm elektrikli eşyalarda olduğu gibi elektrikli otomobilleri de şarj etmek için bir tür elektrik prizi gerekiyor. Bu da aslında etrafta ayağınızın altında bulunan kablolar demek. Kendi garajınızda belki bu kablolar çok büyük bir problem olmayacak, ama sokakta başka insanların da geçme ihtimali olan yerlerde elektrikli otomobilinizi şarj etmek isterseniz o zaman aslında potansiyel bir tehlike daha ortaya çıkmış oluyor. Kablonun başkasının veya kullanıcının düşmesine neden olarak sakatlanma veya ölüm riski oluşturmasının yanında eskimiş ve aşınmış bir kablonun sebep olabileceği elektrik çarpması gibi tehlikeler de açığa çıkmış oluyor. Bu yüzden de elektrikli otomobil için bu tür riskleri de kapsayan bir kasko poliçesi çok hayati değere sahip oluyor

İngiltere’de 116 sterlin daha fazla prim ödeniyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, elektrikli otomobil kullanıcılarının yıllık ortalama 116 sterlin daha yüksek bir sigorta primiyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koydu. Elektrikli otomobil modellerinin muadil benzinli ve dizel rakiplerine göre sigortalanma bedelleri yüzde 14 daha pahalı çıktı. İngiltere’de 2025 yılına kadar satışı tahmin edilen 2 milyon adet elektrikli otomobil kullanıcısı, sigorta firmalarına sigorta bedeli olarak yıllık 231 milyon sterlin ödeyecek.

HAYATIMIZ SİGORTALI / HAZİRAN 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER