23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

KOBİ’ler için ‘sigorta’ ihmal edilemez!

Hem ekonomik hem iklimsel risklerin arttığı günümüzde özellikle Küçük ve Orta Boy İşletmeler için ‘sigorta’ olmazsa olmaz bir olgu. Buna rağmen KOBİ’lerin sigorta yaptırma oranları hala çok düşük. Sigorta şirketleri ise çıkardıkları ürünlerle KOBİ’lerin tüm risklerini güvence altına alırken, bu alandaki sigortalılık oranını artırmak için önemli çalışmalara imza atıyor.

Sevgi başaran/ Sigorta medya

Pandeminin etkileri tam hafiflemeye başladı derken, şimdi de ekonomik açıdan yaşanan sıkıntılı süreç yeni riskleri ve zorlukları beraberinde getiriyor. Özellikle yüksek döviz kurları ve petrol fiyatları nedeniyle gittikçe artan maliyetler ve yüksek enflasyon gerek bireyleri gerekse küçük ve orta boy işletmeleri zorluyor.

Çünkü artık kaybedilen değerin yerine yenisini koymak bu ekonomik ortamda çok da mümkün değil. Bu noktada ise özellikle kısıtlı kaynaklarla işletmelerini ayakta tutmaya çalışan KOBİ’ler için yaşanabilecek riskleri bertaraf etmenin yolu ise sigortadan geçiyor. Fakat tüm bu artan risklere karşın ülkemizde KOBİ’lerin sigorta yaptırma oranı çok yüksek değil. Türkiye’de işletmelerin yüzde 90’ına yakınını KOBİ’ler oluşturmasına rağmen, küçük işletmelerin sigorta yaptırma penetrasyonu hala yüzde 20-25’lerde seyrediyor. Bu noktada sigorta şirketlerine de önemli görevler düşüyor. Sigorta şirketleri başta hırsızlık, yangın ve deprem sigortaları olmak üzere, işveren sorumluluk sigortaları, siber güvenlik sigortaları, üçüncü şahıslara yönelik hazırlanan sorumluluk sigortaları dâhil olmak üzere bu alanlarda çıkardıkları yeni ürünlerle daha fazla KOBİ’yi sigortalı yapmak için çalışıyor.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken

Ekonomik koşullar zorlu diye poliçe almıyorum demek doğru değil

Ülkemizde KOBİ’lerin sigorta yaptırma oranlarının hala yüzde 26-27’lerde olduğunu belirten AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “Kabaca 4 milyon KOBİ var dersek bunun ancak yüzde 20’si sigortalı. Peki neden? Bugün ekonomik koşullar zorlu diye poliçe almıyorum demek bence doğru ve hakkaniyetli bir yorum değil. Üç yıl önce de KOBİ’lerde bu sigortalılık oranları zaten yoktu. Bugün sektörümüz paket poliçe mantığında dünyada bence eşi benzeri görülmeyen bütün teminatları bir araya toplayan çok önemli gerek endüstriyel tesisler gerek küçük orta ölçekli işletmelerde kar kaybından sorumluluğa kadar tüm teminatlarıyla çok güzel poliçeler sunuyor. Asıl mesele işletmelerimizin buna vakit ayırıp acenteleri dinlemesi lazım. Bu poliçelere sadece yangın ve deprem sigortası alıyor gibi bakmamak gerekiyor. Burada acentelerimize de çok görev düşüyor” diye konuştu. KOBİ’ler için devlet destekli alacak sigortası, kredi alacak sigortaları, finansal risk sigortacılığının da önemli olduğunun altını çizen Ölken, “Bugün sigortasını yaptırmış 2 milyon KOBİ olsa konuşacağımız şeyler çok farklı olur. Belki o zaman ortaya çıkan fiyatlar da daha aşağıda olur. Ben finansal sigortalara çok inanıyorum.  KOBİ’ler için çok hazır bir ortam var. Yeter ki KOBİ’lerimiz bunu bir masraf değil aslında onların iş sürdürülebilirliğini sağlayan bir koruma olduğuna ikna olmaları lazım” dedi. AXA Sigorta olarak bu konuda özelikle Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ile beraber bir programa hazırlandıklarını belirten Ölken, “Sektörümüzden kıymetli şirketlerimiz de destek oluyor. Ama burada en büyük gücümüz acenteler. Yani öyle bir dönem ki bıkmak usanmak bilmeden çok gezmek gerekiyor. Bu dönem müşterilerimizi biraz daha fazla risk yönetimi mantığına dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan

KOBİ’ler önce önlemini almalı sonra sigortasını yaptırmalı

KOBİ İşyeri Sigortaları’nın işletmeler açısından çok önemli olduğunu belirten Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, “KOBİ’ler çok önemli yatırımlar yapıyorlar. Ama başlarına bir şey geldiğinde hepsi kül oluyor ve yeniden inşa etmek zorunda kalıyorlar. Buna rağmen KOBİ’lerde sigortalılık oranı hala yüzde 20-25‘lerde. Oysa sigorta onlar için ihmal edilmemesi gereken bir olgu. Türkiye Sigorta Birliği de KOBİ’lerde sigorta bilinirliğini artırmak için önemli çalışmalar yapıyor” diye konuştu. Sigorta poliçesi almak kadar önlem almanın da önemli olduğunu kaydeden Gürkan, “Yaşanan çok büyük hasarlarda şunu gözlemliyorum. İncelediğimde aslında bu boyutta olmaması gereken hasarlarmış. Bu durumda hem onlar kaybediyor hem sigorta şirketleri. Bunun için önlem ve sigorta birlikte olmalı” dedi.

Gulf Sigorta Ürün Yönetimi Grup Müdürü Canan Akkın

KOBİ’lerin siber güvenlik risklerini güvenceye alacağız

Gulf Sigorta da KOBİ’lere yönelik sunduğu siber güvenlik ürünü ile dikkat çekiyor. Gulf Sigorta Ürün Yönetimi Grup Müdürü Canan Akkın, dijitalleşen dünyada siber güvenlik konusunun büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu yıl, özellikle bu alanda fayda sağlayan ürünlere yoğunlaştıklarını söyledi. Bu konuda, KOBİ ve orta ölçekli firmaların siber güvenlik riskleri nedeniyle uğrayabileceği zararları teminat altına alacak ürün geliştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Akkın, “Destek hizmetlerini de içeren paket poliçe ile müşterilerimizin hasar anında yanlarında olacak bir yapıyla pazara girmeyi hedefliyoruz” diyor. 

Generali Sigorta Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seydi Demir

Generali Sigorta, ‘modüler sigorta’ ile KOBİ’lere destek oluyor

Her KOBİ’nin ve esnafın ihtiyaç duyduğu esneklik esasına göre tasarlanan modüler sigortalar işletmelerin büyümesini doğrudan etkiliyor. Generali Sigorta’nın sunduğu “Ekmek Teknem Sigortası” da modüler sigortaya önemli bir örnek. Bu ürün özellikle ekonomik sıkıntıların arttığı pandemi döneminin getirdiği olumsuz koşullarda KOBİ ve esnafların müşterilerine, çalışanlarına, makinelerine, elektronik cihazlarına ve hatta işletme kârlarına dair endişeleri ortadan kaldıran bir sigorta ürünü. Hızlı ve kolay poliçe düzenleyebilme imkânı sunan Ekmek Teknem; yangın, sel, toprak kayması, enkaz kaldırma, hırsızlık, deprem, finansal kayıplar, 3. şahıslara karşı sorumluluk, işveren sorumluluk ve birçok farklı riske karşı KOBİ ve esnaflara önemli güvenceler sunuyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ve esnafların faaliyetlerini sürdürürken herhangi bir zarara uğrama ihtimallerine karşı çeşitli sigortaları yaptırması gerektiğini belirten Generali Sigorta Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seydi Demir, olumsuz koşullarda KOBİ ve esnafların müşterilerine, çalışanlarına, makinelerine, elektronik cihazlarına ve hatta işletme kârlarına dair endişelerini ancak sigorta ile ortadan kaldırabileceklerini söyledi.

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu

Türk Nippon yeni klozlarla KOBİ ürününü zenginleştirdi

Türk Nippon Sigorta KOBİ Paket ürünü ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için güvence sağlıyor. Şirketin sunduğu KOBİ Paket ürünü, KOBİ’ler için yeni klozlarla zenginleştirildi. Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, “KOBİ’lerin uğrayabileceği çeşitli zarar ve kayıplara karşı, onları sigorta güvencesi altına alıyoruz” dedi. Pamukçu; KOBİ’lerin ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırladıklarını belirterek, “Faaliyet grupları özelinde belirlenen ürün içerikleriyle, ihtiyacı maksimum derecede karşılayan ürün, KOBİ’ler için yeni klozlarla zenginleştirildi. Bu ürünümüzle KOBİ’lerin uğrayabileceği çeşitli zarar ve kayıplara karşı onları sigorta güvencesi altına alıyoruz” dedi.  

KOBİ’LER HANGİ SİGORTALARI YAPTIRMALI?

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ve esnafların faaliyetlerini sürdürürken herhangi bir zarara uğrama ihtimallerine karşı yaptırabileceği çeşitli sigortalar bulunuyor.

Hırsızlığa karşı sigorta

Hırsızlık sigortaları iş yerine ait makine, demirbaş, kasa ve değerli eşyaların çalınmasından kaynaklanan zararlar ve kayıplar teminat altına alınıyor.

Doğal Afete karşı sigorta (DASK)

Zorunlu Deprem Sigortası, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının, sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararlara karşı, poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde güvence sağlıyor.

İşveren sorumluluk sigortası

İşyerinde meydana gelen iş kazalarında, çalışanların uğrayacakları bedeni zararlar nedeniyle oluşacak tazminat ödemeleri poliçe kapsamına alınıyor.

Üçüncü şahıslara karşı sorumluluk sigortası

Şahıslara Karşı Sorumluluk Sigortası, sigortalının faaliyetleri sırasında meydana gelen bir olay sonucunda üçüncü kişilerin ölmesi, yaralanması veya üçüncü kişilere ait malların zarar görmesi veya üçüncü şahısların sigortalıya karşı ileri sürebilecekleri tazminat talepleri dolayısıyla sigortalının sorumluluklarını güvence altına alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER