27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Fon yatırımcıların yeni gözdesi, Türkiye nin başını çektiği MINT ekonomileri mi?

semsiyeMeksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ve ‘MINT’ ekonomiler adı verilen gruba giriyor. MINT bloğu ülkelerinin, yatırımcıların gözünü ayırmaması gereken yeni gelişmekte olan ekonomiler arasına girdiği son haftaların gündemini işgal eden konuların başında geliyor.Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan ve BRIC bloğu adı verilen ülke ekonomilerinin son yıllardaki hayal kırıklığı yaratan performansları, yatırımcıların dikkatini, gelişmekte olan ekonomilerin mirasçılarını aramaya itti.

Buna en güzel örnek, Goldman Sachs Ekonomisti Jim O’Neill’ın, hafta başında, BBC için kaleme aldığı ve Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’nin içinde yer aldığı MINT ekonomilerinin neden yeni gelişmekte olan dev piyasalar olduğuna yönelik yazısı oldu. O’Neill’ın ‘BRIC’ tanımını üreten kişi olduğu düşünüldüğünde, yatırımcıların onun öngörülerini neden bu kadar yakından takip ettiği daha iyi anlaşılacaktır.

Yine de, farklı düşünceler de yok değil. Allianz BRIC Stars Fon Yöneticisi Kunal Ghosh, MINT konseptiyle ilgili heyecanlanmak için erken olduğu görüşünde. Ghosh, içerisinde Türkiye’nin de yer aldığı MINT ekonomileriyle BRIC ekonomileri arasında birçok önemli farklar bulunduğuna dikkat çekiyor.

Ghosh, “Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC konsepti, bu ülkelerin demografik özellikleri ve bu ülkelerdeki insanların zihniyet ve davranışlarının nasıl evrileceğiyle ilgili bir kavramken, Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’den oluşan MINT ülkelerindeki tüketici sayısı BRIC ülkelerinin yatırımcılar için sunduğunun ancak küsuratı olabilecek nitelikte” şeklinde konuştu. Ghosh, yine de Nijerya gibi görece küçük ekonomilerden kısa dönemlik yüksek performans beklenebileceğini ancak bunun Hindistan ve Çin gibi örneklerin yanında, sürdürülebilir olmaktan uzak olacağını söylüyor. Ghosh, son olarak, Türkiye ve Nijerya’nın ekonomilerini oldukça etkileyecek sosyo-politik bir çalkantı yaşadıklarının da altını çiziyor.

Fakat bazı fon yöneticileri, yatırımcıların, gelişmekte olan piyasaları blok olarak görmektense tek tek değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunuyorlar. Nitekim önemli varlık yönetimi şirketlerinden Old Mutual Global Investors Yöneticisi John Ventre da, “Almanya ve ABD’yi nasıl tek bir sepette değerlendirmeyi hayal edemiyorsak, beklentilerimiz ne olursa olsun, diğer piyasalarla ilgili olarak da benzer şekilde düşünmeli ve gelişmekte olan piyasaları tek bir bütün ya da blok olarak düşünmektense her birini ayrı ayrı ele almalıyız” sözleriyle içlerinde Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan piyasaları ayrı ayrı değerlendirmekten yana olduğunu ifade ediyor. www.fundweb.co.uk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER