Kültür ve Turizm Bakanlığı, insanların ucuz tatil umuduyla dolandırıldığı kaçak seyahat acentecilik faaliyetlerine geçit vermemek için Bakanlıktan belgeli acente bilgilerini kamuoyuna açıyor.
Düzenleme ile Türkiye’de tatil yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler, Bakanlıktan yetki belgesi almış yaklaşık 7 bin seyahat acentesine tek tuşla ulaşabilecek.
Böylece yerli ve yabancı turistler yetkisiz, belgesiz, kaçak seyahat acenteliği faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşları tespit edebilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile yürüttükleri çalışma ile ilgili bilgi verdi.
Aslan, “Türkiye’deki 7 bin seyahat acentesi e-rezervasyon havuzu içinde yer alacak, böylece vatandaşı kandırmaya, dolandırmaya yönelik uydurma turlar düzenleyen şirketler dışarıda kalacak” dedi.
“Ucuz etin yahnisi olmaz”
Tatile çıkacakların piyasa fiyatının çok altında tekliflerle karşılaştıklarında, şüphelenmelerini ve acenteyi araştırmalarını öneren Aslan, “Eskiler, ‘ucuz etin yahnisi olmaz’ derler. Her hizmetin bir bedeli vardır ve o bedelden yapılacak fedakarlık oranı bellidir. Vatandaşımız çok ucuza hizmet alıyorum sanıyor ama sonuçta ya beklentilerinin çok altında bir hizmet alıyor ya da hiç hizmet alamıyor. Mağdur olduktan sonra ise Bakanlığımıza şikayetçi oluyor. Bizler vatandaşlarımızın tatil planlarını yaparken ve acente seçimi yaparken bilinçli olmaları gerektiği uyarısında bulunmak istiyoruz” diye konuştu.
Aslan, tatil hizmeti alacak kişilerin paket turlarda Zorunlu Sigorta Sözleşmesini mutlaka yaptırmalarını vurgulayarak, paket tur program ve sözleşmelerini de acentelerden talep edilmesinin önemine dikkati çekti.
42 yıldır yürürlükte bulunan 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununun muhtelif tarihlerde yapılan düzenlemelerle bugüne kadar geldiğini ancak günümüz ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bazı hususlarda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Aslan, Bakanlıkça bu yönde bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Aslan, yapılması düşünülen yeni düzenlemeyle öncelikle kaçak seyahat acenteliği faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşlara uygulanacak cezai yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi ve belgeli seyahat acentelerinden alınan kuruluş teminatlarının vatandaşların mağduriyetlerini karşılayabilecek tutarlara çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.
“Vatandaş arasın, bilgilendirelim”
Hem yurt içi hem dışından tatilini Türkiye’de geçirmek isteyenleri hedefleyen kaçak acentelere karşı herkesi dikkatli olmaya çağıran Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’deki 7 bin seyahat acentesi e-rezervasyon havuzu içinde yer alacak, böylece vatandaşı kandırmaya dolandırmaya yönelik uydurma turlar düzenleyen şirketler dışarıda kalacak. Zaten bu tür kaçak seyahat acenteliği faaliyeti gösteren insanlar çok düşük fiyatlar vererek bir anda konudan bilgi sahibi olmayan insanların rezervasyonla paralarını alıp kaybolurlar. Vatandaşın burada uyanık olması lazım, fiyatlarda yüzde 50’den fazla indirim görünce ona kanıp hemen paralarını yatırmasınlar. TÜRSAB’ı, il kültür ve turizm müdürlüklerini, Bakanlığı arasınlar, biz de kendilerini bilgilendirelim.”
Kaynak: TimeTurk