28 Nisan 2024, Pazar
spot_img

Ekonomiler büyüdükçe sigorta sistemine ihtiyaç artıyor

odemeTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomilerin büyüdükçe güçlü sigortacılık sistemine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti arttırmanın temel unsuru sigorta sistemidir. Hatta sigortacılık sektörünün büyümesi, ekonomik büyümenin önünde olmak zorundadır” dedi.TOBB sigorta eksperleri icra komitesi seçiminde konuşan Hisarcıklıoğlu, sigorta sektörünün gelişimine ve sigorta eksperlerinin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sigorta eksperlerinin ve sektörün son 7 yılda önemli işler yaptığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Diğer sektörlere rol model olan bir yapıyı kurup mesleki disiplinin ve mesleki eğitimin nasıl en iyi şekilde sağlanacağını herkese gösterdiniz. Ticari kültürümüzdeki çok önemli bir mekanizmayı yeniden canlandırdınız” diye konuştu. TOBB olarak yurtiçi ve yurtdışında eksperlerin başarılarını anlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, insan kalitesini geliştirmek ve mesleki disiplini sağlamak isteyen tüm sektörlerin sigorta eksperlerini örnek aldığını söyledi.

“Sigorta sistemi büyüdükçe yatırımlar devam eder”
Ekonomilerin büyüdükçe güçlü sigortacılık sistemine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti arttırmanın temel unsuru sigorta sistemidir. Hatta sigortacılık sektörünün büyümesi, ekonomik büyümenin önünde olmak zorundadır. Çünkü ticaret risk demektir. Risk olmadan kazanç olmaz. Ekonomiler büyüdükçe, rakamlar büyüdükçe de risk alma kabiliyeti azalır. Kendinizden pay biçin. Cebinizdeki 10 lirayı, kazanç vadeden her yatırım için riske atarsınız. Çok titiz davranmazsınız. Ama cebinizdeki para 10 lira değil de 10 bin liraysa, oturur düşünürsünüz. Kolay kolay riske atmazsınız. İşte bu nedenle ekonomiler büyüdükçe, bu riski azaltacak olan sigorta sisteminin de hızla büyümesi gerekir. Sigorta sistemi büyüsün ki yatırımlar devam etsin, tüketim devam etsin, ticaret devam etsin. Sigortacılık bu işin olmazsa olmazı” ifadelerini kullandı.

“Kişi başına düşen sigorta primlerinde Türkiye ile dünya ortalaması arasında uçurum var”
Türkiye’de sigortacılık hizmetinin dünya standartlarına ulaşmasına rağmen vatandaşın ilgisinin ve rakamların dünyanın çok gerisinde kaldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Bu sistem zaman içinde çok gelişti. Sigortacılık ticaretin bel kemiği haline geldi. Dünyada firmaların neredeyse tamamı ve bireylerin pek çoğu sigortasız adım atmaz hale geldi. Ancak kişi başına düşen sigorta primi rakamlarına baktığımızda, Türkiye ile dünya ortalaması arasında uçurum olduğunu görüyoruz. 2012′de Türkiye’de sigorta şirketlerine yatırılan prim miktarı kişi başına 144 dolar. Dünya ortalaması ise 655 dolar yani bizim 5,5 katımız. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasına baktığımızda durumumuz daha vahim. OECD ortalaması 3 bin 500 dolara yakın. Yani Türkiye’den 25 kat daha fazla. Çok açık söylüyorum, eğer 2023 hedeflerine ulaşacaksak, yani ekonomiyi büyüterek her vatandaşımızı bugünkünden tam 2,5 kat daha zengin hale getireceksek, sigorta bilincini yaygınlaştırmak zorundayız. Rakamları OECD ortalamasına yakın bir seviyeye çekmek zorundayız.”

“Her eksper kendi kabiliyetini gösterme fırsatı buldu”
TOBB’un Sigortacılık Kanunu kapsamında yaptığı çalışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bir ilki gerçekleştirdik. Vatandaşların, firmaların kendi eksperlerini kendilerinin seçmesinin önünü açtık. Böylece her eksper kendi beceri ve kabiliyetini gösterebilme fırsatı buldu. Bu kapsamda eksper atama sistemi, rapor yazım sistemini sizlerle birlikte faaliyete geçirdik. Sistemi internet ortamına taşıyarak, tüm sistemi daha hızlı ve daha şeffaf hale getirdik. Sizlerin yıllardır talebiniz olan taban ücret tarifesi için her kesimle çok ciddi çalışmalar yaptık. Amacımız yaptığınız hizmetin kalitesini artırırken, sizlerin de işinizin karşılığını en adil şekilde almanız” şeklinde konuştu.

Sektörde yaşanan problemleri yüzde 80-90 oranında çözüyoruz
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç de sigortacılık sektöründe yaşanan gelişmelere dikkati çekti. 2003 yılında sigorta eksperliğinin devam edip etmemesinin tartışıldığını ifade eden Genç, 2007 yılında çıkan sigorta eksperleri icra komitesinin hayata geçirilmesine yönelik kanunun sigorta eksperliği mesleğini kurumsallaştırdığını söyledi. Sektörde yaşanan problemlere ciddiyetle yaklaşarak yüzde 80-90 oranında çözüm sağladıklarını anlatan Genç, bireysel emeklilik sektörü ve sigortalılık oranının arttırmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Türkiye çapında faaliyet gösteren sigorta eksperleri, yeni dönemde kendilerini TOBB sigorta eksperleri icra komitesinde temsil edecek olan icra komitesi üyelerini seçmek üzere sandık başına gitti. Haberler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER