Siz de sunum yapmadan önce kendinizi tedirgin hissediyor musunuz? İzleyicinin dikkatini çekebilecek becerilere sahip olmadığınıza inanıyor musunuz? Bir konuşma yapmadan hemen önce kalbiniz çok hızlı atıyor mu?
Elbette heyecan harika bir duygudur. Ama kontrollü heyecan sunum için vazgeçilmezdir.
En çok verdiğim eğimlerin başında sunum becerileri eğitimi geliyor. Bir sonraki sunumunuzda sadece aşağıdaki adımları uygulayarak güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Mutlaka ön hazırlık yapın: Konuşacağınız konuda araştırma ve ön inceleme yapın. Bir anekdot ya da hikâye bulun.
Konuşmayı bölümlere ayırın: İyi bir sunumun üç aşaması vardır. Ne söyleyeceğini söyle; Söyle; ne söylediğini söyle.
“Ne söyleyeceğinizi söyle”diğiniz bölüm gündem ya da ajandanızdır. Kısaca ne anlatacağınızı başlıklar halinde ifade edin.
“Söyle” bölümünde ana ve alt başlıkları detaylarıyla açıklayın.
“Ne söylediğini söyle” bölümü sunumunuzun özet bölümüdür. Kısa ve çarpıcı cümlelerle konuşmanızı özetleyin.
Nefesinizi kontrol edin: Stres altındayken düzgün nefes alamazsınız. Stres hissettiğiniz duyguları yoğunlaştırır ve gerçekleri olduğundan daha güçlü hale getirir. Bir konuşmadan önce ve konuşma sırasında derin nefes aldığınızdan emin olun. Böylece stresiniz yarı yarıya azalacaktır.
Beden dilinize dikkat edin: Büyük canlılar ve cisimler daha güçlü görünürler. Bu bir doğa kuralıdır. Vücudunuz da büyük (geniş) olduğunda kendinizi psikolojik olarak daha iyi hissedersiniz. Gol atan bir futbolcuyu veya sınav kazanan bir öğrenciyi düşünün. Bu kişiler kollarını havaya kaldırmış ya da göğsünü gururla kabartmış olacaklardır. Kazanma duygusu bedenimizi otomatik olarak genişletir. Tersi de geçerlidir. Bedenimizin genişliği, kazanma ve güven duygusu yaratır. Kendine güvenen beden dili yalnızca sizi daha fazla kontrol altına almaz, aynı zamanda izleyicilere daha güvenli görünmenizi sağlar.
Göz teması kurun: Dinleyenlerin gözlerine bakın. Göz temasınızı izleyiciler arasında eşit olarak dağıtın. İzleyicilerden biri örneğin, sizi değerlendirecek olan önemli kişiyse diğerlerini görmezden gelmeden onunla daha fazla göz teması kurduğunuzdan emin olun. Eğer sizi izleyen birçok insan varsa ve her biriyle göz teması kuramıyorsanız, oturdukları yeri üç farklı alana bölün. Örneğin sol, orta ve sağdaki bölümden bir kişi seçerek göz teması kurmaya çalışın. Bunu yaptığınızda herkes ona baktığınızı düşünecektir.
Gülümseyin: Sunum sırasında gülümsemek veya gülmek stresi yarıya indirebilir. Dozunda bir espri yapma şansınız varsa buzları kırarak size çok yardımcı olacaktır.
Başarılı sunumlar yapmanız dileğiyle…