28 Nisan 2024, Pazar
spot_img

KOBİ’ler risklerden ihtiyaca özel sigortalarla korunuyor

Son yıllarda artan riskler KOBİ’lerin sigortaya olan talebini artırdı. Sigorta şirketleri ise KOBİ’lerin ihtiyacına özel ürünler çıkartmaya başladı. Sigorta şirketleri küçük işletmeler için hazırladığı ve her geçen gün zenginleştirdikleri ‘KOBİ Sigorta Paketleri’ ile onları sadece deprem, yangın-yıldırım-infilak, sel-su baskını, fırtına, dolu ve hırsızlık gibi risklere karşı değil aynı zamanda çalışanlara yönelik acil sağlık, ferdi kaza, işveren sorumluluk, siber güvenlik gibi birçok konuda teminat sunuyor. 

SEVGİ BAŞARAN / SİGORTAMEDYA

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de artan riskler ve özellikle iklim değişikliğinin sebep olduğu hava olayları işletmelerin risk yönetimlerini de yeniden şekillendirmesine neden oluyor. Türkiye’nin ekonomik yapısında bel kemiği konumundaki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de (KOBİ) bu tür olaylardan en çok etkilenen grubun başında geliyor. Sadece riskler değil aynı zamanda artan maliyetler nedeniyle kaybedilen maddi varlıkları yerine koymanın bedeli de artıyor. İşte tüm bu riskler ve maliyetler sadece bireyleri değil özellikle küçük işletmeleri daha çok tehdit ediyor. Özellikle yaşanan bir doğal afet veya hava olayları nedeniyle zarara uğrayan işletmelerin yeniden faaliyete geçip ekonomiye katılması oldukça zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Bu kapsamda işletmeleri koruyan en büyük güvence kalkanı ise ‘sigorta’.  Yeni risk alanlarının artış göstermesi özellikle küçük ve orta boy işletmeleri zorlarken son dönemde bu işletmelerin sigortaya bakış açısını da değiştirmeye başladı. Son dönemde artış gösterse de Türkiye’de KOBİ’lerin sigorta yaptırma oranlarının Türkiye’de hala yüzde 31’lerde. Fakat sektör yetkilileri sigortayı KOBİ’ler için ihmal edilmemesi gereken bir husus olarak değerlendiriyor. 

İhtiyaca uygun paketler dikkat çekiyor

Sigorta şirketlerinin 2024 planlarında ise KOBİ’ler özel bir yer tutuyor. Bu kapsamda her geçen gün içerikleri zenginleşen ‘KOBİ İşyeri Paketleri’ ile sadece deprem, yangın-yıldırım-infilak, sel-su baskını, dahili su, fırtına, dolu, hırsızlık gibi riskler değil, çalışanlara yönelik acil sağlık teminatları, ferdi kaza, işveren sorumluluk, siber güvenlik gibi çok sayıda risk de güvence altına alıyor. Yine KOBİ’lerin ihtiyaçlarına uygun teminatlarla şekillenen paketler ile onların ekonomiye olan katkılarını artırmak için yeni ürün çeşitleri hazırlıyorlar.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan

KOBİ’lere özelleştirilmiş teminatlar sunuyoruz

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Anadolu Sigorta olarak ülke ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturan KOBİ’lerin sigorta ile güvende olmasının, işlerini sürdürebilmeleri ve büyümeleri için büyük bir önem taşıdığı düşüncesinde. İşletmelerin her türlü riske karşı hazır ve güvence altında olmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Tuğtan, şunları söyledi: “Anadolu Sigorta olarak KOBİ’lere, içinde bulundukları sektörü dikkate alarak özelleştirilmiş teminatlar sunuyoruz. Bu sayede ürünümüzü KOBİ’lere mümkün olan en faydalı hale getirmeyi ve işletmelerin çeşitli afetler, ani ve beklenmeyen olaylar ile kazalar karşısında hazır olmalarını hedefliyoruz. İşletme binası, işletmeye ait dekorasyonlar, işyerindeki makineler, demirbaşlar, elektronik cihazlar gibi kıymetleri teminat altına alırken aynı zamanda nakit para ve kıymetli evrak ile çalışanların özel eşyaları gibi kıymetlere de güvence veriyoruz. Bununla birlikte işletmelerin, iş yeri çalışanları ve iş yerinde bulunan kişilerin mesai saatleri içinde karşılaşabileceği acil sağlık ihtiyaçları için de Anadolu Acil Sağlık Hizmetleri’nden faydalanabilmelerine olanak sağlıyoruz.”

Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler

UniKobi ile sigortalılara ihtiyaçlarına göre çözüm sunuyor

Unico Sigorta’nın önümüzdeki 3 yılda en önemli gelişme alanlarından birisi de KOBİ segmenti. Şirket, sektörde de büyük ilgi gören ‘UniKobi’ ürünü ile 25 milyon TL’ye kadar sigorta bedelli olarak 70’e yakın faaliyet alanında KOBİ’lere deprem, yangın, hırsızlık vb. teminatlar sunuyor. Ayrıca şirket sigortalıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen gelir kaybı, elektronik cihaz, makine kırılması, kâr kaybı, kira kaybı, 3. Şahıs sorumluluk gibi pek çok ek teminat da sunuyor. Bu poliçeyi düzenlerken müşterilerine riziko teftiş, soru formu veya fotoğraf istemeden hızlı bir şekilde hizmet verdiklerini belirten Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler, önümüzdeki 3 yıl boyunca da şirket dengeli bir portföy yapısına sahip olmayı hedeflediklerini söyledi. Güzeler, UniKobi ürünü ile yangın teminatından doğal afetlere, elektronik cihazlardan kira kaybına kadar KOBİ’lerin birçok riskini koruma altına aldıklarına dikkat çekti. KOBİ’lerin riziko teftişi ve risk değerlendirme süreçlerini uygulamadan kolayca UNI PAKET Sigorta poliçesini satın alabildiklerini söyleyen Güzeler, şu bilgiyi verdi: “Aslında UNI PAKET tam da sektörde farklılaştığımız bir ürün oldu. Acentelerimizin kolaylıkla ve hızlıca KOBİ yangın sigortasını yapabilmeleri için belirlenen faaliyet kollarında kendilerine tam yetki vererek poliçeleştirmelerine imkân tanıyoruz. KOBİ’lerin sigortalanma oranını artırmak için ağırlıklı olarak alınması gereken risk primleri alıyoruz. Diğer teminatlar için ise olabildiğince çok düşük primler talep ediyoruz. Ayrıca elektrik arızası/ kaçağı ve su tesisatı patlaması gibi 7/24 acil durumlar için de asistans hizmetleri sunuyoruz.”

Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur

Sigortası olan işletmeler ekonomiye de büyük katkı sağlıyor

Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur, 2024’de yangın, kurumsal sigortalarda ise iş yeri sigortaları ile birlikte KOBİ sigortasının çok konuşulacağına dikkat çekiyor. 6 Şubat depreminden sonra Sompo Sigorta olarak direkt sahaya indiklerini belirten Uğur, “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki sigortası olan müşterilerimizin ve sigortalılarımızın bir an önce ayağa kalktığını, tekrar çalışmaya başladıklarını ama sigortası eksik olan, eksik teminatı olan veya sigortası olmayanların hâlâ bocalamaya devam ettiklerini veya ayak katmakta zorlandıklarını gördük. Bu yüzden yine tekrar altını çizeceğim. İş yerleri için sigorta sadece kendisi için değil, aynı zamanda aileleri, yanında çalışanlar ve onların aileleri ve en nihayetinde Türkiye ekonomisi için çok önemli bir olgu. Sigortası olan şirketlerin otomatik olarak ekonomiye katkılarını bu depremde yakından gördük” diye konuştu. 2024 yılına yangın sigortalarında özellikle KOBİ’lerde ve iş yerlerinde en güçlü şirketlerden birisi olarak girmek istediklerini belirten Uğur, şunları söyledi: “Şüphesiz reasürans 2023’ün en önemli tartışma konusuydu. Biz 2024 yılına ilişkin reasürans çalışmalarımızı tamamladık. Bir önceki seneye göre döviz bazında kapasitemizi iki buçuk kat arttırdık ve yangın sigortalarında 2024 yılının en büyük şirketlerinden en güçlü şirketlerinden bir tanesi olmaya çalışacağız. Kobi’lerimiz ve iş yerleri için önerim acentelerimize gitmeleri. Burada sigorta için hangi teminatları almaları gerektiğini, risk yönetimi için neler yapmaları gerektiği konusunda destek istemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü arkasında hem güçlü bir sermaye hem güçlü bir reasürans kapasitesi olan bir Sompo Sigorta olarak 2024 yılında yanlarında duracağız.”

Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel

Sigorta KOBİ’ler için ihmal edilmemesi gereken bir husus

Küçük işletmelerin yangın, su taşkını, sel, dolu, fırtına, deprem gibi risklere karşı güvence altına alınmasının elzem bir konu olduğunu söyleyen Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel, geçtiğimiz yıllara göre artış gösterse de Türkiye’de KOBİ’lerin sigorta yaptırma oranlarının Türkiye’de hala yüzde 31 civarında olduğunu söyledi. Bonofiyel, “Aslında sigorta KOBİ’ler için ihmal edilmemesi gereken bir husus. Çünkü işleri için çok önemli yatırımlar yapıyorlar ve başlarına gelebilecek bir olay ile tüm yatırımları yok olabiliyor. Her gün içerikleri zenginleşen paketlerde sadece deprem, yangın-yıldırım-infilak, sel-su baskını, dahili su, fırtına, kar ağırlığı, dolu, hırsızlık gibi riskler değil, çalışanlara yönelik acil sağlık teminatları, ferdi kaza, işveren sorumluluk, siber güvenlik gibi çok sayıda risk de güvence altına alınıyor. Ancak sigorta poliçesi almak kadar önlem almak da çok önemli. Çünkü yaşanan çok büyük hasarlar incelediğinde aslında bu boyutta olmaması gereken hasarlar olduğu görülüyor. Bu durumda hem onlar kaybediyor hem sigorta şirketleri. Bunun için önlem ve sigorta birlikte olmalı” dedi.

KOBİ’lerin sigortayı bir masraf değil aslında onların iş sürdürülebilirliğini sağlayan bir koruma olduğunu anlamalarının önemli olduğunun da altını çizen İzzet Bonofiyel, “Bu konuda acentelere büyük görev düşüyor. Yaşadığımız bu dönemde KOBİ’lere daha fazla risk yönetimi yapılması gerektiğini anlatmalı, faaliyet grupları özelinde belirlenen ürün içerikleriyle, ihtiyaçlarını maksimum şekilde karşılayacak poliçe seçimlerini yapmaları konularında yardımcı olunmalı” diye ekledi.

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan

KOBİ’ler için özelleştirilmiş sigorta çözümleri sunmak zorundayız

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, iklim değişikliğiyle artan belirsizlikler karşısında sigortanın kalkan görevi gördüğünü ve KOBİ’lerin dayanıklılığını artırdığını belirtti. Özcan, KOBİ paket sigortasının, bu yeni risk ortamında işletmelerin mal varlıklarından iş kesintilerine, sorumluluk risklerinden doğal afetlere kadar geniş bir koruma sağladığını vurguladı. Bu risklerin iş sürekliliği üzerinde yaratabileceği potansiyel tehditleri minimize etmek ve KOBİ’lerin güçlü bir risk yönetimi stratejisi geliştirmelerine olanak tanımak amacıyla, “KOBİ Paket Sigortası”nın hayati önem taşıdığını vurgulayan Abdullah Özcan, şunları söyledi: “KOBİ’ler ekonomimizin can damarıdır ve her biri geniş kapsamlı risklerle yüz yüzedir. KOBİ Paket Sigortası’nın önemini ve sağladığı kapsamlı korumayı işletmelerimize anlatmanın hayati önemde olduğuna inanıyoruz. Bu paketler, işletmelerin beklenmedik durumlarda direnç göstermelerine olanak tanırken, aynı zamanda iş sürekliliklerini de güvence altına alıyor. Unutmayalım ki, her KOBİ’nin karşılaşabileceği riskler farklılık gösterir ve bu yüzden her biri için özelleştirilmiş bir sigorta çözümü sunmak zorundayız.”

KOBİ Paket Sigortaları neleri kapsıyor?

KOBİ Paket Sigortası, iş yerleri için olası sel, su baskını, yangın, hırsızlık gibi risklere karşı geniş kapsamlı bir teminat sunuyor ve ayrıca iş kesintisi durumlarında da işletmelerin zararlarını en aza indirgeyecek çözümler içeriyor. Bu ürün KOBİ’lerin özgün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak esnek teminat seçenekleri sunuyor ve böylece her işletme kendi risk profiline uygun korumayı sağlayabiliyor. 

2024’te yangın sigortası paketlerine yeni teminatlar eklendi

Öte yandan 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, iş yerleri ve KOBİ’ler için yangın sigortası paketlerine ek olarak deprem ve yanardağ püskürmesi teminatları da dâhil ediliyor. Yeni düzenleme kapsamında, betonarme yapılarda 1. Grup için uygulanan deprem çarpanı binde 2,50’den binde 3,13’e çıkarılacak. Risk seviyesinin düşük olduğu 7. Grup içinse bu oran binde 0,60’tan binde 0,75’e yükselecek. Diğer yapı tiplerinde de 1. Grup için deprem çarpanı yüzde 6,13 ile başlayıp, risk gruplarına göre azalacak. Bu tarife güncellemeleri, deprem tarifesini yeniden yapılandıracak ve sigorta primlerinde bir artışa yol açacak. Değişiklikler, iş yerlerinin ve KOBİ’lerin yapısal özelliklerine ve bulundukları coğrafi bölgelere göre daha özelleşmiş ve gerçekçi bir finansal koruma sunmayı amaçlıyor, böylelikle doğal afet risklerine karşı daha güçlü bir güvence altına alınmalarını sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER