22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Fatih Kahya: Sigorta sektöründe kadın istihdamı

Araştırmacı Yazar Fatih Kahya, Hayatımız Sigortalı dergisindeki ‘Sigortacılığın Dünü’ köşesinde sektördeki kadın istihdamını işledi. Kahya’nın yayınladığı Towers Watson’ın araştırmasına göre en çok kadın istihdam eden sektörlerin başında yüzde 55 ile sigorta sektörü yer alıyor. Kahya’nın makalesi şöyle…

Hürriyet Gazetesi‘nin 9 Haziran  2017 tarihli baskısında  sektörlere göre kadın istihdamına dair bir araştırmanın sonuçlarına yer verilmişti. Towers Watson’ın araştırmasına göre en çok kadın istihdam eden sektörlerin başında yüzde 55 ile sigorta sektörü yer alıyor. Bu oran holdinglerde yüzde 43. En fazla kadın yöneticiye sahip olan şirketler sıralamasında perakende yüzde 42 ve ilaç sektörleri yüzde 41 olarak belirlenmiş.

 

Towers Watson’ın, 300’ün üzerinde şirkette ve sektörel verilere dayanarak yaptığı incelemeye göre, emeklilik şirketleri dahil olmak üzere Türkiye sigorta sektöründe görev yapan kadınların oranı bugün itibarıyla yüzde 55 seviyesinde bulunuyor. Bu önemli bir veri. Her geçen gün kadınların iş hayatındaki yeri daha da güçleniyor. Hemen hemen her alanda kadın istihdamını görmek mümkün. Sigorta sektörü bu alanda başı çekiyor.

Sigorta sektörü 4. sırada

Sektörlerin kadın yönetici çıkarabilme anlamındaki performansları dikkate alındığında farklı bir tablo ortaya çıkıyor. En yüksek kadın istihdam oranına sahip ilk üç iş alanı, kadın yönetici oranı olarak incelendiğinde aynı performansı ortaya koyamıyor. En yüksek oranda kadın istihdamına sahip bulunan sigorta sektörü, kadın yönetici oranı açısından dördüncü sırada yer alıyor. Holding merkezleri, kadın istihdam oranı olarak bakıldığında ikinci sırada bulunmasına karşın, kadın yönetici oranı açısından beşinci sırada yer alıyor.

Ümran Polat Koleksiyonu
Ümran Polat Koleksiyonu

Towers Watson’a göre Türkiye’de en çok kadın yöneticinin yer aldığı sektörlerin başında perakende sektörü geliyor. Gelelim tarihte sigorta sektöründe kadınların istihdamına… 1930 yılında İttihadı Milli Türk Sigorta Şirketi “Hayat Kısmı Acentalarına Mahsus Talimatname ve Tarifeler adıyla bir kitapçık yayınlamış. Bu kitapçık şu ifade ile başlıyor; “İttihadı Milli Türk Sigorta Şirketi Hayat Kısmı Acentaları Beylere”. Bu şirkette 1930 yılında kadınlar henüz hayat kısmı acentası hitabına muhatap olamamışlar. Şimdiye kadar inceleme imkânı bulduğum belge ve kaynaklarda Osmanlı döneminde sektörde kadınların istihdamına dair bir bilgiye rastlamadım. Yukarıda verdiğimiz örnek; erken Cumhuriyet döneminde de kadınların henüz sigorta sektöründe yer bulamadığını gösteriyor.

Araştırma gelecek için önemli

1944 tarihli İktisadi Yürüyüş dergisi Sigortacılık Özel sayısında Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi’nde çalışanların fotoğraflarına yer verilmiş. Bu fotoğraflarda Tazminat Servisi, Tahsilat Servsi,, Nakliyat Servisi, Yangın Servisi, Muhasebe Servisi, Reasürans Servisi, Kitabet, Sağlık ve Ekonomi şubelerinde çalışan şef ve memurların fotoğrafları yer almış. Bu fotoğraflarda çok sayıda kadın göze çarpıyor. Şef konumunda erkekler bulunuyor. Kadınlar daha çok memur, yazman, katip pozisyonundalar. Demek oluyor ki 1944 yılında Anadolu Sigorta Şirketi’nde kadınlar da görev yapıyorlardı.

Geçmişte sektördeki kadın istihdamına dair çok net bilgi vermek ya da yargıda bulunmak kolay değil. Bunun için şirketlerin arşivlerini görmek gerekli. Ancak bu pek mümkün değil. Watson’ın araştırması sadece günümüz için değil gelecek için de birçok açıdan önemli. En azından gelecekteki tarihçiler net rakamlar üzerinden yorum yapacaklar.

Sektör günümüzde kadın istihdamında birinci sırada yer alıyor ancak kadınlara yöneticilik verme konusunda dördüncü sırada. Hayatımız Sigortalı dergisinin kapaklarında daha çok erkeklere yer verilmesinin sebebi de bu olsa gerek.

FATİH KAHYA / HAYATIMIZ SİGORTALI / ARALIK 2018

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER