Sigortacıların “ödeyici” olarak tanımlandığını söyleyen Allianz Türkiye Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Okan Özdemir, “Geçmişte klasik bir sigortacılık anlayışı vardı. Hastalanır, hastaneye gider, hasarı ödersiniz ya da ödemezsiniz ama bugün başka bir şey konuşuyoruz. Önleyici çözümler, kronik hastalık yönetimi, psikolojik destek ve hasta yakınları da çok önemli. Sigortacılığın sırf ödeyen dışında artık böyle görevleri de var.” dedi.
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Pandemiyle birlikte şüphesiz hepimiz sağlığın ve onu koruyup olası risklere karşı önlem almanın ne denli önemli olduğunun farkına vardık. Bu anlamda sağlık sigortalarının gerekliliği de bir kez daha anlaşılmış oldu. Bugün pek çok kişi sağlığını güvence altına alabilmek için sigorta araçlarından faydalanıyor. Sigorta şirketleri de daha çok kişiye ulaşabilmek için sağlık ürünlerini çeşitlendirerek her ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor.
Sigorta Ekranı’nda Damla Özafşar’a sağlık sigortaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Allianz Türkiye Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Okan Özdemir, sağlık sigortalarının hem kişiler hem de ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti. Tamamlayıcı sağlık sigortaları hakkında konuşan Özdemir, gençlere yönelik gerçekleştirdikleri kampanyalarla ilgili de bilgiler verdi.
Sigortacıların “ödeyici” olmak dışında da görevleri var
Sigortacılar için “ödeyici-ödeyen” diye bir tanım yapıldığını dile getiren Allianz Türkiye Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Okan Özdemir, “Tabii ki doğru ama bu şekilde anılmak biraz kısa kalıyor sigortacılık için. Geçmişte klasik bir sigortacılık anlayışı vardı. Hastalanır, hastaneye gider, hasarı ödersiniz ya da ödemezsiniz ama bugün başka bir şey konuşuyoruz. Maliyetler artıyor. Hem sigorta şirketleri hem de hizmet sağlayıcılar için sürdürülebilirlik çok önemli. Bunun için de önleyici çözümler çok önemli. Biz buraya çok odaklanıyoruz. Hastalanmayı engellemek çok kritik ama yaşlandığımız zaman ne kadar önleyici çözümler üretsek de bu hizmete ihtiyacımız oluyor. Hastalandıktan sonra kronik bir hastalığı olan bir bireyin yakın takibi olası daha kötü şeyleri de önlemeye yardımcı oluyor. Bu hem o yaşam döngüsünün içinde yer almamızı sağlıyor hem de aslında ciddi anlamda bir memnuniyet sağlıyor. Psikolojik destek ve hasta yakınları da çok önemli. Bizim vaka yönetimi ekibimiz var. Hasta yakınının hayatını kolaylaştırmak, ona çözümler üretmek o kadar önemli ki burada aldığımız geri bildirimler hem bizi duygulandırıyor hem de aslında niye bu işi yaptığımızı, bu işin ne işe yaradığını bize bir kez daha hatırlatıyor. Sigortacılığın sırf ödeyen dışında böyle görevleri var.” dedi.
TSS ülkemizin geleceği için de önemli bir ürün
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında konuşan Özdemir, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın sahip çıkılması gereken bir ürün olduğunun altını çizerek “Hem hastane hem bizim tarafımızda zorlukları da var. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak poliçe fiyatları ve hastanelerin maliyetlerini doğal olarak etkileniyor. Hepimiz elimizi taşın altına sokup bu ürünü geleceğe taşımalıyız. Sağlık sigortasının geleceğinde tamamlayıcı sağlığın çok büyük ivme yaratacağını düşünüyorum. Diğer bir taraftan tamamlayıcı sağlığın sigortayı tanımayan, özel sağlık kuruluşlarının kapısından daha önce hiç girmemiş vatandaşlarımıza hizmet ulaştırma misyonu var. O yüzden de biraz sosyal bir olgu olduğunu düşünüyorum. Eskiden sadece büyük illerde olan sigortacılık, tamamlayıcı sağlıkla birlikte tüm Türkiye’ye yayıldı. Bu da bizi sevindiriyor. Çok değişik illerimizde müşteri sayılarımızda artış var. Bu aynı zamanda özel hastaneciliği de etkiliyor. Bu alanda yatırımlar yapılıyor. Bu bir döngü. O yüzden ülkemizin geleceği için de önemli bir ürün.” açıklamalarında bulundu.
Genç yaşta sigortalı olmak önemli
Sağlık sigortasına sahip olmanın uzun bir yolculuk olduğuna vurgu yapan Okan Özdemir, “Sigorta ani ve beklenmedik riskleri karşılayan bir konu. Ani ve beklenmedik riskler belli bir yaşın sonrasında daha beklenir oluyor ve ani olmaktan çıkıyor. O yüzden genç yaşta sigortaya girmek lazım. TSS bunun için iyi bir yol. Gençlere kampanyalar yapıyoruz. Bunlarla gençleri ömür boyu yenileme hakkını sağlıklıyken bir an önce elde etsinler diye sisteme dâhil etmeye çalışıyoruz. Yaş grubuna göre tazminat frekansı az oluyor gençlerin. Ekonomik anlamda bakıldığında gençken hepimizin parası biraz daha az oluyor. O yüzden de TSS’de bizim on adet ayak tedavili bir ürünümüz varken dört adede çıkardık. Yeni ürünlerimiz de olacak. Biraz daha basit, dar kapsamlı ve uygun fiyatlı. Genç nüfusumuzun sisteme katılması sigortacılığın geleceği açısından ve ilerideki sağlık maliyetlerini yönetebilmek için çok önemli. Umarım bu bilinci her geçen gün yaymakla ilgili misyonumuzu sürdürür ve hep birlikte başarılı olabiliriz.” diye konuştu.
Acenteler en önemli dayanağımız
Acentelerin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Özdemir, “Acentelerimiz, sigortalılara mevcut ekonomik koşullarda artan fiyatların nedenini ve ileride yaratacağı faydanın ne kadar önemli olduğunu anlatma yönünde bizi çok destekliyorlar. Onlar bizim dayanağımız. Bugün sayıları 2 milyona ulaşmış bir müşteri kitlesinin sorularını cevaplamamız ya da onların her derdinde koşmamız çok kolay değil. Onlar bunu da sağlıyor. Sağlık sigortacılığı diğer branşlardan biraz farklı olarak profesyonellik gerektiriyor. Ürünü iyi anlayıp iyi anlatmak gerekiyor. Kendi acentelerimizin hemen hemen hepsinin bu profesyonellikte olması bize ayrıca güven veriyor.” dedi.
SASDER sektöre yön veriyor
SASDER’in 9. Ulusal Kongresi ile ilgili görüşlerini aktaran Özdemir, “Kamu, hastaneler, diğer sağlık kuruluşları, paydaşlar ve sigorta bir araya geldiğinde bütün sağlık sektörünü burada kucaklıyoruz. Burası her paydaşın olduğu, ciddi bir sinerjinin yaratıldığı bir ortam. Ben çok verimli olduğuna ve buradan elde edilen çıktıların da her seferinde yavaş adımlarla sektöre yön verdiğine inanıyorum. Ana sponsor olarak her zaman da bu desteğimizi sürdürmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Röportajın tamam YouTube Kanalımız Sigorta Ekranı’nda: