28 Nisan 2024, Pazar
spot_img

İş dünyası odağına risk yönetimini almalı

Kurumsal Risk Yönetimi Derneği’nin her yıl gerçekleştirdiği “Global Riskler Zirvesi”nde iş dünyasını tehdit eden riskler mercek altına alındı. Zirvede, “İş dünyası odağına risk yönetimini almalı” mesajı verildi.

Kurumsal Risk Yönetimi Derneği’nin her yıl gerçekleştirdiği “Global Riskler Zirvesi”, bu yıl Hedefler İçin İş Dünyası Platformu (B4G) iş birliğiyle düzenlendi. Düzenlenen panel ve oturumlarda, iş dünyasında dayanıklılık, kurumsal risklerin yönetiminde sigorta ve kurumsal risk yönetişimi konuları ele alınırken “İş dünyası odağına risk yönetimini almalı” mesajı verildi. Yurt içi ve yurt dışından önemli konuşmacıların yer aldığı etkinlikte, iş dünyası, kamu ve toplumun hep birlikte hareket etmenin gereğine dikkat çekildi.

Toplu bir eylem ve iş birliği gerekiyor

Sabancı Kuleleri Hacı Ömer Sabancı Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin teması, Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü nedeniyle ‘Afetler Odağında İş Dünyasında Dayanıklılık’ olarak belirlendi.

6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası özellikle iş dünyasının büyük bir sınav verdiğine dikkat çeken KRYD Yönetim Kurulu Başkanı Bora Akdoğanlar, “Afetler, ekonomik problemleri de, sosyal sorunları da, altyapı sorunlarını da, salgınları da tetikleyebiliyor. İş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının, kamu ve yerel yönetimler ile birlikte toplumun da bu risklerin çözümünde iş birliği içinde hareket etmesi önemli. Çoklu krizler çağında dayanıklı yapılar kurabilmede risk yönetimi kritik bir role sahip” dedi.

“Risklere karşı dayanıklılık artmadığı müddetçe kalkınmayız”

Hedefler için İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı İrem Oral Kayacık, konuşmasında işletmelerin taşıdığı risklerin her geçen gün daha kompleks hale geldiğine vurgu yaptı. Kayacık, “Afetler başta olmak üzere işletmelerin karşı karşıya olduğu risklere yönelik dayanıklılığı artmadığı müddetçe kalkınmamızın önündeki sorunları aşmamız pek mümkün görünmüyor. Bu nedenle büyük şirketlerin tüm tedarik zincirlerine odaklı bir iş sürekliliği ve dayanıklılık politikası geliştirmesi, büyük şirketlerin daha küçük ölçekli işletmelere yol gösterici ve destekleyici bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor” dedi. 

Kahramanmaraş depremi oyunun kurallarını değiştirdi

10. Riskler Zirvesi’nde konuşan AXA CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminin oyunun kurallarını değiştirdiğini belirtti. Her 100 konuttan 50’sinin DASK sigortalı olduğunu, konut sigortalarında bu oranın çok düşük kaldığını, 4 milyon KOBİ’nin sadece 1.5 milyonunun sigortalı olduğunu, sanayi tesislerinde ise yüzde 95 sigortalılık oranı bulunduğunu belirten Ölken, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş depreminden çıkarmamız gereken en önemli ders şu; depremden hemen sonra ülkemizde sigorta satın alması arttı, üç ay sonra unutuldu. Bu daha ufak ölçekli afetlerde bir ay sürüyordu. Burada üç aya kadar gitti. Müşterilerimiz risk yönetimine yatırım yapacağım ama nasıl olsa sigortayı yaptırabiliyorum diyerek risk yönetim önlemlerine yatırım yapmadı. Ama oyun değişti, kartlar yeniden dağıtılıyor. Birbirimize çok kızmaya gerek yok. Yüz milyonlarca doları, milyarlarca doları koruyan bir sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda. Şunun bilinci olmamız lazım. Sigorta sektörü sistemden çıktığında hangi işletme faaliyet gösterebilecek? Hangi toplumda devletin bütün riskleri üstlenme ihtimali var?”

2023’teki ekonomik kayıpların dörtte biri Kahramanmaraş depremlerinden kaynaklandı 

depremlerden kaynaklandığını, depremlerin Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay da 2023 yılında küresel doğal afetlerin toplam 380 milyar dolarlık ekonomik kayba neden olduğunu, sigortacıların 118 milyar dolar hasar ödemesi yaptığına dikkat çekti. 2023 yılındaki tüm ekonomik kayıpların yaklaşık dörtte birinin ise Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden kaynaklandığını, depremlerin binalar ve altyapı üzerindeki etkilerinin 90 milyar dolardan fazla zarara yol açtığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER