23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Keşke Benjamin Button poliçeleri olabilseydi”

2. Uluslararası Sigorta Fuarı’nda düzenlenen Sağlıkta Sürdürülebilirlik ve Yaşlanma” başlıklı panelde konuşan Quick Sigorta Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Elvan Atalay, “Keşke Benjamin Button poliçeleri olabilseydi; gençken pahalı, yaşandıkça ucuzlayan primler olsaydı” dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Sigorta Fuarı’na Maher Holding Sigorta Grubu yöneticileri panelist olarak katıldı. Türkiye Sigortalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar fuarın ikinci gününde yapılan “Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşümün Rolü” başlıklı panele katılırken, Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli “Gelecekte Şirketlerin Liderlik Rolü” başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Quick Sigorta Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Elvan Atalay ise “Sağlıkta Sürdürülebilirlik ve Yaşlanma” başlıklı panelde konuşmacı oldu.  

Primler gençken pahalı, yaşlandıkça ucuz olsa 

Ahmet Yaşar, “Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşümün Rolü” başlıklı panelde ‘Bina Tamamlama Sigortası’nın kentsel dönüşümden bağımsız düşünülmemesi gerektiği konusuna değindi  “Sağlıkta Sürdürülebilirlik ve Yaşlanma” başlıklı panelde konuşan Quick Sigorta Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Elvan Atalay, 90’ların başından bu güne özel sağlık sigortalarının yaygınlaşıp ürün çeşitliliğine kavuştuğunun altını çizerek güncel verilerle ilgili şunları aktardı: “2023’ün ilk dokuz aylık sonuçlarına baktığımızda seyahat hariç 43 milyara yakın bir üretim var. Bir önceki yıla göre primde yüzde 244 artış var ancak enflasyonu baz aldığımızda bu reel bir artış değil. Sigortalı sayılarına baktığımızda da çok ciddi bir artış görülmüyor. 7.1 milyonken 7.7 milyona çıkabilmiş sadece. Sektöre baktığımızda üç büyük şirket üretimin yüzde 90’ını yapıyor. Geri kalan yüzde 10 ya şirketler tarafından yapılıyor. TSS’nin büyüme oranı ise her zaman ÖSS’den daha fazla.”

Sağlık sigortalarında sürdürülebilirliğin ön koşulunun maliyetleri düşürmek olduğunu belirten Atalay sözlerine şöyle devam etti. “İş yapış biçimlerinden hasar oluşturan sağlık giderlerine kadar her alanda maliyet düşürmenin gerekliliğine dikkat çekti ve şunları ekledi: “Sağlığımızın bozulduğu yaşlarda da artık tıbbi teknolojinin gelişmesi sayesinde uzun yaşıyoruz. Bu nedenle sigorta ürünlerinde erken tanı yöntemlerini hediye etmemiz gerekiyor. Bunu sosyal devlet de yapıyor ücretsiz mamografiler gibi. Erken tanıyla birlikte maliyetler düşüyor, yaşam kalitesi artıyor. Özellikle pandemi döneminde iş yapış biçimlerimizi (hibrit çalışmaya geçmek gibi) değiştirerek maliyetleri düşürebildik. Tıptaki robotik yazılımlar hariç birçok şeyi de evden yapabilir hale geldik. Hatta yasasının da çıkmasıyla birlikte artık online muayene yapılabiliyor, doktor bu şekilde reçete yazabiliyor. Bu çok yeni bir şey. Tüm bunlar iş yapış biçimlerimizin maliyetleri düşüren örnekleri. Bu düşen maliyetler de portföyümüzün gelecek kuşaklarının ihtiyaçlarını rahat karşılamamızı sağlayacak. Keşke Benjamin Button poliçeleri olabilseydi; gençken pahalı, yaşandıkça ucuzlayan primler olsaydı” dedi.

Sürdürülebilirlik için risk mühendisliği gerekli

“Gelecekte Şirketlerin Liderlik Rolü” başlıklı panelde soruları yanıtlayan Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli ise reasürans konusunda asıl odaklanılması gerekenleri şöyle anlattı: “Reasüransı bazen sadece kapasite olarak veya bir rakam olarak görüyoruz ama aslında reasürans sizin yabancı sermayeyi kendi ülkenize çekmeniz ve çoğu zaman da yabancı bir şirketi kendi öz sermayesinden daha fazla bir sermaye için ikna etmeniz manasına geliyor. Örneğin bir şirketin 100 milyon euro kapasitesi varsa, çoğu zaman öz sermayesinin daha az olduğunu görebilirsiniz. Burada birkaç konu devreye giriyor. Şirketler öncelikle içinde bulundukları ortamı iyi analiz etmeliler ve geleceğe dair öngörülerde bulunmalılar. Örneğin iklim değişikliğinden kaynaklı riskler nedeniyle birçok hasar meydana geliyor. Mesela İngiltere’de yaşıyorsanız sel su baskını birincil risk en deprem ikinci risk. Türkiye’de ise deprem birinci risk sel baskını veya yangın ikincil sayılabiliyor. İkincil riskler de de artık hasarlar büyüdü. Öte yandan dünyadaki ekonomik ortam değişiyor. Örneğin şu anki gibi faizlerin arttığı bir dünyada sigorta şirketleri hem kendileri sermaye bulmakta zorlanıyorlar hem de buldukları sermayeleri sizin ülkenize vermekten imtina ediyorlar. Çünkü burada onların ne vaad ettiğinize bakıyorlar. Fiyatlama, raporlama, güvenilirlik ve hasar yönetimi olarak değerlendiriyorlar. Ve tabii ki öne çıkan şirketler daha şanslı. Özetle bizim sigortalı adaylarını biraz daha zorlamamız gerekiyor çünkü kazançlarından bir kısmını kendi şirketlerine yatırmaları ve önlem almaları konularında onlara öncülük etmemiz gerekiyor. Bunu biz kendi risk mühendislerimiz aracılığıyla yapabiliriz, kaldı ki Corpus Sigorta olarak bizim şirketimizin mottolarından birisi bu. Bu şekilde sürdürülebilir bir ekonomi elde etmek mümkün.”

Fuarın son günü Maher Holding Sigorta Grubu yönetici ekibi tarafından yapılan sunumla QuickFinansall markası ile çerisinde bulundukları dönüşümü ve ekosistemi iş ortakları ve acenteleriyle buluşturan grup, organizasyonda görev alan çalışma arkadaşlarıyla birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek çalışmalarını sonlandırdı.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER