2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Mustafa Nazlıer: Son ve tek seçenek ‘Akıl ve Bilgi’

Dünyada geliştirilmiş ve başarıyla uygulanabilen hazır çok sayıda problem çözme tekniği vardır.

  • 5 neden sorusuyla kök neden analizi,
  • Balık kılçığı tekniğiyle problem çözme,
  • Serbest düşünme tekniği,
Mustafa Nazlıer / Sigorta Eksperi

Çok farklı inovasyon teknikleri gibi pek çok yol ve yöntem de tercih edilebilir.

Genellikle üç temel kök neden bulunur:

Fiziksel nedenler: Somut, materyal ögeler, bir biçimde başarısız olmuşlardır. (Aşınma/ Mutad Kullanım)

İnsani Nedenler: İnsanlar bir şeyi yanlış yapmıştır veya gerekli olan bir şeyi yapmamışlardır. (Aşırı Yükleme/Bakım Yapmama)

Organizasyonel Nedenler: İnsanların kararlarını verirken veya işlerini yaparken kullandıkları sistem, süreç veya politikalar hatalıdır. (Örnek: Hatalı Tasarım SAP2000 & TS 498)

Analiz, bu üç tip neden ile ilgilenir. Olumsuz etkilerin yapısının incelenmesini, sistemdeki gizli kusurların bulunmasını ve probleme katkıda bulunan belirli eylemlerin keşfedilmesini gerektirir

1. Aşama: Problemi Tanımlayın

Meydana gelen neler görüyorsunuz? Belirgin semptomlar nelerdir?

2. Aşama: Veri Toplayın

Problemin var olduğuna dair hangi kanıtlarınız var? Problem ne zamandır var? Problemin ne gibi etkileri var? Probleme sebebiyet veren faktörleri incelemeye başlamadan önce, durumun analizini tam olarak yapmalısınız. Kök Neden Analizi’nin etkinliğini maksimum düzeye çıkarmak için, durumu anlayabilecek herkesi bir araya getirin. Probleme aşina olan insanlar, sorunu kavrayabilmeniz için size yardımcı olabilirler. (UZMAN İNCELEMELERİ)

3. Aşama: Muhtemel Nedenleri Belirleyin

Hangi olaylar dizisi, probleme yol açmıştır? Problemin meydana gelmesine ne gibi durumlar sebep olmuştur? Temel problemin ortaya çıkışını çevreleyen diğer problemler nelerdir? Bu aşamada, mümkün olduğunca çok sayıda neden belirleyin. İnsanlar genellikle bir veya iki neden belirleyip bırakırlar, fakat bu yeterli değildir. Yapılmak istenen şey, en belirgin nedenlere müdahale etmek değil; derinde yatan sorunları çözmektir.

4. Aşama:  Kök Neden(ler)i Tanımlayın

Sebep olan faktör neden mevcut? Problemin ortaya çıkmasının asıl sebebi nedir?

5. Aşama: Çözüm Öne Sürün ve Uygulayın

Problemin bir kez daha meydana gelmesini önlemek için ne yapabilirsiniz?

Çözüm nasıl uygulanacak? Bunun sorumluluğu kime ait olacak? Çözümü uygulamanın barındırdığı riskler nelerdir?

Hasar dosyasında “Kök Sebep” bilimsel olarak ortaya konduğunda tüm taraflar eksper kanaati üzerine görüş birliğine varmaktadır. “Kök Sebep” tespiti sigorta şirketlerine rücu imkânı açısından da hukuksal açıdan da dayanak noktası oluşturmaktadır. Yapılan “Kök Sebep” analizi sonucunda elde edilen tüm bilgi ve bulgular poliçe genel ve özel şartları kapsamında “Yakın Sebep” analizi ile sigortacılık tekniğine uygulanarak sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir. “Kök Sebep” tespiti için akredite kurumlardan, bağımsız labaratuvarlardan hizmet alınabilir. Küresel ölçekte Forensic kapsamında en yaygın hizmet alımı sigorta sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. Yakın geçmişte de sigorta pazarlarına akuple olamayan sigorta sektörünün başta reasürörler ile olan ilişkileri diğer taraftan uluslararası rekabet için FORENSIC çalışma grupları ile iletişimini artırması oldukça önemli. En hızlı değişim bilgide yaşanıyor. Sektörel kanıksama hastalığının zararları inanılmaz boyutlarda. Alışkanlıklardan kurtulmak, kırtasiyecilik, formel iş güzarlıklar sektörün önemli sorunu. Değişim ve yenilenme ürkütüyor olsa da sanırım birlilerinin öncülüğünde reformlar dizisi şeklinde süreç başlayacak. Kök Sebep Analizi olmadan hiçbir şey yapılamaz. Forensıc olmadan Kök Sebep bulunmaz. Sigorta Eksperliği meslek olarak evrilirken bu 2 başlığı ön planda tutmaz ise yakın gelecekte tamamen gereksiz hale gelebilir.

Son ve tek seçenek AKIL VE BİLGİ ise daha kolay ne olabilir ki…

HAYATIMIZ SİGORTALI / MUSTAFA NAZLIER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER