İşletme tüm önlemleri almışsa ve buna rağmen üretilen gıdaların tüketimi sırasında üçüncü kişiler herhangi bir zarara uğramışsa, gıda işletmecileri sorumluluk sigortası ile meydana gelen hasarlar ve işletme sahibine karşı hukuken yüklenebilecek sorumluluk temin ediliyor.
Gıda işletmelerinin faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da işlerinde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Gözden kaçan bir hata, şahıslarda ya da çalışanlarda maddi veya bedeni zararlara sebep olabiliyor, bu hata işletme sahibini de mahkemeye kadar götürüyor. Beklenmedik bir kaza ile karşılaşılan durumlarda üçüncü kişilerin mallarına hatta canlarına bir zarar gelmesi halinde, bundan sorumlu olan işletme sahipleri de sorumluluk sigortaları ile ortaya çıkan zararları güvence altına alıyor.
Gıda işletmecileri sorumluluk sigortası da işyeri sahiplerini sorumluluktan kurtarıyor. Gıda işletmecileri her ne kadar ürettikleri, işledikleri ya da sattıkları ürünleri en uygun koşullarda korusalar da kimi zaman alerjik ya da gözden kaçan bir durumda müşteriler rahatsızlanabiliyor. Gıda işletmecileri sorumluluk sigortası ile meydana gelen olaylar yüzünden üçüncü kişilere verilen maddi ve bedeni zararlardan doğan tazminat talepleri güvence altına alınıyor. Sigortalının poliçede belirtilen riziko adresindeki faaliyetleri sırasında ve sigortanın geçerlilik süresi içerisinde meydana gelecek olaylar sonucunda karşı karşıya kalabileceği tazminat taleplerine teminat sağlanıyor.
Mahkeme masrafları karşılanıyor
Gıda işletmecileri sorumluluk sigortası ile sigorta şirketi, işletmeci firmanın ortaya çıkan zararlarını poliçede yazılı sigorta tutarına kadar üstleniyor. Sigorta şirketi ayrıca gıda işletmecileri sorumluluk sigortası ile ilgili olarak bir dava açılmışsa, bu davada karar verilen mahkeme masrafları ile avukatlık ücretlerini de ödüyor. Ancak karar verilen tazminat miktarı sigorta bedelini geçiyorsa bu durumda sigorta şirketi avukatlık ücreti dahil bütün dava masraflarını, ancak sigorta bedeli oranında karşılıyor.
Neler teminat altında?
Bu sigorta ürünü aynı zamanda isteğe bağlı olarak asansör kazaları sonucunda işletme sahiplerine karşı ileri sürülebilecek tazminat taleplerini, işletmenin otoparkında meydana gelebilecek kazalar sonucunda ve personelin bir kazaya neden olması nedeniyle ileri sürülebilecek tazminat taleplerini, hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs halinde meydana gelebilecek zararlar ile kasa içerisindekilere gelebilecek zararları karşılıyor. Yazar kasa içerisinde bulunan nakit paranızın çalınması halinde de oluşan zararı gideren gıda işletmecileri sorumluluk sigortası, personelin taşıdığı kıymetlerin yolda zarar görmesi, hile, dolandırıcılık, zimmete para geçirme, sahtekarlık durumlarında ve cam ve aynaların kırılması sonucunda oluşabilecek zararları da teminat kapsamına alıyor.
Teminat dışında tutulan haller
Fakat bilerek, kasten yapılan olaylar sonucu ortaya çıkan zararlar, işyeri sahibinin yasal sorumluluk ölçüsünü aşan talepler, sigorta ettirenin yakınları ve sorumlu ortakları tarafından yapılan talepler kapsam dışında tutuluyor.
Aynı zamanda her türlü savaş hareketleri, istila, çarpışma, ihtilal, ayaklanma ve iç kargaşalıklar yüzünden meydana gelen zararlar, zelzele, toprak kayması, su basması, çığ, yanardağ patlaması, infilak, yangın, duman, sis, yüzünden çürüme veya rutubet alma yüzünden meydana gelen zararlar, sigorta ettiren adına hareket eden kişiler tarafından imal edilen veya işlenen mallarda işin veya teslimatın kusurlu olması yüzünden meydana gelen zararlar da teminat dışı kabul ediliyor.
Gıda işletmecileri sorumluluk sigortasının kapsamı
▼ Kaza, sigorta poliçesi süresi içinde meydana gelmiş olmalıdır.
▼ Kaza sonucunda üçüncü kişiler ölüm, yaralanma veya sağlıklarını kaybetme şeklinde bir zarara uğramış olmalıdır.
▼ Kaza sonucunda üçüncü kişilerin mal varlıklarında maddi zararlar meydana gelmiş olmalıdır.
▼ Sigorta ettiren ile üçüncü kişiler arasında poliçede gösterilen sıfat, faaliyet ve hukuki ilişkiler bulunmalıdır.