Küresel ısınmanın faturası ağırlaşıyor. Dünya genelinde ard arda yaşanan sel felaketleri de bunun en önemli kanıtı. Dünyanın en büyük sigorta brokerliği firmalarından biri olan AON’un hazırladığı ‘Küresel Felaket Özeti: 2021 İlk Yarı Raporu’na göre 2021 yılının Ocak-Haziran aylarında dünya çapında yaşanan doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar 93 milyar doları buldu. 2021’in ilk yarısı, 2011’den bu yana sigorta sektörü için doğal afetler açısından yılın en maliyetli ilk altı ayı oldu.
SİBEL CİNGİ
Küresel iklim değişikliği 2021 yılının ilk yarısına damga vurdu… Şubat ayında yaşanan ve geride ağır bir hasar tablosu bırakan İzmir’deki sel felaketi… Geçtiğimiz günlerde Rize ve Artvin’i vuran sel… Dünyanın bir ucundaki Çin’de yaşanan ve 56 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin tahliye edildiği sel felaketi. Hindistan’ın batısında etkili olan şiddetli yağışların neden olduğu ve 136 kişinin hayatına mal olan sel ve heyelanlar. Bitmedi… Geçtiğimiz hafta Avrupa’da Almanya, Hollanda, Lüksemburg ile Belçika’da etkili olan ve 196 can kaybına yol açan sağanak yağış ve seller… Ard arda yaşanan bu felaketler küresel ısınmanın faturası giderek arttığının en önemli kanıtı.
Dünyanın en büyük sigorta brokerliği firmalarından biri olan AON’un hazırladığı ‘Küresel Felaket Özeti: 2021 İlk Yarı’ raporu durumu ciddiyetini gözler önüne seriyor. 2021 yılının Ocak-Haziran aylarında dünya çapında yaşanan doğal afet olaylarından kaynaklanan ekonomik kayıplar 93 milyar doları buldu. Küresel sigortalı zararlar ise yaklaşık 42 milyar dolar seviyesinde. Raporda “2021’in ilk yarısı, 2011’den bu yana sigorta sektörü için doğal afetler açısından yılın en maliyetli ilk altı ayı oldu” vurgusu yapıldı.
Ağır maliyetli en az 22 olay yaşandı
Rapora göre 2021 yılının ilk yarısında yaşanan doğal afetler geride büyük maddi zararlar bıraktı. 2021 Ocak-Haziran döneminde 163 kayda değer doğal afet olayı yaşandı. Bu olayların en az 22’sinin yarattığı zarar milyar dolarlar seviyesinde gerçekleşti. Şimdiye kadar kaydedilen en maliyetli kış hava olayı Polar Vortex ile ilişkili Kuzey Amerika’daki uzun süreli Şubat donmasıydı.
Raporda, Polar Vortex’in neden olduğu aşırı soğuk dönemi 217 ölüme ve başlangıçta en az 15 milyar dolar tutarında sigortalı bir kayba neden olduğu belirtildi. Yaşanan olayların toplam sigortalı zararlarının 42 milyar dolar, bunun da 10 yıllık ortalamadan daha yüksek olduğu vurgusu yapıldı.
Raporu yayınlayan Aon’un felaket modeli geliştirme ekibi Impact Forecasting, bu toplamların başlangıç niteliğinde olduğunu ve kayıplar gelişmeye devam ettikçe değişeceğini belirtti. Sigortalı kayıplar, 21. yüzyıl ortalaması olan 30 milyar dolardan yüzde 39, 1980’den bu yana ortalamaya (21 milyar dolar) kıyasla ise yüzde 101 daha yüksek.
Aon Sigorta Felaket Öngörüleri Başkanı Steve Bowen, “Dünya çapında gözlemlenen rekor sıcaklık ve soğuğun yan yana gelmesi, insani ve yapısal stresleri artırdı. İklim değişikliği hava olaylarının şiddetini artırmaya devam ettikçe, daha acilen eyleme geçirilebilir çözümler gerektiren fiziksel ve fiziksel olmayan riskleri daha iyi yönetmenin yollarını keşfetmek daha zorunlu hale geliyor” uyarısı yaptı.
İzmir
İzmir’de şubat ayının ilk haftası yaşanan sel felaketi can ve mal kaybına neden oldu. Birçok ev ve iş yerinde ağır hasarlar meydana geldi.
Rize-Artvin
Rize ve Artvin Temmuz ayında bir hafta arayla iki sel ve heyelan yaşadı.
6 kişinin canına mal olan sel ve heyelanlar geride ağır bıraktı. Bölgede hasar tespit çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Avrupa
Sel Avrupa’yı da yıktı geçti. Batı Avrupa’da şiddetli yağış sebebiyle meydana gelen sel ve toprak kayması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 183’e yükseldi. 600’den fazla kişi yaralandı. Binlerce kişi de kayıp.
Çin
Çin’in Hınan eyaletine bağlı Cıngcou kentinde şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetti. Yarım milyon kişi güvenli bölgelere taşındı. Maddi kaybın yaklaşık 10 milyar doları bulduğu belirtiliyor.
Hindistan
Hindistan’ın batısında meydana gelen sel ve heyelanlarda 136 kişi hayatını kaybetti.