3 Mayıs 2024, Cuma
spot_img

‘TÜSAF başkanlığını bırakıyorum’

Yatırımcılarını acentelerin oluşturduğu ACN Türk’ün kuruluşunda önemli bir rol oynayan TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, bu şirketin yönetiminde yer aldığı için TÜSAF başkanlığını bırakmaya hazırlanıyor. Büyükçelebi, bu kararını ilk kez Sigorta Ekranı’nda açıkladı.

SİGORTAMEDYA / GAZETE SİGORTA

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, bu görevini bırakmaya hazırlanıyor. Yatırımcılarının acentelerin oluşturduğu ACN Türk Sigorta şirketinin kuruluşunda önemli bir rol oynayan ve yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Murat Büyükçelebi, bundan sonraki süreçte TÜSAF’a zarar vermemek için federasyonun başkanlığını da bırakmaya hazırlanıyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar ve Damla Özafşar’a konuk olan Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, TÜSAF’ın başkanlık görevinden ayrılacağını da ilk kez ekrandan açıkladı. Büyükçelebi, programda yeni sigorta şirketleri ACN Türk ve TÜSAF hakkında önemli bilgiler verdi.

TÜSAF değeri bilinmesi gereken bir kurum

TÜSAF’ın büyük bir yapı olduğunu belirten Büyükçelebi, “Ben 9 yılımı tamamladım. 3 dönemdir de başkanlığını yapıyorum. Geldiğimde eksiği olan bir kurumdu. Göreve geldiğimizde eksikleri tamamladık. İlk iki yıl inanılmaz bir ivme ile çalışarak çok ciddi bir yol kat ettik. Maalesef meslektaşlarımızın bu tarz yapılara bakış açıları sıkıntılı. Bir şeylerin değişmeyeceğini düşünmedikleri için katılmıyorlar. Korkular da var. Fakat katılmadığınız zaman sızlanmanın da gereği olmadığını düşünüyorum. Oy kullanmayı unutmamalarını, ellerinden geleni yapmalarını öneriyorum. Uzak durmasınlar. Şikâyet edenler olabilir. Bunları sistemin dışında düşünmek lazım. 20-30 yıldır bu yapının içinde olanları orada görüyoruz. Önemli ve değeri bilinmesi gereken bir kurum. Bu nedenle üçüncü dönem başkanlığa devam ettim” diye konuştu.

TÜSAF’ın bundan sonraki süreciyle ilgili de bilgi veren Büyükçelebi, “Biz sivil toplum örgütüyüz ve yapabileceklerimiz kısıtlı. Federasyonu değerlendirirken meslektaşlarımız bunu düşünülmeli. Ama onlar lobi tarafından daha güçlü bir ses getirecektir. Daha çok dikkate alınacaklardır. Ancak onun dışında elimizden gelen bir şey yok. Biz bu zamana kadar kendimizi de aşarak pek çok iyi noktaya getirdik. Beraberinde şunu ifade etmeliyim, ben bir sigorta şirketinin yatırımcısı olan bir kurumun başkanlığını yapıyorum. Artık ruhsat alan bir yapıdan bahsediyoruz. Ruhsat aldıktan sonra benim TÜSAF’a zarar vermemem anlamında bu kurumun başında olmam doğru olmaz deyip, bu nedenle yönetim kurulundaki arkadaşlarıma da bilgi vererek federasyon başkanlığından ayrılacağımı ilettim. Önümüzdeki ay fiziki toplantı yapacağız ve resmi olarak bırakacağım” açıklamalarında bulundu.  

TÜSAF’ın bağımsız bir yapıda devam etmesi gerek

Göreve başladığından bu yana yapmak istediklerini hayata geçirmek için çabaladığını söyleyen Büyükçelebi, “Mali güç sağlayacak projeler tasarladım. Mali olarak güçlü olsak daha fazla şey yapabilirdik. İstediğimiz bazı projeleri hayta geçiremedik. O projeleri hayata geçirebilirlerse mali olarak çok büyük sorunlar yaşamazlar. Sigorta şirketlerinden mali destek almayan daha bağımsız yapıda devam edebilmesi adına TÜSAF’ın kendi desteğini oluşturması gerekiyor. 16 bin acentenin vicdanen sorumluluğunu taşıyoruz. Bu birinci derece önemli konu. Kendi menfaatlerini düşünmeden acenteleri düşünmeliler” ifadelerini kullandı.

Acenteler tahsilat yapmakta zorlanıyor

Programda mevcut ekonomik koşulların acentelere etkilerinden bahseden Büyükçelebi, “Prim artışlarının, komisyonda bir miktar artış yarattığını söyleyebilirim. Ama öncesinde çok büyük problem vardı. Hala oranlar ve üretim anlamında sıkıntılı. Mali anlamda oransal ve rakamsal olarak bir artış olduğu kesin ama çok ciddi bir rekabet var. Bunun dışında trafik sigortaları ile ilgili durumlar var. Arz ile ilgili sorunlarımız var trafik sigortalarında görüyoruz. Bunlar acenteler için zor bir iş. Umarım en yakın zamanda bununla ilgili gelişme olur. Acente tarafına bakıldığında tahsilât yapmanın zor olduğu ve tahsilât yaparken zorlandığımız, primlerin artışından kaynaklanan iş kayıpları gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Birçok dalgalanmadan ve krizden çıktığımız için bundan da rahatlıkla çıkabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

TÜSAF’ın şirketlerle ilişkisinde sıkıntılar var

Şirketlerin TÜSAF ile iletişimi hakkında da programda açıklamalarda bulunan Büyükçelebi, şunları söyledi: “İlk dönem şirketlerle çok yakın olduk. Ortak sorunlarımız vardı ve çözümünü yapmak için birliktelik oluşturmak için çaba sarf etmeliydik. Çok çalıştık. Birçok iş birliği oluştu. Ancak devamının gelmesi durumunda sorunlar yaşandı. Sigorta şirketleri ile olan ilişki sorunlar çözülemediği için bozuldu. Şirket kurmak istediğimizde sorunlar yaşadık ve ciddi tepkiler aldık. Önemli olan ortak sorunları çözüme ulaştırmak. Sektörün kronik sorunları var. Bunların birlikte çalışılarak çözümleneceğini düşünüyorum.”

Meslektaşlarımız zorlu çarklarla eşit olmayan koşullarda mücadele ediyor

Haksız rekabet konusunda görüşlerini paylaşan Büyükçelebi, diğer dağıtım kanalları ile problemler yaşadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “Bankalar tarafında kredi baskısından kaynaklanan problem yaşıyoruz. Bürokrasi tarafında SEDDK’nın yapmış olduğu birtakım düzenlemeler var. En son bireysel kredilerde iki seçenek sunulması ile bir iyi niyetli adım var ama haksız rekabeti körüklüyor. Brokerler tarafında çalışma şekilleri ile ilgili problem var. Denetlenme sorunları var. Meslektaşlarımız zorlu çarklarla eşit olmayan koşullarda mücadele ediyorlar. Sigorta şirketlerinin dijital platformlarında kendi acentelerini ezdiği fiyat politikaları var. Bu ciddi bir problem. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Doğru bir yapı olduğunu düşünmüyorum bu konuda. Dijitalleşmeyi farklı yorumladıklarını görüyoruz.”

Sahte poliçe konusunda birçok sorun var

Programda sahte poliçe konusuna da değinen Büyükçelebi, statik IP’nin ortadan kalkmasından sonra kopyalanmanın daha yoğun bir problem olduğuna dikkat çekerek, “Ortak iş yapmak da problem oluyor. Şifreleri vermek durumda kalıyorsunuz. KVKK sorumluluğu var. Bu göz ardı ediliyor. İleride çok büyük sorunlara neden olabilir. Gerçek çözümler daha farklı. Daha önce önerilerde bulunduk. Hukuki sorun yaratacak birçok sorun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Döviz artışı birçok branşta ciddi maliyetlere neden oldu

Sigorta sektörü ile ilgili değerlendirme yapan Büyükçelebi, 2021 yılından sonra döviz kurundaki dalgalanmaların bugüne kadar yüksek seyrettiğini söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durum, birçok branşta ciddi maliyetlere neden oldu. Sigorta şirketleri kötü yakalandı. Zor bir süreç. Örneğin oto kaza branşına bakıldığında çok büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Parçaların hepsi yurtdışından geliyor. Asgari ücretin yükselmesi de etkili oldu.2023 yılının başına kadar bu sürecin devam edeceğini düşünüyorum.”

ACN Türk’te güzel şeyler hazırlıyoruz

ACN Türk Sigorta hakkında bilgiler veren Büyükçelebi, “Çok güzel şeyler hazırlıyoruz. Önemli konularda çalışıyoruz. Yeni genel müdürümüzü açıklayacağım önümüzdeki hafta. Meslektaşlarımızın baskısı ve onların isteklerine dayanamayarak bu şirketi kurduk. Uzun ve yorucu bir süreç yaşadık. Biz aslında Sigorta Türk markası ismi ile yola çıktık ama sonra onunla sorun yaşayınca değiştirdik. İsim bulmak zamanımızı aldı. ACN Türk olarak ismimizi belirledik. Rahatlıkla acentemiz olabilirler meslektaşlarımız. Herhangi bir çekinceleri olmasın” dedi.

ACN Türk Özel Programı hafta başı Sigorta Ekranı’nda:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER