Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden (MGM) geçen yıl en çok meteorolojik veri talep eden sektör, 6 bin 249 başvuruyla sigortacılık oldu.
Meteorolojik veriler konusunda özel hizmet de veren MGM, birçok sektörün bilgi talebini karşıladı.
Geçen yıl en çok meteorolojik veriyi 6 bin 249 başvuruyla sigorta sektörü talep etti. Bu sektörü 1552 taleple eğitim, 1469 istekle adalet izledi. Adaletin ardından 1079 taleple çevre, 856 taleple inşaat ve 825 taleple tarım geldi. Enerji sektörü 759, ulaşım 269, savunma 131, gıda 96, turizm 53 ve sağlık 24 veri talebiyle öne çıktı.
Diğer sektörlerin veri talebi toplamı ise 869 oldu
Meteorolojiden bazı adli olayların meydana gelmesinde meteorolojik şartların etkisinin belirlenmesi amacıyla mahkemelerce bilgi istenirken, sigorta sektörü de hortum ve yıldırım gibi hava olaylarına hasar tazminatı ödemelerinde bu verilerden yararlandı.
Sigorta sektörü, 2018 yılında da 5 bin 670 ile en fazla başvuru yapan sektör olmuştu.
MGM verilerinden yapılan derlemeye göre, kurum tarafından başta havacılık, ulaştırma, denizcilik ve tarım olmak üzere hemen hemen tüm sektörlere hizmet veriliyor.
MGM, geçen yıl sonu itibarıyla bin 641 otomatik meteorolojik gözlem istasyonundan her dakika veri aldı. Havacılık sektörü için de 74 havalimanında kurulu istasyonlardan veri elde edildi. Denizlerdeki meteorolojik bilgilerin elde edilmesi ve; denizcilik sektörüne yönelik meteorolojik ürün ve hizmetlerin hazırlanması için 70’i deniz fenerlerinde ve; 13’ü şamandıralarda olmak üzere toplam 83 adet istasyondan veri sağlanıyor. Bu istasyonlardan, sıcaklık, nem, rüzgâr yönü ve hızı, yağış, deniz suyu sıcaklığı ölçümleri yapılıyor.
Kurum, 2019 sonu itibarıyla 9 istasyonda yüksek atmosfer gözlemleri yaparken, 1 seyyar sistemle ihtiyaç duyulan herhangi bir noktada bu işlemi gerçekleştiriyor.
41 noktaya kurulmuş Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi de havacılık, ulaştırma, tarım, balıkçılık, enerji, savunma ve sigortacılık başta olmak üzere birçok sektöre yönelik hizmetler için kullanılıyor.
Çöllerden kalkan tozlar atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat ederken, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarının izlenmesi amacıyla; Ankara ve Şanlıurfa’ya 2 Toz Gözlem Sistemi kuruldu.