Merhaba değerli okuyucularımız,
Sektörümüzün hayat dışı tarafı, yeni yıla yeni umutlarla girmişti. 2022’de yediği ‘artan hasar maliyetleri’ ve ‘düşen mâli kâr, yani mâli zarar’ dayaklarının sene sonu bilançolarına nasıl bir etkisi olduğunu hesaplamakla uğraşan sektörümüz, yeni yılda en kötünün geride kalmış olması umudunu diri tutmak istiyor.
Trafikte poliçe kesmeme sorununun, yüzde 55 artan asgari ücretle birlikte tekrar hortlaması bir yana, piyasadan gelen bilgiler, trafikteki ‘yangının’, yangın branşına da sirayet ettiğini gösteriyor. Aldığımız duyumlara göre, küçük/büyük özellikle sinai risklerde geçtiğimiz yıla göre 3-4 kat fazla prim isteniyor; veyahut yenileme teklifi verilmiyormuş. Muafiyet ve koasürans, yani hasardan yapılan kesintilerin de artırıldığı söyleniyor, sigorta şirketleri tarafından.
Reasürans fiyatları yükseldi
Yangın branşının bu hale gelmiş olmasının kısa ve uzun geçmişe dayanan bir kaç tane sebebi var, anlatalım: Öncelikle sektörümüz uzun yıllardır yangında underwriting yapmayı bırakmıştı ve hemen hemen tüm riskleri sadece deprem zorunlu tarifesi üzerinden keserek, bu branştaki deprem hariç primi neredeyse sıfırladı. Buna ek olarak, uzun yıllardır yeterince artırılmayan deprem azami sigorta bedeli de özellikle büyük risklerden alınan primleri yıllardır ya sabit bıraktı, ya da yeterince artıramadı. Öte yandan bu risklerde hasar azalmadı, aksine ekonomik kriz dönemlerinde artan moralite hasarları frekansı ve maliyeti daha da artırdı. Geçtiğimiz yıl artan döviz kuru ve emtia fiyatları, sigorta bedellerini de katladı.
Tüm bunlara ek olarak da, dünya reasürans piyasalarında, artan dolar faizi yüzünden artık reasürans piyasasına yapılan kapasite yatırımları çekildi veya azaldı, yani arz dramatik biçimde düştü. Buna ek olarak da artan doğal afet hasarlarıyla birlikte reasürans fiyatları da inanılmaz biçimde yükselince, reasürans şirketleri de en büyük kalem olan yangın/mühendislik branşlarında fiyatları katladı. Türk piyasasına yıllardır destek veren bir çok yabancı reasürör ya kısmen/tamamen çekildi, kalanlar da fiyatları katladı / şartları ağırlaştırdı.
Pamuk eller cebe!
Hasıl-ı kelam, yangın sigortalarında yıllardır yaşanan bahar bitti; sert bir kışa girildi, özellikle sigortalılar açısından. Artık öyle üç kuruşa, deprem primine (üstüne acente komisyon iadeli) yangın sigortası yok, sayın özellikle büyük ticari ve sinai sigortalılar! Pamuk eller cebe, anlayacağınız….
Bu aylık da bu kadar,
Kalın sağlıcakla…