18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Devrim Ersöz: Strateji oluşturmak

Hayatımız Sigortalı Dergisi Yazarı Devrim Ersöz’ün Şubat ayı yazısı strateji üzerine. Ersöz, çalışan ve şirket yöneticileri için önemli ipuçları verdiği makalesinin başlığı da “Strateji oluşturmak.” Ersöz’ün makalesi şöyle…

Yeni yıl hepimiz için yeni beklentiler doğuruyor. Beklentinin ötesine geçip yeni yılda kendisi ve şirketi hedef koyanlar mutlaka vardır. Hedeflere ulaşmanın yolu, doğru stratejiler belirlemekten geçiyor. Strateji, herhangi bir işletmenin kalbinde yer alır ve sürdürülebilir başarının anahtarlarından biridir.

Strateji, kuruluşların kaynaklarını ve çevrelerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olur ve rakiplerinin önünde kalmak için yeni yollar geliştirmelerine olanak tanır. Harika fikirler, ya da çok güzel ürün ve hizmetleriniz olsa da uygun bir stratejiye sahip olmadan uzun vadede başarıyı yakalamak olası değildir.

Bununla birlikte, strateji örgütsel bir bağlamda birçok şey anlamına gelebilir. Bu, bir organizasyonun uzun vadeli genel seyrini veya günlük sistemleri ve başarıyı en üst düzeye çıkarmak için nasıl tasarlandıklarını ve diğer birçok şeyi ifade edebilir. Gerry Johnson ve Kevan Scholes tarafından diğer büyük yönetsel düşünürlerle birlikte geliştirilen üç strateji seviyesi; organizasyonun yönünü belirleyen ve başarısını tanımlayan; farklı strateji katmanlarını tanımlamanın bir yoludur.

Bu üç seviye şirkete ait, işe ait ve fonksiyonel stratejiler olarak listelenir. Bu seviyeler doğru senkronize edildiğinde başarılı bir genel organizasyon stratejisine katkıda bulunacaktır.

Şirkete ait stratejiler

Bu seviye stratejik planlamanın en üst katmanıdır ve genellikle kuruluşun faaliyetleriyle ilişkilidir. Görev ve değerler, çok daha önemli bir derinlikte geliştirilse de, kurumsal strateji, organizasyonun en üstünde yer alan kişiler tarafından tanımlanır. Bu seviyedeki örnekler şunlar olabilir:

Organizasyon hangi pazarlarda faaliyet gösterecek?

Piyasalara nasıl girilecek ve kuruluşun genel faaliyetleri ne olacak?

İşe yönelik stratejiler

İş stratejisi genellikle şirket yönetiminde olanlar tarafından belirlenen kapsayıcı kurumsal stratejiden ortaya çıkar ve gelişir. Kurumsal stratejiden çok daha spesifiktir ve büyük olasılıkla farklı bölümlere veya alt bölümlere özgü olacaktır. Bu noktada organizasyonun dahil olduğu her pazar için özel taktikler ve stratejiler tanımlanmalıdır. Her bir iş biriminin planlanan taktikleri nasıl uygulayacağı belirlenmelidir.

Fonksiyonel stratejiler

Bunlar şirketin çalışmasını ve doğru yönde hareket etmesini sağlayacak günlük faaliyetlerini ifade eder. Birçok kuruluş günlük aktiviteleri nasıl yöneteceğine dair planlar geliştirmez. Bu seviyede, liderlerin daha yüksek hedeflere ulaşmak için farklı bölümlerin ve işlevlerin birlikte nasıl çalışacağını tanımlamaları gerekir. Her strateji seviyesinin hem yukarıdan aşağıya hem de organizasyon boyunca yatay olarak senkronize edilmesi çok önemlidir.

Geri bildirim kültürü yaygınlaştırılmalı ve her seviyede uygulanmalıdır. Stratejinin kendisi tek başına örgütsel başarıyı tanımlamaz. Ancak başlamak için çok iyi bir noktadır. Sağlam stratejiler oluşturulduktan sonra, bir organizasyon ilerleyebilir ve hedeflerine ulaşabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER