5 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

Kasko ve trafik primleri düşecek

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de artmaya başlayan elektrikli araçlar, sigorta sektöründe de yeni değişimleri beraberinde getireceğe benziyor. Sektörün önde gelen isimlerinden Ertuğrul Bul, trafikte artmaya başlayan elektrikli araçlardan sonra sigorta sektöründe kasko branşında primlerin düşeceğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Sektörün en fazla nakit girişi sağlayan, şirketlerin satmaya çabaladığı değil, müşterinin almayı istedikleri ürünlerde prim açısından değişimler geliyor.”

2017 model aracımı satıp yeni bir araç alayım diye otomobil pazarına bakınıyorum. Neredeyse tüm otomobil markalarında elektrikli araç modelleri pazara çıkmış ya da çıkması bekleniyor. Elektrikli ya da hibrit bir araç almaya dönük eğilimim giderek artıyor.

Covid öncesi gittiğim Hollanda’da trafikteki araçların çok önemli bir kısmının, başta taksiler olmak üzere elektrikli olduğunu görünce çok şaşırmıştım. Çünkü o dönemde Türkiye’de benzinli araçlar hala çok popülerdi. Üzerinden 3-4 sene geçti, Türkiye’de de elektrikli araçlara ilgi arttı.

Bir taraftan varili 90 USD’ne çıkan petrol fiyatları, bir taraftan Mayıs ayından bu yana neredeyse iki katına çıkan benzin fiyatları ile insanların elektrikli araçlara ilgisi doğal olarak artıyor.

Türkiye Elektrikli ve Hibrit araçlar Derneği (TAHED) verilerine baktım. 2023 ilk altı ayında Türkiye’de 10.028 elektrikli otomobil ve 10 adet hafif ticari araç satılmış. Bu rakamlar az gelmesin. Arkadaş ortamlarında herkesin dilinde aracını elektrikli araç ile değiştirme projeleri yer almaya başladı bile. Hele Çinli bir firmanın 10 dakikada şarj olan pil tanıtımını gördüm ki, elektrikli araçlar çok hızla benzinli araçların yerini alacak.

Peki otomobil pazarındaki bu trend değişimi sigorta sektörünün yaklaşık %45’ini oluşturan kasko ve trafik branşlarını nasıl etkileyecek?

2018 yılında bir Tesla aracın motor kaputunu açtığımda şok olmuştum. Araçta motor yoktu. Sadece bir küçük bir elektrik motoru vardı. O da ufacık bir yer kaplamıştı. O an, elektirikli araçlar kaporta hasarları dışında servis ihtiyacı gerektirmeyecek diye düşünmüştüm.

Hasar anında aracın tamiri için motor aksamına para ödenmeyecek. Motor aksamı da aracın maddi değerinin en önemli kısmını oluşturuyor. Örnek: 2023 yılı tarifelerine göre bir aracın komple boyama maliyeti 15.000 TL gibi gözüküyor. Araç değerleri 1 milyon TL seviyesindeyken komple boyama 15.000 TL.

Yedek parça (orijinal, ikame, çıkma) sorunları da ortadan kalkacak. Durum böyle olunca kasko ve trafik poliçelerindeki primler nasıl etkilenecek? Bedeni hasar ve mali sorumluluk, hadi yanına değer kaybını da koyalım, bugünkü kasko ve trafik primlerine sektör olarak ulaşılabilecek mi?

Farkı karşılamak için ne gibi yeni ürünler düşünülmeli? Yakın zamanda Anadolu Sigorta ve Aksigorta’nın elektirikli araç sahiplerine hitap eden ürünlerini görmeye başladım. Eminim diğer şirketlerde de benzer çalışmalar yapılıyordur.

Yapılsa da iyi olur. Sektörün en fazla nakit girişi (cash cow) sağlayan, şirketlerin satmaya çabaladığı değil, müşterinin almayı istedikleri ürünlerde prim açısından değişimler geliyor.

Hazır mıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER