30 Nisan 2024, Salı
spot_img

Kazalarda tutanak tutmak 10 dakikaya, sonuç almak 3 güne indi

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen ve kazaların sonuçlanma süresini 13 günden 3 güne indiren Mobil Kaza Tutanağı ile kaza esnasında tutanak tutmak artık çok daha kolay. Akıllı telefonunuza indireceğiniz Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile kaza tutanağını doldurmak ise sadece 10 dakika sürüyor.

kaza tespit

SEVAL ÖZKAP / ŞEMSİYE

Günlük yaşamımızın büyük çoğunluğu trafikte geçiyor. İşe, okula yetişmek, sosyal hayatın hızına ayak uydurmak için sürekli yollardayız. Yapılan araştırmalara göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de trafikte geçirilen süre, günlerle ölçülecek seviyelere ulaşmış durumda. Örneğin 2014 yılında İstanbul’da yaşayan bir sürücü yılda ortalama 219 saatini yani, dokuz gününü trafikte geçmiş.

Vaktimizin çoğunu trafikte geçirirken birçok riskle de karşı karşıya kalıyoruz. Çeşitli nedenlerle yaşanan kazalar ise bu risklerin en büyüğü.

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde yaşanan yaklaşık 1 milyon 300 bin kaza da bunu kanıtlar nitelikte. Yaşanan kazalarda en büyük kurtarıcılarımız ise trafik ve kasko sigortalarımız oluyor. Ülkemizde trafiğe kayıtlı olan yaklaşık 19 milyon araç bulunuyor.

Bu araçların zorunlu bir sigorta olmasına rağmen sadece 15 milyonunun trafik sigortası bulunuyor. Kasko sigortalarında rakamlar ise çok daha düşük. 19 milyon aracın sadece 5 milyonu kasko güvencesinden faydalanıyor.


kaza tespit kod4 ayda 300 bin kişi uygulamayı indirdi

Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan Mobil Kaza Tutanağı uygulaması, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) verilerine göre 4 ayda yaklaşık 300 bin kişi tarafından indirildi. Bu doğrultuda Merkez’e 2 bin 213 adet kaza iletildi. 70 ilde kullanılan uygulamanın en çok kullanıldığı iller ise İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir olarak sıralanıyor. Uygulamaya yandaki karekodu okutarak ulaşabilirsiniz.


Sigortalı olmak olası kazalarda hasarın tazmin edilmesi için büyük önem taşıyor. 1 Nisan 2008 tarihinde yalnızca maddi hasarlı kazalarda, Kaza Tespit Tutanağı uygulaması başladı. Uygulama ile kazalarda tarafların anlaşmalı olarak kendi aralarında tutanak tutmaları mümkün hale geldi.

Tutulan tutanakların sayısında yıllar bazında artışlar görüldü. 2008 yılında 491 bin 31 tutanak tutulurken 2014 yılında bu rakam 811 bin 155 olarak gerçekleşti. Kaza Tespit Tutanağı uygulaması ile trafikteki beklemelerin ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenerek vatandaşların tutanaklarını online olarak takip edebilmeleri sağlandı.

10 dakikada dolduruluyor

2014 yılının Ekim ayında ise vatandaş yeni bir uygulama ile tanıştı: Mobil Kaza Tutanağı. Sürücülere hasar sürecinde zaman kazandıran ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından geliştirilen uygulama ile kaza tutanağı tutarken kalem ve kağıda gereksinim kalmadı. Uygulama ile akıllı telefonlar aracılığıyla tutanak doldurma işlemi çok daha hızlı ve kolay hale getirildi. Uygulamayı aktif bir şekilde kullanmak için tek yapmanız gereken şey, Android ya da iOS işletim sistemine sahip bir akıllı telefona sahip olmak ve akıllı telefonunuza uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirmek. Sonrasında ise 10 dakika gibi kısa bir sürede tutanağı doldurabiliyorsunuz.


kaza tespit harita

Sürücü ve şirketler, kaza noktalarını görüyor

Mobil Kaza Tutanağı’nın bir diğer artısı ise kaza yoğunluk bilgisine de erişim sağlaması. İsteğe göre hem harita hem de uydu formatında görüntülenebilen Kaza Yoğunluk Haritası sayfası, kazaların yerini sokak ismine kadar öğrenme imkânı sağlıyor. Kaza noktaları harita üzerinde yoğunluğa göre kırmızı, sarı ve mavi renkle gösteriliyor. Haritanın kazaların yoğunlaştığı bölgelerin belirlenmesinde ilgili kurumların işini kolaylaştırması bekleniyor. Haritanın altyapısını Mobil Kaza Tutanağı oluşturuyor. Akıllı telefonlara yüklenen uygulama üzerinden sigorta şirketine gönderilen kaza bilgisi aynı anda harita uygulamasına da aktarılıyor. Ayrıca sigortalılar, Kaza Yoğunluk Haritası sayesinde en çok nerede ve hangi zaman dilimlerinde kaza olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Böylece hangi noktaların kaza riski taşıdığının görülebilmesiyle, o noktalarda daha dikkatli araç kullanılması bekleniyor.

Poliçe bilgilerinize ulaşıldığı anda araç bilgileri de otomatik olarak ekrana yansıtıldığı için ayrıca aracınızın şasi numarası, markası, modeli gibi bilgileri tekrar girmenize gerek kalmıyor.


Kazalar üç günde sonuçlanıyor

Kaza esnasında Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ilk olarak kaza yerinin en az dört fotoğrafının sisteme yüklenmesini istiyor.

Sonrasında ise poliçe bilgilerini sisteme girmeniz gerekiyor. Bunun için plaka ve ruhsat sahibinin kimlik numarası ile sorgulama yapılabiliyor. Poliçe bilgilerinizi yalnızca bir defa sisteme kaydettiğinizde ‘profilimden getir’ özelliğiyle her seferinde bilgilerinizi tek tek girmek zorunda kalmıyorsunuz.

Sigorta şirketinizden satın aldığınız kare kodlu poliçelerdeki kare kodu okutarak da tüm bilgilerinize otomatik bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Uygulamada kazanın oluş şekli yazılı ve sesli şekilde anlatılabiliyor. İşlem, sürücülerin ekrana elle atacakları imza ile tamamlanmış oluyor.

Sonrasında ise sürücülerin uygulamayı kullandığı cep telefonlarına SMS ile bilgilendirme yapılıyor. E-mail adreslerine ise KTT formu PDF olarak iletiliyor. Her iki aracın zorunlu trafik ve kasko poliçe sahibi sigorta şirketleri anında bilgilendiriliyor.

Böylece sürücüler hiçbir yeri aramadan sigorta şirketleri tarafından işlemleri yapılmaya başlanıyor. Uygulamanın sunduğu hız sayesinde hasar tazminat süreçleri de kısalıyor; kazaların ortalama sonuçlanma süresi 13 günden 3 güne iniyor.

Uygulama ilk ödülünü aldı

Mobil Kaza Tutanağı uygulaması, TÜ- SİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen eTR ödüllerinden ilk ödülünü alarak döndü. 15 Ocak Perşembe günü TBMM’de yapılan törende, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen ve 2014 yılında vatandaşın kullanımına açılan Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Ödül, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Gökhan Karasu’ya takdim edildi.

Mobil Kaza Tutanağı’nın avantajları

SİGORTALILARA

  • Kaza Tespit Tutanağı formunun taşınmasına gerek kalınmaması 
  • Tutanağın anında sigorta şirketlerine iletilerek zaman kaybının önlenmesi 
  • Daha az bilgi ile tutanak girişinin sağlanması 
  • Daha hızlı tutanak girişinin sağlanması 
  • Uygulamadaki yönlendirmeler ile tutanak girişindeki hata oranının azaltılması 
  • Kazaların sonuçlanma süresinde azalma 
  • Kare kod ile poliçe bilgilerine hızlı erişim 
  • Sonuç kusur oranlarını online takip edebilme imkanı

SİGORTALILARA SİGORTA ŞİRKETLERİNE

  • Kazadan anında haberdar olunması 
  • Sigorta şirketlerine daha doğru bilgilerin gönderilmesi 
  • Hızlı aksiyon alma imkanı 
  • Kaza resimli tutanak oranının artması 
  • Geocode (adres bulma) bazında kaza yeri analizi 
  • Hızlıca tamamlanan hasar süreci ile müşteri memnuniyetinin artırılması 
  • Hasar ihbar süreçlerinde kolaylık 
  • Anlaşmalı servislere yönlendirmeyle maliyetlerin aza indirilmesi

Hasar sürecinde sigortalılar günlerce beklemiyor

aydın satıcı

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Müdürü Aydın Satıcı: Mobil Kaza Tutanağı’nın en büyük kazanımı, tutanak doldurma işlemini çok hızlandırması ve kolaylaştırması. Bu sayede kağıt tutanak ile 100 dakika süren işlem mobil uygulama ile 10 dakikaya iniyor. Bu sayede trafikte kaza nedeniyle oluşan sıkışıklarının çok çabuk giderilmesi de sigortalılar ve sürücüler için önemli bir kazanım. Ayrıca uygulama ile birlikte sigortalılar artık kazanın sonuçlanması için günlerce beklemek zorunda kalmayacak. Mobil uygulama üzerinden bildirilen kazalar ile birlikte kazaların ortalama sonuçlanma süresinin 13 günden 3 güne indiği gözleniyor. Kaza anında kalem, kâğıt taşınmasına ihtiyaç kalmaması; tutanakların ve ehliyet fotokopilerinin çekilmesi için uğraşılmaması uygulamanın en büyük kazanımlarından. Sigortalı ve sürücülere kaza anında SMS ve e-mail ile bilgilendirme yapılıyor olması ve yine kazanın durumu ile ilgili bir değişiklik olduğunda aynı şekilde haber verilmesi sigortalılar açısından öne çıkan faydalardan.

Uygulamanın sigorta şirketlerine en büyük avantajı, kaza gerçekleştiği anda haberdar olmalarının sağlanması. Uygulama üzerinden girilen kazalarda, sigorta şirketleri ile yapılan entegrasyon sayesinde kaza bilgileri ve evraklar online olarak sigorta şirketleri ile paylaşılıyor; böylece ihbar süreleri minimum seviyeye iniyor. Sigortalılara hızlı erişim imkanı, müşteri memnuniyetlerini ön plana çıkarıyor. Ayrıca anlaşmalı servislere yönlendirme yapılarak maliyetlerin en aza indirgenmesi sağlanıyor. Bu uygulama ile hasar süreçleri de yeni bir boyut kazanıyor. Kazaya ilişkin tüm bilgiler anlık olarak sistemlerimizden sorgulanabileceği için, bu altyapıya uygun olarak işlemlerini tamamlayan şirketler hasar süreçlerini çok kısa bir sürede ve çok az belge ile tamamlayabilecek. İşlemlerin hızlıca tamamlanması ve kazazedelere gösterilen hızlı ilgi sayesinde sektöre olan güvenin artması; böylece sigortalılık oranlarının da yükselmesi bekleniyor.

Bu uygulamanın tanıtımı ve kullanım oranlarının artırılması için sigorta şirketlerine düşen en büyük görev, özellikle acenteler aracılığı ile uygulamanın tanıtımının yapılması ve sigortalılarda farkındalık yaratması olacak. Poliçeler ile birlikte Mobil Kaza Tutanağı’nı tanıtan broşürlerin de dağıtılması, web sitelerinden, sosyal medya hesaplarından uygulamanın tanıtılması ve faydalarının anlatılması, kullanım oranının artmasını sağlayacak. Mobil Kaza Tutanağı için hazırlanmış bir radyo kamu spotu da bulunuyor.


 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER