Bilim insanları tarafından dünyanın donmuş topraklarının 2100 yılına kadar tamamen çözüleceği ve bunun sonucunda da ekolojilerin büyük ölçüde değişeceği tahmin ediliyor.
Bilim insanları tarafından dünyanın donmuş topraklarının 2100 yılına kadar tamamen çözüleceği ve bunun sonucunda da ekolojilerin büyük ölçüde değişeceği tahmin ediliyor.
Dünyada deniz seviyelerinin yükseleceği ve atmosfere 950 milyar tondan fazla metan salınacağı belirtiliyor. Bu tablo dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Epson ile National Geographic’ine güçbirliği yaptırdı. Epson ve National Geographic, ‘Turn Down the Heat’ (Isıyı Azaltın) kampanyası kapsamında kutup bölgelerindeki donmuş toprakların korunmasını destekleyecek çalışmalar yapacak.
Farkındalık yaratılacak
Epson ve National Geographic bu iş birliğiyle işletmelerin küresel ısınmaya olan etkilerini nasıl azaltabilecekleri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. ‘Turn Down the Heat’ hareketinin ön safında, iklim değişikliğinin uzun süreli etkisini izlemek için Alaska ve Rusya’daki kutup gözlemevlerini yöneten National Geographic Kaşifi Dr. Katey Walter Anthony yer alıyor.
Kuzey kutbu gözlerimizin önünde eriyor
Dr. Anthony durumu şu şekilde yorumluyor: “Kuzey Kutbu tam anlamıyla gözlerimizin önünde eriyor. Bu yüzyılda gerçekleşmesi öngörülen küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 10’luk kısmının, donmuş toprağın çözülmesinden kaynaklanabileceğini ve bunun tüm dünyayı etkileyeceğini tahmin ediyoruz.
İş dünyasında ve günlük hayatta yaptığımız seçimler büyük önem taşıyor. İşletmeler ve insanlar, kullanacakları teknoloji konusunda akıllıca kararlar aldıklarında bu durum, çevremiz için de olumlu bir fark yaratacaktır.”
Sürdürülebilirlik, her şeyin merkezinde yer alıyor
Epson Küresel Başkanı Yasunori Ogawa da şöyle konuşuyor: “Sürdürülebilirlik, Epson’da yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor. Çevre üzerinde yalnızca kendi etkimizi azaltmakla kalmayıp müşterilerimizin de bunu yapmasına yardımcı olmakta kararlıyız. Teknolojilerimiz sayesinde müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla küresel çevre sorunlarının üstesinden gelmek için fark yaratmayı umuyoruz.”
İşletmelerin atabilecekleri 5 temel adım
- Isıyı azaltmak: Aletlerden yazıcılara, ofislerde bulunan cihazlar ciddi miktarda ısı yayabilir.
- Döngüsel ekonomiden yararlanmak: İşletmeler mümkün olduğunca yeni satın alımlar ve eski atıklar için döngüsel ekonomi yaklaşımının nasıl benimsenebileceğini hesaba katmalıdır.
- Suyu ve yenilenebilir kaynakları baştan değerlendirmeye almak: İşletmeler, çalışma alanındaki enerjiyi temin etmek için güneş, rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir kaynaklardan yararlanmayı değerlendirmelidir. Aynı şey suyun ısıtılması ve arıtılması için de geçerlidir.
- Sürdürülebilir değerleri tedarik zinciriyle uyumlu hale getirmek: Sürdürülebilirliğe önem veren bir işletme, ürün satın aldığı ve ortaklığa girdiği işletmeler için de durum tespiti yapmalıdır.
- Geleceğe önem vermek: İşletmeler, kağıt kullanmayı bırakmaktan ve ofise geri dönüşüm kutuları yerleştirmekten daha fazlasını yapmalı ve bu doğrultuda, yenilenebilir enerji kullanımından su tasarrufuna kadar her şeyi kapsayan, karbon emisyonunu sıfıra indirecek net bir plan benimsemelidir.