23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Küçük: ‘Trafik’te mağduriyetleri giderecek fona sahibiz

Zorunlu sigortasını yaptırmayanların üçüncü kişilere verdiği bedensel zararları karşılayan Güvence Hesabı, aynı zamanda sigorta şirketi iflas edenlerin de imdadına yetişiyor. Kurumun mağduriyetleri giderecek yeterli fona sahip olduğunu belirten Hesap Müdürü Abdulkadir Küçük, “Büyük bir şirket iflas etmiş olsa dahi ‘trafik’te gereken desteği sağlayacak güçteyiz” dedi.

ŞERİFE KAYA | SİGORTAMEDYA

Güvence Hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yaptırmayan kişilerin kaza durumunda üçüncü kişilere verdiği bedeni zararları karşılıyor, ölüm varsa kişinin yakınlarına tazminat ödemesi yapıyor, ayrıca sigorta şirketi iflas eden kişilerin de hem maddi hem de bedeni tazminatlarını ödüyor. Güvence Hesabı şimdiye kadar iflas eden ya da ruhsatı iptal edilen sekiz sigorta şirketinin ödemelerini gerçekleştiriyor. Peki, yakın zamanda bir şirket daha iflas ederse Güvence Hesabı, bunu kaldırabilecek güçte mi? Kurumla ilgili merak edilenleri Güvence Hesabı Müdürü Abdulkadir Küçük ile konuştuk. Küçük, kurumun her zaman mağdurlara destek verecek güçte olduğunu söyledi.

Bugüne kadar sekiz sigorta şirketinin (Akdeniz Sigorta, Emek Sigorta, Universal Sigorta, Kapital Sigorta, EGS Sigorta, GIC Dünya Sigorta, Hür Sigorta ve Ege Sigorta) Güvence Hesabına devredildiğini açıklayan Küçük, bu şirketlerin hasar ödemelerinin hala yapıldığını söyledi. Ege Sigorta’nın trafik poliçelerinde ilk 5’e girmiş, 1 milyonun üzerinde poliçe kesmiş bir şirket olduğunu hatırlatan Küçük, “Trafik sigortalarında ilk 5’te yer alan bir şirketin iflasında bile bunu karşılayacak yeterli fonumuz var. Büyük bir şirket iflas etmiş olsa dahi trafikte biz gereken desteği sağlayacak güçteyiz. Olağanüstü durum gerçekleşirse o zaman yeni bir kaynak yaratılır. Örneğin kurumun yüzde 2 olan geliri yüzde 3’e çıkarılır” dedi.

Sigortacısı iflas edenler endişelenmesin

Ege Sigorta ile ilgili karşılanmayan bir hasarın söz konusu olmadığını belirten Küçük, Ege Sigorta’nın hasar servisinin çalışmalarına devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Hasar servisi, Güvence Hesabı kontrolünde dosyaları oluşturuyor. Hasar ödenmeye müsaitse, beş gün içinde vatandaşa ödeme yapılıyor. Sigorta şirketlerinden bile hızlı ödeme yapıyoruz. Sigorta şirketi iflas eden ya da ruhsatı iptal edilen sigortalılar endişe duymasın. Çünkü zorunlu sigortalar konusunda onlara gereken desteği veriyoruz.”

abdulkadir kucuk 2

Kuruma başvuru yapmanın yolları

Trafik kazası sonrası maddi ve bedeni bir zarar varsa, önce bu aracın sigortası olup olmadığına bakıldığını söyleyen Küçük, sigortası olanların zararının poliçesinden karşılandığını, sigorta şirketi iflas eden ya da sigortası hiç olmayanların ise bedeni zararlar için Güvence Hesabına başvuru yapacağını belirtti. Vatandaş tarafından kuruma sadece yazılı dilekçe yapılmış olsa da başvurunun işleme alındığını açıklayan Küçük, “Başvurulara 15 gün içinde cevap veriyoruz. Kişilere ulaşarak dosya için eksik belgeleri talep ediyoruz. Dosyaları aktüerlere ve trafik kazasından kaynaklı maluliyetin doğruluğunu öğrenmek için medikal danışmanlık şirketlerine gönderiyoruz. Bedeni hasarın gerçek boyutunu öğrendikten sonra maluliyet ya da ölüm teminatları neyse o oranda ödeme yapıyoruz” dedi.

Ne kadar ödeme yapıldı?

▼ Son 17 yıldır şirket iflaslarında 96 bin 797 kişiye 356 milyon 775 bin lira tazminat verildi.

▼ Sigortasız araçlar ve bilinmeyen araçlarla ilgili olarak 51 bin 106 kişiye, 639 milyon 425 bin lira ödendi.

▼ Güvence Hesabı, her başvuru için bir dosya açıyor. Bugüne kadar açılan dosya sayısı 180 bin civarında.

▼ 2017 yılının ilk dört ayında Güvence Hesabına trafik ve koltuk ferdi kaza sigortası için 2 bin 38 kişi başvurdu. 903 kişiye 70 milyon 715 bin lira ödeme yapıldı. Bu da ortalama olarak ayda 17.6 milyon lira ödeme yapıldığı anlamına geliyor.

Aracınızı satıyorsanız mutlaka devredin

Güvence Hesabının tazminat ödemelerini yaptıktan sonra sigortasız araç kullanan işleten veya kullanan kişilerden bunu rücu ettiğini kaydeden Küçük, eğer sürücü kaza anında hayatını kaybetmişse ödemelerin sürücünün mirasçılarından talep edilebileceğini belirtti. Sürücünün kusurlu olup olmamasının önemli olmadığını, Güvence Hesabının her halükarda yaptığı ödemeyi rücu etme hakkına sahip olduğunu ifade eden Küçük, “Güvence Hesabı için sigorta yaptırmamak bir suçtur ve tazminat ödemelerini kusurlu kişiden talep etme hakkı vardır. Ama mirasçıların bunu ödemeye gücü yoksa kurum ‘ödeyeceksiniz’ diye zorlama yapmaz. Rücu edilemiyorsa dosya takipsiz kalır. Çünkü Güvence Hesabının ana fonksiyonu zarar görenlerin mağduriyetini gidermek” şeklinde konuştu.

Aracını satan ama devretmeyen kişinin de mağduriyetler yaşadığını belirten Küçük, ölümlü bir kaza durumunda araç sahibi kimse tazminatın ondan rücu edildiğini söyledi. Küçük, “Aracınızı satıyorsanız mutlaka devredin, üzerinizde tutmayın, çok sakıncalı” dedi.

5 milyon aracın sigortası yok

Güvence Hesabının karşıladığı beş sigorta ürünü olduğunu söyleyen Küçük, bunları şöyle sıraladı: Zorunlu Trafik Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası, Tüpgaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ve Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası. Kuruma en çok başvurunun trafik sigortalarından geldiğini söyleyen Küçük, “Çünkü Türkiye’deki 21.2 milyon aracın 4.9 milyonu sigortasız. Güvence Hesabı, yaklaşık 5 milyon sigortasız aracın sigortacısı konumunda. Fakat bu 5 milyon araç sigorta yaptırsa belki poliçe fiyatları bu kadar yükselmeyecek. Sigorta yaptırmayan 5 milyon aracın tüm yükünü sigorta yaptıran 16 milyon araç çekiyor. Her aracın sigortası olsa belki o yükler azalacak ve trafik primleri düşecek” ifadesinde bulundu.

Bu yıl 46.8 milyon TL unutuldu

13062017A

Abdulkadir Küçük’ten öğrendiğimize göre, 2016’da sigorta ve emeklilik şirketlerinde parasını unutanların sayısı neredeyse 153 bini buldu. Bu kişiler 46 milyon 833 bin lirasını unuttu. Güvence Hesabı, hak sahiplerine ulaşmak için “Paranız Bizde Kalmasın” diye bir ilan hazırladı, gazetelerde yayımlandı. Kurumun kendi sitesinde açtığı sorgulama ekranı ile vatandaş ne kadar parasını unuttuğunu öğrenebiliyor. Tabii parasının peşine düşeceklerin 15 Haziran’a kadar vakti var. Sonrasında şirketler kalan tutarı Güvence Hesabına devredecek. Verilere göre dört kişi 100 bin liranın üzerinde bir meblağ unuttu. Bu yıl 46.8 milyon lira unutuldu ve Küçük, bu paranın 30-35 milyon lirasının Güvence Hesabına devredileceğini düşünüyor.

Marmaris kazasının faturası yüksek çıkabilir

Marmaris’e gitmek üzere 13 Mayıs’ta yola çıkan 34 yolcunun bulunduğu midibüs, Sakargeçidi mevkiinde uçuruma yuvarlandı. Kazada şoförle birlikte 24 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Midibüsün trafik ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası olduğunun bilgisini veren Abdulkadir Küçük, şöyle konuştu: “Trafik sigortasında sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı 330 bin TL tazminat ödemesi gerçekleşecek. Tazminat ödemeleri kişinin yaşına, gelirlerine göre farklılık gösterebilir. Ortalama bir fiyat üzerinden hesaplanacak olursa sigorta şirketi Marmaris’teki bu kaza için 4 milyon lira civarında bir tazminat ödeyecek. Zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası ile de koltuk başına ölüm halleri için 175 bin TL ödenecek. Sakatlık için, sakatlığın durumuna göre teminat oranlanacak. Bu midibüsün sigortasını yapan şirketin toplamda ödeyeceği miktar ise 5 milyon lirayı aşabilir.”

 

2 YORUMLAR

  1. BİR AÇIKLAMA

    Güvence Hesabı Müdürü Kadir bey açıklamasında Trafik sigortasında, bedeni tazminat konusunda ve açıkladı.Şimdi kısa kısa sorular ve açıklamalar yapalım Cevaplarını kamu adına talep edelim.

    1. Güvence Hesabnın kasasında ne kadar birikmiş durumdadır? Bu paralar zorunlu sigortalardan kesilen paralardan oluştuğu için sorma hakkına sahibiz.
    2. Trafik kazasında bedeni tazminat tutarı azami limit 310 000 TL değil 620 000 TL dir. Bu hususu bilmediğini düşünemeyiz peki neden bu miktarı gizliyorsunuz?
    3. Güvence hesabı müdürü bize lütfen Zorunlu koltuk sigortası ferdi kaza sigortası ile ilgili 8/2010 tarihli genelgeyi uygulamaya devam ediyor?
    4. Kadir bey yaptığı açıklamasında hep yapılan ödemelerden bahsediyor neden güvence hesabının gelirlerinden hiç bahsetmiyor?
    5. Güvence Hesabı konusu hakkındaki uygulama sorunlarını Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne bildirmek zorunda peki hangi konuda böyle bir bilgilendirme yapılış acaba?
    6. Güvence Hesabının tüzel kişiliği var mıdır? Varsa nedir ?
    7. İflas eden sigorta şirketlerinin ve zorunlu sigortalarının karşılaştırmasını yapabilmek için İnternet sitesinde
    8. Sizin maaşlarınız ve özlük haklarınız gizli midir ki bu konuda hiçbir açıklama yapmıyorsunuz.
    9. Bu sorulara cevap vermezseniz.samimi olmadığınız, bir şeyleri gizlediğiniz içn kamu vicdanında hapsolacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER