23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Lloyd’s lisansı NART’a yeni kapılar açacak

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği, dünya çapında birçok broker şirketinin üye olmak için sırada beklediği dünyanın en eski sigorta piyasası Lloyd’s’a üye oldu. NART Yönetim Kurulu Üyesi Denise Nart, “Bu lisans müşterilerimize daha yaratıcı ürünler sunmamızı sağlayacak” dedi.

HAYATIMIZ SİGORTALI

İngiliz Lloyd’s, temelleri 1688 yılına dayanan dünyanın en eski sigorta piyasası… Yaklaşık 33,5 milyar GBP prim hacmine sahip. Dünya çapında birçok broker şirketinin üye olmak için sırada beklediği bu dev piyasanın yeni bir üyesi var: NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği… Sektörde 20’nci yılını kutlayan, yüzde 100 Türk sermayeli en büyük sigorta brokeri olan NART, Lloyd’s Lisansı’nı Türkiye’den alan öncü şirket oldu. Dünyanın en zor sigorta pazarlarından ve üyelerini dikkatli seçen, ağır kabul kurallarına sahip Lloyd’s lisansına sahip olmanın büyümelerine ivme katacağını belirten NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Denise Nart, “Dünya çapında yaklaşık 250 binin üstünde broker var ve bunlardan sadece 293’ü Lloyd’s lisansına sahip. Bunlardan biri de NART” açıklamasını yaptı.

Lloyd’s’u dünyada başka benzeri olmayan, tamamen kendine mahsus bir sigorta kuruluşu olarak tanımlayan Nart, “Bir sigorta şirketi değil. Sigorta teminatı veren şahısların oluşturduğu bir topluluk, bir birlik. Lloyd’s’ un en belirgin özelliği Lloyd’s üyelerinin bütün varlıklarıyla sorumluluk taşımaları ve hiçbir zaman sigortalı ile doğrudan temas etmemeleri, ilişkinin “Broker” denilen aracı kişi veya firmalarla temin edilmesidir. 33,5 Milyar GBP prim hacmi olan Lloyd’s, dünyada sadece 293 Brokerin direk iş yazabildiği dünyanın en eski, en tanınmış ve en yenilikçi sigorta pazarı” diye konuştu.

denise nart

Lloyd’s lisansına hak kazanmak için birçok denetleme prosedüründen geçmek gerektiğine dikkat çeken Nart, dünyanın en ağır denetim mekanizmasına sahip bir örgütün üyesi olmak için birçok uyum kuralını yerine getirmek gerektiğini söyledi. Nart, dünya genelinde tahmini 250 binin üstünde broker bulunduğunu ve bunlardan sadece 293’ünün Lloyd’s lisansına sahip olduğunu, Türkiye’de ise NART ile birlikte 2 Lloyd’s lisanslı brokerin mevcut olduğunu belirtti.

Yurtdışı projelerini hayata geçireceğiz

“Lloyd’s lisansı bize birçok yeni kapı açabilir” diyen Nart, yeni kazanmış oldukları bu yetkinlik sayesinde şirketin Türkiye’de ve dünyanın farklı pazarlarında perakende brokerliğinin yanı sıra reasürans faaliyetlerini zenginleştirmeyi ve müşterilerine farklı çözüm yolları sunmayı planladıklarının altını çizdi. Nart, “Uzun vadede hedeflediğimiz yurtdışı projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. NART dünyada 130 ülkede 120 sigorta ve reasürans şirketi ile müşterilerine hizmet veriyor. Bu lisans müşterilerimize daha yaratıcı ürünleri sunmamızı sağlayacak. NART büyük sınai kuruluşlarına ve özel müşterilere hizmet vermenin yanı sıra sigorta şirketlerine Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerde Reasürans Brokeri olarak hizmet verecektir. İleride riskleri üzerinde taşıyan sendikalarla facility kurmak, müşterilerimiz ile iş ortaklarımıza özel ve daha hızlı çözümler sunmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

İş yapış şekilleri değişiyor

Denise Nart’a göre dünya mobil hale gelmeye başladı. Günümüzde 6 milyar akıllı cihazın bulut teknolojisi ile birbirine bağlanmış durumda olduğunu belirten Nart, bu sayının 2020 yılında 20 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Nart, şöyle devam etti: “4.0. sanayi devrimini oluşturan otomasyon teknolojileri, bulut teknolojileri üzerinden birbirleri ile iletişim kuruyor. Bunlar kişisel bilgisayarlar, serverlar, telefonlar, komünikasyon ve yön bulma sistemleri, üretim bantları, borsalar, bankalar, sigorta şirketleri, kredi kuruluşları, elektrik, doğalgaz şebekeleri gibi birbirine bağlanabilen tüm sistemler aynı bulut teknolojisini kullanılarak bağlanıyorlar. Bu tarihte görülmemiş bir verimlilik ve üretkenliğin yanı sıra ile riskleri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla eski iş yapış şekillerimizi, eski güvenlik yöntemlerimizi gözden geçirmeye başlıyoruz. Son yıllarda siber saldırı sözü ile çok sık karşılaşır olduk. Sigorta sektörü de bu konu ile ciddi halde ilgilenir oldu ve siber saldırılar, yapılan birçok araştırmada en önemli riskler arasında hızla zirveye doğru yükselmeye başladı. Artan tehditler ve veri ihlalleri maliyetini önlemek adına şirketler siber saldırılara karşı güvenlik harcamalarını arttırıyor, gelecek 5 senede en hızlı prim büyümesinin siber sigorta ürünlerinde olacağını düşünüyorum.”

Fiyatlamaları robotlar yapacak

Gelecekte kişiye özel sigortaların ve fiyatlandırmanın robotlar tarafından tayin edildiği bir döneme girileceğinin altını çizen Nart, şunları söyledi: “Gerek ürün geliştirme de gerekse fiyatlandırmada yapay zeka yoğun kullanılacak. Allianz Global Corporate Speciality’deki Munich’te üstlendiğim Underwriter görevim sırasında insanlardan çok yapay zekanın fiyatlandırmada rol oynadığını gördüm. Diğer yandan multi kültürel insan kaynağının sigorta ve broker dünyasında daha yoğun kullanıldığına şahit olacağız. Özellikle mesuliyet, siber sigortalar, mesleki mesuliyet, alacak riskleri, kök hücre tedavilerini kapsayan sağlık sigortalarının satışının artacağını düşünüyorum.”

Teknolojik dönüşüm rekabet avantajı yaratacak

Teknolojik gelişmelerin sigortacılık sektöründe yeni bir sayfa açtığını belirten Denise Nart, sektörde dijitalleşme sürecinin hızlandığını söylüyor. Yoğun iş temposu içinde herkes için zamanın çok daha kıymetli hale geldiğini anlatan Nart, “Bu yoğunluk içerisinde zamandan tasarruf etmek hem müşterilerimiz ve hem de bizim için çok değerli hale geldi. Dijital kanal kullanımının giderek yaygınlaşması ve müşterilerimizin beklentilerinin değişmesi ile birlikte önemli bir dönüşümden geçiyoruz” açıklamasını yaptı. Teknolojinin sigorta şirketlerinin önemli bir parçası olması gerektiğine dikkat çeken Nart, uzun vadede teknolojinin doğru şekilde kullanılmasının brokerlar ve sigorta şirketleri için rekabet avantajı yaratacağını açıkladı. Nart, şöyle devam etti: “Sigorta şirketlerinin ve aracıların sundukları ürün ve hizmetleri, sürekliliği olan dinamik bir yaklaşım ile yeni teknolojilere adapte etmesi her zamankinden büyük önem taşıyor. Mesela Blockchain konusu… Blockchain şifrelenmiş işlem takibi sağlayan veri kayıt sistemidir, fiziksel varlıklardan elektronik paraya kadar her şeyi kaydedebilir. Blockhain’in uzun vadede sigorta pazarında veri kalitesini arttıracağını, operasyon ve idari maliyetlerinin düşüreceğini, yüzde 100 şeffaflığı olan, sahtekarlığın, siber atakların neredeyse mümkün olmadığı bir platform olacağını düşünüyoruz.

 

Lloyd’s nedir?

Sigorta şirketinden öte sigorta teminatı veren şahısların ve şirketlerin oluşturduğu bir piyasa olarak tanımlanan Lloyd’s dünyada benzeri olmayan bir yapıya sahip. Bugün sigortacılığın tüm alanlarında faaliyet gösteren dev piyasanın temelleri 1688 yılına dayanıyor. O yıllarda Londralı Edward Lloyd’un işlettiği ve özellikle gemi sahipleri ve işadamlarının mekanı olan kahvehanede deniz ticaretine ilişkin alışveriş de yapılıyordu. Tüccarlar sefere çıkan gemi ve gemilerdeki yükler için sigorta düzenliyorlardı. Edward Lloyd’un ölümünden sonra ise bu kişiler kendi aralarında Lloyd’s adında bir topluluk kurdular. 1871’de ise İngiltere Parlamentosu’nun çıkardığı bir kanunla Lloyd’s, bir birlik ve piyasa haline geldi. Lloyd’s ilk yıllarında sadece deniz sigortaları sahasında faaliyet gösterirken sonraları kara sigortaları sahasına da geçmiş, günümüzde ise her türlü sigortanın yapılabildiği bir kuruluş haline gelmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER