25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Devrim Ersöz: 10 adımda 1 adım atmak

“Fiziksel bir engeli yoksa bütün insanlar adım atmayı ve yürümeyi başarmıştır” diyen Eğitmen Devrim Ersöz, insanın en büyük sınavlarından biri olan yürümeyi bebeklik halimizle bile başarabilmişken olgun bir insan olduğumuzda neden adım atamadığımızı sorguladı.

devrim ersoz sigortali

Başarı üzerine söylenmiş sayısız söz ve binlerce kitap var. İşim gereği sürekli yeni insanlarla tanışırım. Eski tanıdık, akraba ve arkadaşlarla buluşurum. Sağ olsunlar fikir danışmak isteyen çok olur. Elimden geldiğince, zamanım elverdiğince danışanları dinler, yol göstermeye çalışırım. Sonra çoğu kez acı bir gerçekle yüzleşirim. Dert anlatmaya gelenler, akıl danışanlar, mantıklı önerilerimi dinleyenler teşekkür eder ve giderler ancak harekete geçmezler. Ben yine de yorulmam; sormaya, anlatmaya devam ederim. Yüzlerce kez yaşadığım bu durum aklıma şu soruyu getiriyor: İnsanlar neden adım atamıyor?

Eğer bir fiziksel engeli yoksa bütün insanlar adım atmayı ve yürümeyi başarmıştır ve başaracaktır. Bebekler genellikle yürümeye 11 ila 18 ay arasındaki dönemde başlarlar. Bir bebeğin yürümesi için bin saatlik pratik gerekir. Yenidoğan her bebek yürüme refleksine sahiptir. Bebeği bacakları üstüne tuttuğunuzda ayakta durmaya çalıştığını görebilirsiniz. Dokuz aylıkken oturmayı, yuvarlanmayı öğreniriz. Ondan sonra gelen, kendine güven ve dengedir.

Hayatımızdaki en büyük sınavlardan biri olan yürüme ve bunu için adım atabilmeyi daha bebeklik halimizle başarabilmişken büyüyüp olgun bir insan olduğumuzda neden adım atamıyoruz?

Bunu ve benzer pek çok soruyu aklıma getirdikçe bir konuda adım atabilmek için 10 adımlık bir liste yazmaya karar verdim. İşte ‘10 adımda 1 adım’ atmanıza yardım edecek öneriler:

  1. Hedef belirleyin: Çok gariptir ama azımsanamayacak kadar çok sayıda kişinin belirgin bir hedefi yoktur. Bir adım atabilmek için öncelikle yön belirlemek gerekir. Hedefinizi net olarak belirleyin ve mümkünse kendinize bir değil, birden çok ulaşılabilir ve ölçülebilir, gerçekçi hedefler koyun.
  2. Gerçekten isteyin: İstemek bir işi başarmanın yarısıdır. Gerçekten istiyorsanız hiçbir şey sizi yolunuzdan alıkoyamayacaktır.
  3. Başarınızı zihninizde canlandırın: Hedefe ulaşabilmenin ve adım atmak için motive olmanın en kolay yolu hedefe ulaştığınız anı zihninizde resmetmektir. Gözünüzü kapatın ve belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızı hayal edin. Bu beyninizde etkileşimler oluşturacak ve gerçeklik algısı yaratarak duyularınızı harekete geçirecektir. Belki de en önemlisi bu hayali kurabilmektir.
  4. Hedefinizi duyurun: Hedefleriniz için hızlı harekete geçmek istiyorsanız çevrenizdekilere bu hedeflerden söz edin ve belirli zaman dilimlerini ifade ederek amaçlarınızı gerçekleştireceğinizi dile getirin. Bu sizde bir baskı yaratacak ve söylediğiniz sözleri yutmamak için harekete geçme hissi uyandıracaktır.
  5. Kaynaklarınızı gözden geçirin: Çoğu zaman çevrenizdeki kaynaklar neredeyse sınırsızdır ama biz onları göremeyiz. Örneğin yabancı dil öğrenememekten yakınırız ama akıllı telefonumuzdaki internet paketiyle video sitelerinde binlerce ücretsiz kurs videosunu izlemeyiz.
  6. Plan yapın: Hedefinizi yazılı hale getirin ve stratejik adımları belirleyin.
  7. Destek alın: Size yardım edebileceğini düşündüğünüz kişilerin fikirlerini alın ve onlardan destek isteyin.
  8. Modelleyin: Benzer konuda adım atmış ve başarılı olmuş kişileri taklit edin. Örnek alın.
  9. Cesaret toplayın: Korkularınızın üzerine gidin. Küçük adımlarla başlayın. Önce emekleyin
  10. Büyük adımı atın: Düşecek olsanız da artık bir adım atın. Her şeye bir adımla başladınız, unutmayın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER