23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“İklim değişikliğinin yarattığı riskler ağırlık kazanıyor!”

İnsanlığın bugünü ve geleceğiyle ilgili risk ve tehdit oluşturan konular arasında iklim değişikliği giderek öne çıkıyor. Seller, orman yangınları, kuraklıklar, kasırgalar gibi doğal afetlerin sıklaşması bu konuda farkındalığı artırırken kaygı seviyesini de yükseltiyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, iklim değişikliği ile artan riskleri Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) tarafından hazırlanan 2023 Global Riskler Raporu’nu kaynak göstererek değerlendirdi.

İklim değişikliğinin artık en büyük risk olarak algılandığını belirten TSB Başkanı Uğur Gülen’in Linkedin hesabında kaleme aldığı makale önemli bilgiler içeriyor. Gülen’in değerlendirmeleri şöyle: “Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) tarafından hazırlanan 2023 Global Riskler Raporu temelde WEF tarafından düzenli bir şekilde tüm dünyada uzmanlar, kanaat önderleri, siyaset ve iş liderleri arasında yapılan Global Riskler Algı Araştırması’nın sonuçlarına dayanıyor. Son raporda yer alan sonuçlar çok ilginç. Gelecek iki yıl için ilk üç risk; Hayat Pahalılığı Krizi, Doğal Felaketler ve Aşırı Hava Olayları, Jeoekonomik Çatışmalar olarak sıralanıyor. Gelecek 10 yıl için ilk üç risk denildiğinde ise iki yıllık değerlendirmede dördüncü sırada bulunan “İklim Değişikliğini Azaltmakta Başarısız Olmak” birinci sıraya çıkıyor. Onu; İklim Değişikliğine Uyum Sağlamakta Başarısız Olmak, Doğal Felaketler ve Aşırı Hava Olayları izliyor.

Yeşil ve döngüsel bir ekonomiye geçmek şart

Yani 10 yıllık bir vade içinde baktığınızda iklim değişikliği en büyük risk olarak algılanıyor. Bugün sürdürülebilirlik açısından karşımızda duran sorunların en büyüğünün iklim değişikliği olduğuna kuşku yok. Bunun aşılabilmesi için karbon emisyonuna yol açmayan, yeşil ve döngüsel bir ekonomiye geçmek şart. Devletlerin ve iş dünyasının, bütün sektörlerin bu konuda yapması gerekenler var. Ama sigorta sektörünün bu alanda son derece önemli sorumlulukları bulunuyor. Bu da sektörümüzün özgün konumundan kaynaklanıyor. Biz öncelikle kurumların ve bireylerin, dolayısıyla ekonomilerin iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına karşı dayanıklılığını artıran bir koruma şemsiyesi sunuyoruz. Özellikle geçiş döneminde dayanıklı olmak çok önemli.

Hasar boyutu büyüdükçe riskleri yönetmek zorlaşıyor

Ancak hasarın boyutları büyüdükçe bu riskleri yönetmek bizim için de giderek zorlaşıyor. Zorunlu prim artışları piyasayı zorlayabiliyor. Bu noktada, sektörümüzün ekonomiyi yönlendirmek açısından sahip olduğu konum ve kaynaklar öne çıkıyor. Biz sektör olarak sürdürülebilir iş yapma tarzlarını benimsediğimiz kadar, müşterilerimizin bu yönde dönüşmesine de yardımcı olmak için çalışıyoruz. Yenilikçi ürünlerle ve fiyat indirimleriyle poliçe sahiplerini doğal felaketlere karşı daha tedbirli olmaya teşvik ediyoruz. Karbon yoğun, çevreye zarar veren varlıklara yatırım yapılmamasını, karbon emisyonunu artıran enerji kaynaklarının daha az kullanılmasını desteklemeyi hedefliyoruz.
Sürdürülebilirliğin desteklenmesi ve iklim değişikliğine karşı mücadele edilmesi gibi konularda sigorta sektörü olarak yapabileceğimiz çok şey var. Bunun için elimizdeki enstrümanları tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Yenilikçi bir yaklaşımla karbonsuz, sürdürülebilir, yeşil ekonomi dönüşümüne ivme kazandırabiliriz. Ama öncelikle hızlanmamız gerekiyor, çünkü iklim değişikliği ivedi çözümler gerektiren bir sorun.

2 yıllık donemdeki olası riskler

  1. Yaşam maliyeti krizi
  2. Doğal afetler ve aşırı hava olayları
  3. Coğrafi ekonomik çatışma
  4. İklim değişikliğini azaltmada başarısızlık
  5. Toplumsal uyumun aşınması ve toplumsal kutuplaşma
  6. Büyük ölçekli çevresel hasar olayları
  7. İklim değişikliğine uyum sağlanamaması
  8. Yaygın siber suçlar ve siber güvensizlik
  9. Doğal kaynak krizleri
  10. Büyük ölçekli istemsiz göç

10 yıllık donemdeki olası riskler

  1. İklim değişikliğini azaltmada başarısızlık
  2. İklim değişikliğine uyum sağlanamaması
  3. Doğal afetler ve aşırı hava olayları
  4. Biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü
  5. Büyük ölçekli istemsiz göç
  6. Doğal kaynak krizleri
  7. Toplumsal uyumun aşınması ve toplumsal kutuplaşma
  8. Yaygın siber suçlar ve siber güvensizlik
  9. Coğrafi ekonomik çatışma
  10. Büyük ölçekli çevresel hasar olayları

mavi- Ekonomik

yeşil- Çevresel

sarı- Jeopolitik

kırmızı- Toplumsal

mor- Teknolojik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER