9 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

Cemal Uludağ: Risk yönetiminin önemi daha da arttı

Mevcut ekonomik koşullarda hem kişi hem de kurumların varlıklarını korumak adına daha fazla çaba göstermeleri ve risk yönetimine dikkat etmeleri gerektiğini belirten HowdenRE Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Uludağ, “Risk yönetiminin en önemli unsurlarından bir tanesi devredilebilen riskler için sigorta seçeneğidir. Ülkemizde enerji sektörü sigortalılık oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında gelir.” dedi.

Covid-19 salgınıyla başlayan kriz ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı ile enerjide yükselen fiyatlar ve tedarik sıkıntılarına çözüm arayışı sürüyor. 2022 yılının başında 76 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle petrol arzına yönelik endişeler nedeniyle mart ayında 140 dolara kadar yükseldi. Ekonominin yavaşlayacağına dair korkular arzdaki darlığa ağır basarken 4 Temmuz Pazartesi günü petrolde düşüş yaşandı. Brent petrol 111,66 dolara gerilerken WTI ise 108,42 dolara kadar indi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HowdenRE Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Uludağ, kısıtlı üretime karşılık gittikçe artan tüketim nedeniyle petrolün son yüzyıl boyunca fiyat dalgalanmalarının ekonomiyi en fazla etkileyen emtiaların başında geldiğini belirterek özellikle enerjideki bu dalgalanmada kişi ve kurumların varlıklarını korumaları için daha fazla çaba sarf etmeleri ve risk yönetimine daha fazla önem göstermeleri gerektiğini söyledi.

Global kriz devam edecek

Uludağ, Covid-19 salgınının yarattığı ekonomik dengesizliğin ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ile dünyanın kendini global bir krizin ortasında bulduğunu söyleyerek “Artçı şok olarak da dünyanın her yerinde önce enflasyon, ardından resesyon beklentisi ortaya çıktı. Türkiye’de kendine has ekonomik ve jeostratejik sıkıntıların üstüne yaşanan bu global süreçten en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmekte. Anlaşıldığı kadarıyla da bu süreç, bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor.” dedi.

Türkiye’de enerji sektöründeki sigortalılık oranı yüksek

Enerji krizinden dolayı, yeşil mutabakat konusunda başı çeken Almanya’nın, halka yansıyan enerji maliyetlerini dengelemek için kömürden elektrik üreten santrallerin bir kısmını tekrar açma durumunda kaldığını aktaran Uludağ, “Geldiğimiz noktada kişi ve kurumların varlıklarını korumaları için daha fazla çaba sarf etmeleri ve risk yönetimine daha fazla önem göstermeleri gerekiyor. Risk yönetimi, oldukça derin ve çok parametreli bir kavram. Risk yönetiminin en önemli unsurlarından bir tanesi devredilebilen riskler için sigorta seçeneğidir. Ülkemizde enerji sektörü sigortalılık oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında gelir. Yani esasen enerji sektörü için risk yönetiminin ilk ve en önemli adımı atılmış diyebiliriz. Ama birçok konunun olduğu gibi sigorta da, özellikle de son dönemde oldukça dinamik olup, sahip teminatların iyi değerlendirilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Risklere karşı sigorta bedeli doğru belirlenmeli

Uludağ, risklere karşılık optimum sigorta teminatı ve global enflasyonun da göz önüne alınarak belirlenmiş doğru sigorta bedellerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak “Enerji sektöründe finansman yapısının gerekliliği ve kurumsal müşteri yapısının tercihleri doğrultusunda satın alınan poliçelerin tamamına yakını döviz cinsindendir. Bu sebeple yıllardır aynı sigorta bedelleri ile poliçelerin yenilenmesinde sorun görülmemiştir, ancak son dönemde yaşadığımız maliyet sebepli global enflasyon, döviz cinsinden de bedellerin tekrar gözden geçirilmesi ve artırılmasını gerektirmektedir. Ayrıca özellikle petrokimya özelinde stoklardaki dalgalanma da ayrıca poliçelerdeki stok teminatına konu bedellerin daha aktif takip edilmesi ve bu dalgalanmaya karşı koruyucu teminat yapısının göz önüne alınmasını şart haline getirmiştir. Dikkate alınması gereken bir diğer önemli teminat ise kâr kaybı olup enerji fiyat ve maliyetlerindeki dalgalanma bu sektörde göz önüne alınan kâr kaybı bedellerini de önceki dönemlere göre sabit kıymet bedelleri ile kıyaslandığında çok daha fazla etkilemektedir.” açıklamalarında bulundu.

Tüm parametrelerin gözden kaçmadan, sigorta programlarının yönetilmesinin uzmanlık gerektirdiğine dikkat çeken Uludağ, “İşletmelerin risklerinin doğru ve kapsamlı yönetilmesi için uzmanlarla çalışmalı. Howden olarak yurt içi ve global uzman ekipler ile bu ihtiyaç ve hassasiyetleri dikkate alıyor ve müşteri programlarımızı sürekli güncel tutuyoruz.” dedi.

Türkiye’deki en büyük sanayi kuruluşlarının yanındayız

HowdenRE Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Vedat Basan ise son yıllarda ivmelenen ve özelleşmeye başlayan enerji sektörünün sıfırdan özel yatırımların teşvik edilmesi ile bir anda sigortacılığın en önemli alanlarından biri haline geldiğini belirterek “Howden olarak reel sektörü, enerji dünyasındaki gelişmeleri, raporları ve çalışmaları yakından takip ediyoruz. Takip ettiğimiz güncel gelişmeler üzerinden hareket ederek de bir sigorta ihtiyacını ortaya koyuyoruz. Büyük termik santrallerde pozisyonumuzu muhafaza etmekle birlikte yenilenebilir enerji alanına da odaklanıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük sanayi kuruluşlarına hizmet vermekten ötürü büyük gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER