Hayatımız Sigortalı Dergisi Yazarı Eğitmen Devrim Ersöz, sigorta sektörü çalışanlarını da yakından ilgilendiren bir konuyu kaleme aldı. Ersöz’ün derginin Ocak sayısında yayınlanan makalesi şöyle…
Zor geçen bir yılın ardından geleceği düşünmek sizi endişelendiriyorsa yalnız değilsiniz. Hemen hemen herkes gelecekte ne olacağı konusunda endişeleniyor. Bu yazıda bazı yaygın korkular ve bunlarla başa çıkma ipuçlarını paylaşıyorum.
Pek çok insan bilinmeyenden korkar. Ancak, gelecek her zaman belirsizdir. 2020 yılının nasıl geçeceği hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Veya ondan önceki yıl için de aynı durum geçerliydi. Unutmayın ki geleceği yüzde yüz kesinlikle tahmin edemezsiniz. Korktuğunuz şey gerçekleşse bile, hangisinin sizin yararınıza kullanılabileceğini tahmin edemeyeceğiniz koşullar ve faktörler vardır.
Zihnimiz, nasıl düşüneceğimizi, hareket edeceğinizi ve hissedebileceğinizi tahmin etmek için doğal olarak gelecekteki senaryoları hayal eder. Gelecekten korkuyorsanız, hayal ettiğiniz tüm senaryoların oldukça kötü veya endişe verici olma ihtimali yüksektir. Peki, neden iyi bir senaryo hayal etmiyorsunuz? Size göre en iyi olanı hayal edin. Bu, geleceğe hazırlanmak için olumlu duygular yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Bazen, yakın gelecekte gerçekleştirmemiz gereken bir görev için endişelenebiliriz. Bu olduğunda, zihninizdeki görevi yaparken kendinizi hayal edin. ‘Zihinsel görselleştirme’, yaklaşan bir durumun korkusunu ve stresini azaltmanın ve özgüveninizi artırmanın harika bir yoludur.
Derin bir nefes alın
Derin bir nefes almayı unutmayın ve zihninizi endişelerinizden ve stresinizden uzaklaştırmak için yapacak bir şeyler bulmaya çalışın. Yürüyüşe çıkabilir, biraz müzik dinleyebilir, gazete okuyabilir, televizyon seyredebilir, bilgisayarda oyun oynayabilir veya olaylara yeni bir bakış açısı kazandıracak bir aktivite yapabilirsiniz. Anda kalmaya çalışın. Bu sizi mevcut endişelerinizden uzaklaştıracaktır. Endişelerimiz çoğu zaman sorunu daha da kötüleştirebilir.
Korku, ancak teslim olursanız, yenilginin başlangıcı olur. Bunun yerine, korkularınıza rağmen hareket etmeyi ve olumlu düşünmeyi seçin. En büyük korkularımızdan biri başarılı olamamak. Küçük yaştan beri başarı konusunda güdüleniriz. Sınavda iyi not almak, bir şeyleri kazanmak, rakiplere üstün gelmek gibi durumlarla yüz yüze geliriz. Başarısızlık korkusu bizi, bazı adımları atmadan önce durdurabilir. Ancak bazen başarısız olabileceğinizi kabul etmeye çalışın ve bunun doğal bir şey olduğunu düşünün. Başarı gibi başarısız olmak da hayatın bir parçasıdır.
Diğer bir korku reddedilme korkusudur. Reddedilmek, yeterince iyi olmadığımız anlamına gelir. Ancak gerçek şu ki, bir kişi veya kuruluş bizi reddettiğinde, bu genellikle tam olarak aradıkları şey olmadığımız anlamına gelir. Yani bizde bir sorun olduğunu anlatmaz. Her değeri talep eden biri, her mal ve hizmetin ise bir alıcısı vardır. Kendinizin ve sunduğunuz şeylerin değerini arttırmaya çalışın.
Bugüne odaklanın
Reddedilmekten korkmayı bırakmanın bir başka hızlı yolu kendiniz hakkında çok düşünmeyi ve insanların sizi sevip sevmeyeceklerini bırakmaktır. Bunun yerine karşınızdakine odaklanın. Kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olmayı düşünün. Kendi kendinizi sevmeniz yeterli olacaktır. Yalnız kalmak da önemli bir insani korkudur. Kendi başına bir şey yapmak ilk başta göz korkutucudur. Ama zamanla bunu aşabilirsiniz.
Yetişkinliğe adım attığını zamanları düşünün. Bağımsız bir yetişkin olmak bir süreçtir. Ve siz bunu uzun süre önce başardınız. Kendi başımıza halletmemiz gereken pek çok şey vardır, ancak bize yardımcı olacak pek çok beceriyi zaman içinde geliştiririz. Ve gittikçe daha çok öğreniriz. Haftanın geri kalanını veya önümüzdeki ayı ve tüm yılı nasıl geçireceğiniz konusunda endişelenmek yerine, bugüne odaklanmaya çalışın. Her gün bize yeni şeyler öğrenmemiz için farklı fırsatlar sağlayabilir ve bu, sorunlarınızla nasıl başa çıkılacağını öğrenmeyi içerir. Zamanı geldiğinde mevcut durumunuzla başa çıkma becerilerini öğrenmiş olursunuz.