15 Ocak 2025, Çarşamba
spot_img

Murat Kayacı: Depremle mücadele için ZDS şart

Ege Denizi’nde 21 Temmuz gecesi yaşanan 6.3 büyüklüğündeki deprem yürekleri ağızlara getirdi. Depremin etkili olduğu Bodrum ve Datça’da can kaybı yaşanmadı. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, “Depremle mücadele, depremden önce başlaması gereken bir süreç. Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) bu mücadelenin çok önemli bir parçası” dedi.

SİGORTAMEDYA

Ege Denizi’nde yaşanan 6.3 şiddetindeki deprem, Bodrum ve Datça’da büyük paniğe neden oldu. Dün gece 01.31’de meydana gelen deprem sonrası 90’dan fazla artçı yaşanırken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi‘nden yapılan açıklamada, Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçüldüğü belirtildi.

bodrum tsunami

Muğla Valisi’nden açıklama

Yaşanan panik nedeniyle 90 vatandaşımız hafif şekilde yaralanırken, günün aydınlanması ile birlikte hasarın boyutu da ortaya çıktı. Dalgaların otomobilleri sürüklediği, tekneleri batırdığı görüldü. Muğla Valisi Esengül Civelek, deprem nedeniyle Bodrum’da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemlediklerini açıkladı.

Depreme hazırlığın iki önemli bacağı var

Murat Kayacı1
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, her depreme hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu söyledi. Kayacı, “Söz konusu hazırlığın iki önemli bacağı var: Depreme dayanıklı binalar ve konutları depremin yıkıcı etkilerine karşı teminat altına alan Zorunlu Deprem Sigortası. DASK olarak Türkiye genelinde nihai hedefimiz tüm konutların deprem sigortası ile teminat altında olması” dedi. Kayacı, Ege Bölgesi’nde sigortalılık oranının yüzde 43 olduğunu ifade etti.

2017 yılının başından bu yana DASK’ın deprem sigortası kapsamında 737 bin 504 TL hasar ödemesi gerçekleştirdiğini açıklayan Kayacı, “Depremle mücadele, depremden önce başlaması gereken bir süreç. Zorunlu Deprem Sigortası bu mücadelenin çok önemli bir parçası. Ülkemiz bu alanda büyük bir mesafe kaydetti. Afetler nedeniyle oluşan kayıpları karşılamak için sigorta her zaman gerekli bir araç. Herkesin zorunlu deprem sigortasını mutlaka yaptırmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Bu yıl 4.0 ve üzeri büyüklüğünde 100’ün üstünde deprem oldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) resmi internet sitesinden edindiğimiz bilgilere göre, 2017’de 4.0 ve üzeri büyüklüğünde 100’ün üstünde deprem meydana geldi. Büyük Marmara depreminin yıldönümüne birkaç ay kala 4.0 ve üzeri büyüklükte deprem yaşayan iller şöyle oldu: Bodrum (Muğla), Datça (Muğla), Saruhanlı (Manisa), Şehzadeler (Manisa), Karaburun (İzmir).

bodrum deprem

Peki, deprem anında nelere dikkat etmeli ve nasıl davranmalıyız?

34-35-DEPREM-TABLO.QXD:Layout 134-35-DEPREM-TABLO.QXD:Layout 1

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER