14 Eylül 2024, Cumartesi
spot_img

Fabrika yangını sönmeden sigortacımız yanımızdaydı

MATSAN Muhasebe Müdürü Kadir Külünkoğlu, fabrika yangınında çok zor anlar yaşadıklarını; AXA Sigorta ve acenteleri Emeklier Sigorta’nın hep yanında olduklarını söyledi. Külünkoğlu, 15 gün içinde tekrar üretime başladıklarını belirtiyor.

MEMNUN SİGORTALI / ŞEMSİYE DERGİSİ

Fabrika yangınları son günlerde çok konuşulmuş hatta 4-5 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen TÜYAK 2019 Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu’nun ana konusu olmuştu. Bu sayımızda Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde 12 Ağustos 2019’da meydana gelen orman yangınında alevler arasında kalan MATSAN Fabrikası’nın yetkilileriyle görüştük. Parfüm ve sinek ilacı üretimi yapan fabrikanın iki binasını saran yangında her iki bina da kullanılamaz hale gelmişti. MATSAN Muhasebe Müdürü Kadir Külünkoğlu fabrikanın 13 bin metrekare arsa içerisinde 3 bin 200 metrekare kapalı alana sahip; son teknoloji ile üretim yapabilen ve 27 ülkeye ihracat yapan aerosol, solüsyon ve kozmetik sektöründe hizmet veren bir firma olduğunu söyledi. Üretimlerinin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini belirten Külünkoğlu, günlük kapasitelerinin 100 bin adet olduğunu açıkladı.

Külünkoğlu, yangını anlatmaya AXA Sigorta ve acenteleri Emeklier Sigorta’ya teşekkür ederek başladı. Her sene başında sigorta poliçelerini yenilediklerini söyleyen Külünkoğlu, “Poliçe imzalamadan önce kontrol mühendisi gelir, eksikleri tespit eder. Eksiklerimizi giderir ve sözleşmemizi o şekilde yenileriz” dedi. Külünkoğlu, “Orman yangını geçen Ağustos ayında Kurban Bayramı’nın ikinci günü oldu. Yangın iki ayrı taraftan geldi ve fabrikamız tamamen yangının ortasında kaldı. Hemen acenteliğimizi yapan Emeklier Sigorta ile irtibat kurduk ve akşam saatlerinde AXA Sigorta tarafından dosyamız açılmıştı. İkinci gün de eksperleri gönderdiler. Eksperler, tespitlerini yaptılar. Yaklaşık 3-4 gün sürdü tespitimiz. Tespitler bitmeden, rapor çıkmadan bizim yüzde 25 avansımızı gönderdiler. Bizim için o çok önemliydi. İlk mesai gününde avansımız hesabımıza geçti” diye konuştu.

Hiçbir sıkıntı yaşamadık


“Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kapsam içerisinde olan bütün zararımız karşılandı.”

“15 gün içerisinde de tüm işlemleri bitirdik ve paranın tamamını tahsil ettik” diyen Külünkoğlu, “Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kapsam içerisinde olan bütün zararımız karşılandı. Onun dışında bize önerdikleri bir onarım şirketi vardı. İlk günden itibaren o da devreye girdi. Enkaz kaldırma ve tadilat-tamirat süreci başladı. Makineler onarıldı, temizlendi ve 15 gün sonra aerosol bölümümüz faaliyete geçti. Bizimle birlikte 4 fabrika daha yandı. Onların da işyeri sigortaları var ancak kapsamları geniş olmadığı için bizim kadar ödeme alamadılar. Hukuki problem yaşıyorlar” açıklamasını yaptı.

Gençler BES’ten çıkıyor

40 personelleri olduğunu ve bunların yüzde 80 kadınlardan oluştuğunu söyleyen Külünkoğlu, “Kadın istihdamına ağırlık veriyoruz. BES’in zorunlu olmasını doğru bulmuyorum. Zaten gençler mecburen iki ay kalıyorlar ve daha sonra ayrılıyorlar. Daha önce zorunlu tasarruf fonu vardı. Muhtemelen BES de aynı yöne doğru gidebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yangın sigortası zorunlu olmalı

Kaza kırım ve makine kırım poliçelerinin de olduğunu sözlerine ekleyen Külünkoğlu şöyle konuştu: “Onları devreye sokmamıza gerek kalmadı. İşyeri sigortamız tamamını karşıladı. Araçlarımız için kasko ve trafik sigortalarımız var. Bütün poliçelerimizi acente üzerinden yapıyoruz. Bizim üretimimiz tamamen parlayıcı ve patlayıcı maddelerden oluşuyor. Risk derecesi çok yüksek. Bankalardan da teklif alıyoruz. İlk başta ‘Fabrikanızı da sigortalayalım’ diyorlar. Ancak gelip baktıklarında riskin yüksekliğini görüyorlar ve ‘Biz bu fabrikayı sigortalayamayız. Burada risk çok yüksek’ diyorlar. Yılda 30 bin dolar sigorta primi ödüyoruz. Poliçe teminatımız 2 milyon dolar. Her şey yanmadığı için 840 bin dolar aldık. Biz şirket olarak işyeri sigortasını mecburi olarak görüyoruz. Nasıl ki trafik, DASK ve BES mecburi ise özellikle yangın teminatlı iş yeri sigortaları da mecburi olmalı.”

ZOR GÜNÜMÜZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMADILAR


MATSAN Yönetim Kurulu Üyesi Derya Işık

MATSAN Muhasebe Müdürü Kadir Külünkoğlu ile yangın ve sigorta üzerine röportaj yaptığımızı gören Finans Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Derya Işık, yanımıza geldi. “Kusura bakmayın, bölüyorum ama benim de söyleyeceklerim var” diyerek, söz alan Işık, “Çok zor günler geçirdik. O zor günlerimizde sigorta şirketimiz ve acentemiz hep yanımızda oldu. Bize hiç zorluk yaşatmadılar. Bu nedenle AXA Sigorta’ya ve acenteliğimizi yapan Emekliler Sigorta’ya çok teşekkür ediyoruz. Yangın tatil günü çıkmasına rağmen hemen yardımımıza koştular” diye konuştu.

ZOR BİR YANGINDI

MATSAN Fabrikası yangınında onarım firması olarak seçilen RPM Onarım Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Akbaba, “Zor bir yangındı” dedi. Yangının ikinci günü MATSAN’a geldiklerini belirten Akbaba, “Geldiğimizde yangın itfaiye tarafından söndürülmüştü ancak, kimyasal çok fazla olduğu için yangın tekrar canlanmaya başlamıştı. Hemen eksperi aradım. Tatil günü olmasına rağmen rahatlıkla ulaştım. İlk ağızdan birkaç video gönderip, ‘Bu kimyasalları dışarı çıkarmam gerekiyor’ dedim. Çünkü arka tarafta 50 ton alkol ve 30 ton LPG tankları vardı. Yangın oralara sirayet ederse daha büyük faciaya neden olabilirdi. Eksperler onay verince fabrikaya iş makinesi sokup, bütün pisliği dışarı çıkarıp ayrı bir alanda topladım. Akabinde binanın ön tarafını yıkmamız gerekiyordu. Binayı yıkınca, binanın depreme dayanıklı olmadığını gördük. Bunu MATSAN yetkililerine bildirdik. Sigortalı da sigorta şirketiyle paylaştı. Sigorta şirketi bir miktar ödeme yaptı, üstünü de sigortalı tamamlayarak binayı depreme dayanıklı hale getirdik” diye konuştu.

FABRİKAYI HIZLI BİR ŞEKİLDE ÜRETİME ALDIK


RPM Onarım Hizmetleri Yönetim Kurulu
Başkanı İlyas Akbaba

RPM Onarım Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Akbaba, makinelerin temizlik ve onarımını hızlı bir şekilde yaptıklarını söyledi. Akbaba, şöyle konuştu: “Şirket yöneticileri çok yüklü siparişleri olduğunu ve bir an önce üretime başlamaları gerektiğini söyledi.

Biz de seyyar enerji hatları çektik ve MATSAN AŞ’yi üretime aldık. Sigortalının beklentisinin dışında ve çok memnun kaldığı bir işlem daha yaptık. Fabrika binasını üçe böldük. Çatının üzerine çıkan 70 santim yüksekliğinde duvar inşa ettik. Çünkü yangın çıktığı zaman çatıdan yürüyerek dağılıyor.

Biz tehlike sınıfına göre, en arkadaki hammadde deposunu ayırdık. İmalatı ayırdık. Depoyu ayırdık. Şu anda bir yangın çıksa, çıktığı yerden başka yere geçemeyecek”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER