17 Mayıs 2024, Cuma
spot_img

Kur arttı; BES’te en fazla getiriyi dövize yatırım yapan fonlar sağladı

besDoların ocakta 2.30 TL’nin üzerine yükselmesi, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde de (BES) katılımcıların dövize yatırım yapan fonlara ilgisini artırdı. Sistemdeki yabancı para borçlanma araçları fonları, ocakta katılımcılara yüzde 7’nin üzerinde getiri sağladı.Türkiye’de 17 Aralık operasyonun ardından siyasi tansiyonun arması finansal piyasalarda da tozu dumana kattı. BIST Endeksi, 62 bin puanın altını görürken, ocak sonuna doğru 2.39 TL ile tarihi zirve noktalarını gören dolardaki yükselişi de T.C. Merkez Bankası’nın faiz artırımları frenledi. Yaşanan gelişmeler, Türkiye’de yerli yatırımcının dövize yatırım aşkını da yeniden kabarttı. Özellikle ocak ayında, döviz bürolarının önündeki kalabalık da bunun en önemli göstergesiydi. Yatırımcıların dövize yönelik ilgisi, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde de (BES) hissedilirken, emeklilik şirketi yöneticileri, sistemde ocak ayında ortalama yüzde 5’in üzerinde getiri sağlayan yabancı para borçlanma araçları fonlarına ve altına yatırım yapan fonlara ilginin arttığını vurguluyor.

 Altın fonları da kazandırdı
Emeklilik yatırım fonlarının ocak ayı performansları dikkate alındığında katılımcılara en çok altın fonları ile yabancı para borçlanma araçları fonlarının kazandırdığı dikkat çekiyor. Finnet’den alınan verilere göre, geçen ay BES’teki tüm emeklilik fonları dikkate alındığında yabancı borçlanma araçları fonların getirilerinin yüzde 4,65 ile yüzde 7,62 arasında değiştiği gözleniyor. Fon bazında değerlendirildiğinde dövize yatırım yapan emeklilik fonları arasında ocakta katılımcılara en çok yüzde 7,62’lik getiri ile Ziraat Hayat ve Emeklilik Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Döviz Emeklilik Yatırım Fonu’nun kazandırdığı dikkat çekiyor. Söz konusu fonu yüzde 7,58’lik getirisiyle Allianz Yaşam ve Emeklilik Gelir Amaçlı Döviz Cinsinden Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu ve yüzde 7,12’lik getirisi ile Allianz Hayat ve Emeklilik’in Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu ve izliyor.

Kur sürekli dalgalanıyor
BES’te dövize yatırım yapan fonları tercih eden katılımcılara da birkaç noktayı hatırlatmakta yarar var: Öncelikle, Türkiye’de dalgalı kur sisteminin uygulandığını unutmamak gerekiyor. Bir başka deyişle adı üzerinde, kur sürekli dalgalanıyor. Merkez Bankası’nın 28 Ocak’taki, faizleri 4-5.5 puan artıran Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısını öncesinde 2.39 TL ile tarihi zirveyi gören dolar, faiz artırımının etkisiyle gerileyerek, 2.20 TL’nin altına geriledi. Ayrıca, faiz oranlarında yükseliş trendinin başlaması sisteme yeni girecek katılımcılara daha yüksek getirili TL varlıklara yatırım yapma seçeneği de doğuruyor. Ayrıca, emeklilik şirketi yöneticilerinin sık sık vurguladıkları gibi “BES uzun vadeli bir sistem.” Bu gerçekten yola çıkarak katılımcıların fon dağılımlarını kendi risk tercihlerine göre belirlemeleri gerekiyor.

Aslan payı kamu TL fonlarda
Ocak ayında BES’te bazı katılımcıların rotayı dövize çevirmeleri, aslında genel olarak finansal sistemde yatırımcıların finansal türbülans olduğu dönemde dövize yatırım yapma isteği ile yakından ilgili. Aslında, BES’te katılımcıların en büyük ağırlığı yıllardır tercihini TL borçlanma araçlarından yana kullanıyor. Nitekim, Ziraat Emeklilik’ten alınan bilgilere göre, sektörde ağırlığı yüzde 38’lik payla ‘kamu TL fonları’ ve yüzde 29 oranıyla ‘esnek fonlar’ oluşturuyor. Döviz fon büyüklüğünün, toplam fon büyüklüğüne oranı ise yüzde 4-5 seviyelerinde hareket ediyor.

Fonlarını değiştiren katılımcı sayısının oranı yüzde 2-3
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), katılımcılara yatırım yapmak istedikleri emeklilik yatırım fonunu almak istedikleri risk derecesine göre seçme ve yılda altı defa değiştirme olanağı sağlıyor. Ancak, fon değiştirme konusunda katılımcıların yeterince aktif olmadıkları gözleniyor. Katılımcılara hem sisteme giriş aşamasında aracı kuruluşlar hem de sisteme girdikten sonra emeklilik şirketleri tarafından bilgilendirme yapılmasına karşın, sistemde fonlarını değişen koşullara bağlı olarak değiştiren katılımcı sayısının oranı halen yüzde 2-3 gibi çok küçük düzeyde bulunuyor. Türkiye’de finansal okur-yazarlığın yeterince gelişmemiş olması, uzmanlara göre bunun da temel nedeni.

meteugurluAnadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu:
“Anadolu Hayat’ın Uluslar arası Karma Fonu’na ilgi arttı”
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıların, emekliliğe yönelik beklentileri paralelinde ve piyasa verimliliği ışığında fon dağılımlarını yeniden belirleme yoluna gittiklerini belirtiyor. Yurt içi piyasalarda dalgalı seyrin izlendiği dönemde, katılımcıların fon dağılım değişikliği taleplerinde nispi bir artış olduğunu ifade eden Uğurlu, şunları söylüyor: “Katılımcı tercihlerinde, gelişmiş ülkelerin menkul kıymetlerine ve altına yatırım yapan fonlar ağırlık kazandı. Şirketimizin katılımcı tercihine sunduğu fonlar özelinde baktığımızda; son bir aylık dönemde, en hızlı büyüme gösteren fon, ulaşılan yüzde 25 oranındaki artış ile yabancı menkul kıymetlere yatırım yapan Uluslararası Karma Fon oldu. Buna ek olarak, Altın Fonu’na yatırım yapan katılımcı adedi de aynı dönemde yüzde 24 oranında bir artış gösterdi.”

Ziraat Hayat ve Emeklilik Fon Yönetim Müdürü K. Güner Üçer:
BES’te katılımcıların tercihi TL ağırlıklı fonlar
Ziraat Hayat ve Emeklilik Fon Yönetim Müdürü K.Güner Üçer, son bir aylık döneme bakıldığında gerek mevcut, gerekse şirkete yeni giren katılımcıların ağırlıklı olarak, TL ağırlıklı emeklilik yatırım fonlarını tercih etmeye devam ettiğini belirtiyor. Döviz kurlarında yaşanan artışın, Ziraat Emeklilik’in, döviz türünden emeklilik fonlarına olan talepte de çok önemli bir değişikliğe neden olmadığını vurgulayan Üçer, şunları söylüyor: “Döviz fonları, sektörün majör fonu olmadı, bundan sonra da olmayacak. Nitekim, önceki dönemlerde döviz fonumuzdaki katılımcı sayısındaki artış, toplam katılımcı sayımızdaki artışın gerisinde kaldı. Son bir aylık dönemde ise döviz fonumuzdaki katılımcı sayımızdaki artış oranı sadece toplam katılımcı sayımızdaki artışı oranını yakaladı. Ayrıca; döviz fonlarının uzun dönemli getirilerinin, TL türünden BES fonlarının getirilerinin oldukça altında kaldığı görülüyor. Bu nedenle uzun dönemli dengeli fon dağılımlarını yapamamış ve efektif fon değişikliği hakkını kullanamayacak Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcılarının döviz içeren fonlarını tercih etmeleri, ara dönemler hariç uzun dönemde alternatif kazançları bırakmalarına da neden olabilir.” Alp SÜER / SİGORTALI

 Ocakta en fazla getiri sağlayan yabancı para borçlanma araçları fonları

Emeklilik Yatırım Fonu       Getiri*             (%)
Ziraat Hayat ve Em. Gelir Am.Karma Borçl.Ar.Döviz Em.Yat.Fon   7,62
Allianz Yaşam ve Emek. Gelir Amaç.Döviz Cins.Kamu Borç.Araç.EYF 7,58
Allianz Hayat Emek. Grup.Yön.Gel.Amaç.Kamu Dış Borç.Araç.EYF 7,12
AvivaSA Emek.Hayat Glr. Amaçlı Uluslararası Borçlanma EYF 6,89
BNP Paribas Cardif Emek. Gelir Amaç. Karma Borç.Arç.USD EYF 6,89

*31.12.2013-31.01.2014.

Kaynak: Finnet.

—-      ——      —–     ——

Ocakta en fazla getiri sağlayan altın fonları

Emeklilik Yatırım Fonu Getiri*(%)
BNP Paribas Cardif Emeklilik Altın EYF 11,03
Garanti Emeklilik Hay. Altın EYF 10,81
Groupama Emek. Altın EYF 10,77
AvivaSA Emek.Hayat Altın EYF 10,62
Allianz Yaşam ve Emek. Altın EYF   10,55

*31.12.2013-31.01.2014.

Kaynak: Finnet.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER