EY’nin Sigortacılık Sektörü 2019 Görünümü Raporu’na göre; sektörde değişimin hız kazanması ile birlikte sigorta şirketlerinin köklü bir dönüşüme ve doğru yeteneklere ihtiyacı var.
Düşen faiz oranları, değişen müşteri beklentileri ve demografi sektöre yön verirken; sigorta şirketlerinin operasyonel mükemmelliğin yakalanması ve teknoloji odaklı inovasyona yatırım arasında doğru dengeyi kurması gerekiyor
Danışmanlık ve denetim şirketi EY (Ernst & Young), sigorta sektörüne yön veren trendleri mercek altına aldığı Sigortacılık Sektörü 2020 Görünümü Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Amerika, Asya-Pasifik ve Avrupa olmak üzere üç bölgeden sektör liderlerinin görüşlerini içeren raporda; 2019’un faiz oranlarındaki düşüklüğün etkisiyle global sigorta sektöründe büyümenin durağan seyri sürdürdüğü bir yıl olduğu ifade ediliyor. Raporda; dünya genelinde tüketici demografisinde yaşanan değişim ile birlikte; dijital deneyim konusunda artan beklentilerin sigorta şirketleri için risklerin yanı sıra fırsatları da beraberinde getirdiği vurgulanıyor.
Hayat ve hayat-dışı sigorta şirketlerinin 2020 yılında rekabet edebilirliği korumak için önceliklendirecekleri konuları ortaya koyan rapora göre; teknoloji, dijital transformasyon ve yeni işletme modellerine yapılan yatırımlardan en yüksek faydayı sağlamanın yolu yetenek açığını kapatmaktan geçiyor. Sigorta sektörünün doğru yetenekleri cezbetmekte güçlük çektiğinin belirtildiği raporda bu amaçla atılması gereken adımlar şöyle sıralanıyor: Sigorta şirketlerinin kendilerini teknoloji şirketleri olarak yeniden konumlandırmaları, sektörün önemi ve amacının, topluma kattığı değerin ve sigorta sektöründe kariyer yapmanın cazipliğinin proaktif olarak iletişimin yapılması.
İşgücünün eğitilmesi
EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman, rapor sonuçlarına ilişkin olarak; “Sigortacılık, doğal afetlerden siber güvenlik risklerine ve sağlık hizmetlerinde daha iyi sonuçlar alınmasına kadar hayatımızın pek çok alanını etkileyen bir sektör. Dolayısıyla giderek dijitalleşen bir dünyada sektörün daha müşteri odaklı hale gelmesi ve müşteri deneyimini iyileştirmesi sektör için bir zorunluluk teşkil ediyor. Yeni risklerin ortaya çıktığı göz önüne alındığında; sigorta şirketlerinin risk yönetimine ek olarak riskleri önleme alanına odaklanmaları gerekiyor. Doğru yetenekleri çekme ve muhafaza etmenin yanı sıra mevcut işgücüne yeni beceriler kazandırılması sigorta sektörünün transformasyon yolculuğunda hayati önem taşıyor” dedi.
Raporda global hayat ve hayat-dışı sigorta şirketlerinin 2020 için diğer öncelikli alanları ise şöyle sıralanıyor:
- Operasyonel mükemmellik ve uygun maliyetlilik
- Düzenlemelere uyumluluğun yönetimi
- Dağıtımın dijitalleştirilmesi
- Yeni teknolojilerde uzmanlaşma
- İklim değişikliğine ilişkin risk ve fırsatların yönetimi
“Sigorta şirketleri için mevcut ortam fırsatlar kadar zorluklar da barındırıyor” diyen Harman, “Operasyonel verimlilik odağını korumanın yanı sıra inovasyon alanında cesur adımlar atan, yetenek tabanını geliştiren ve müşteri deneyimini iyileştiren sigorta şirketlerinin büyüme performansının yüksek olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Amerika Kıtası’nda faaliyet gösteren sigorta şirketleri için 2020’de en önemli trendler; yeni yetenek kazanımı, operasyonel mükemmellik ve maliyet uygunluğu olmak üzere global görünümle uyum gösteriyor. Hayat-dışı sigorta şirketleri için dağıtımın dijitalleştirilmesi ve Insurtech ve büyük teknoloji şirketleri gibi yeni sektör oyuncularıyla doğru işbirliği ve rekabet stratejileri geliştirilmesi öncelikler arasında yer alıyor.
Asya-Pasifik’te sigorta sektörünün temelleri her ne kadar sağlam olsa da bölgedeki ekonomik ve düzenlemeler ile ilgili belirsizlikler 2020 görünümünü olumsuz etkiliyor. Rapora göre; sigorta şirketlerinin yeni teknolojileri benimseyerek maliyetleri düşürmeli ve dağıtımı modernize etmeli.
Avrupa, IFRS 17’ye uyuma odaklanıyor
Rapora göre; Avrupalı sigorta şirketleri iş gücüne yeni beceriler kazandırılması ve dijital transformasyon ile birlikte Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standardı IFRS 17’ye uyuma odaklanıyor. Raporda; 2020 yılında Avrupalı sigorta şirketlerinin düzenlemelere uyumun yönetilmesi, satış ve dağıtımın dijitalleştirilmesi ve maliyet uygunluğu alanlarını önceliklendirecekleri ifade ediliyor.