4 Mayıs 2024, Cumartesi
spot_img

Deprem oldu; sigorta ürünlerine talep arttı

Türkiye sigorta sektörü yılın ilk 2 ayında yüzde 141,4 büyüme kaydetti. Poliçe fiyatlarındaki artışın sektördeki hızlı büyümede etkili olmasına karşın, depremlerden sonra, başta zorunlu deprem sigortası (ZDS) ve konut olmak üzere sigorta ürünlerine olan talepte de bir artış yaşandı.

ALP SÜER/SİGORTAMEDYA

Trafik sigortası kaynaklı sorunlar, 6 Şubat deprem felaketinin yol açtığı ağır hasar, olumsuz teknik sonuçlar vb. baktığımızda, Türkiye sigorta sektörü gerçekten de zorlu bir sınavdan geçiyor. Ancak, tüm bu olumsuz tabloya karşın, sektör hızlı büyümeye de devam ediyor. Önce, rakamlara bir göz atalım; yorumu daha sonraya bırakalım: Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), son açıkladığı istatistiklere göre sektör, yılın ilk 2 ayında yüzde 141,4 büyüme kaydetti. Enflasyondan arındırıldığında, sektörde reel prim üretimindeki artış yüzde 55,5 olarak gerçekleşti. Ocak-şubat döneminde hayat dışı (elementer) sektör yüzde 145,9 (reel yüzde 58,5) büyürken, hayat branşındaki büyüme ise yüzde 109 (reel yüzde 34,7) oldu.

Poliçeler el yakıyor!

Açıklanan rakamlar, ilk bakışta göz kamaştırıyor. Ancak, biraz altını karıştırdığımızda, yüksek enflasyona bağlı olarak poliçe fiyatlarındaki artışın, sektördeki hızlı büyümede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten de başta sağlık sigortaları (medikal enflasyona bağlı olarak) olmak üzere, yangın, konut sigorta poliçelerinde yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı yaşandı. Ancak, sektörden büyümenin, sadece ‘fiyat bazlı’ olmadığı yönünde duyumlar da aldık. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, başta zorunlu deprem sigortası (ZDS) ve ihtiyari konut olmak üzere sigorta ürünlerine olan talepte de bir artış söz konusu. Bununla birlikte, geçmişte de her deprem ya da doğal afetten sonra sigorta bilincinde bir artış yaşandığı hatırlandığında, talebin önümüzdeki dönemde de devam edip etmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Ancak, geçmiş dönemlerden farklı olarak poliçeler bu kez el yakıyor. Yüksek primler, yeni ürün satın almada ya da poliçelerin yenilenmesinde büyük handikap oluşturuyor!

Banka kredileri ‘HAYAT’ kurtarıyor!

Sektördeki büyüme ile birlikte bu yıl hayat branşının da geçmiş yıllara göre daha hızlı büyüdüğü dikkat çekiyor. Bunun da birkaç temel sebebi var: Hayat dışı branşlarda olduğu gibi poliçe fiyatlarındaki artış, hayat branşındaki prim üretimindeki artış da etkili. Bunun dışında, söz konusu branşta geçen yıllarda prim üretimi ve büyüme hızının düşüklüğünden kaynaklanan ‘baz etkisi’ de bu yılki üretimin yüksek görünmesine yol açıyor. (2021’de yüzde 16,9 daralan hayat, geçen yıl, sektörün büyüme hızının altında, yüzde 45,2 büyüme kaydetti.) Tüm bunlarla birlikte, hayat branşında, banka kredileri ile birlikte yapılan hayat sigortalarının (kredi bağlantılı) yüzde 80 paya sahip olduğu dikkate alındığında, söz konusu branşta bu yılki hızlı büyümede yılın ilk aylarında geçen yıla göre, banka kredilerindeki artışın etkili olduğunu da söylemek mümkün.

2023’te en hızlı kasko ve sağlık büyüyor

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), 2023 yılı ilk 2 aylık verilerine göre, hayat dışında prim üretimine göre pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan branşlardan ‘kasko’, yüzde 180,49 (reel yüzde 80,75) büyüme oranı ile ocak-şubat döneminde en hızlı büyüyen branş oldu. Söz konusu branşı, yüzde 178,19 (reel yüzde 79,27) büyüme oranı ile ‘hastalık/sağlık’ branşı ile prim üretimindeki 170,22 (reel yüzde 74,13) artış ile ‘kara araçları sorumluluk’ izledi. Ocak-şubat döneminde hayat dışı sektörde, 110,51 (reel yüzde 35,65) büyüme ile 7 milyar 426,9 milyon TL prim üreten Türkiye Sigorta ilk sırada yer alırken, bu şirketi yüzde 159,54 (reel yüzde 67,25) prim artışı ile Allianz Sigorta izledi.

DASK’ın deprem sonrası günlük poliçe üretimi yüzde 55 arttı

Hep depremde olduğu gibi 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler  sonrasında konut sahibi bireylerin ZDS taleplerinde artış yaşanıyor. DASK’tan edindiğimiz bilgilere göre, DASK’ın deprem sonrasında günlük poliçe üretimi yüzde 55 arttı. Ülke genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 58 düzeyinde. DASK ve DASK teknik işleticisi Türk Reasürans yetkililerinin daha önce de vurguladığı gibi Kurumun hedefi, yüzde 100 sigortalılık oranı. DASK, bu hedefe ulaşmak için tüm iletişim kanallarını aktif şekilde kullanarak, mümkün olan her mecradan, vatandaşlara ulaşarak, onları bilgilendirmeye, deprem gerçeği ve sigortalılık bilinci konusunda farkındalıklarını artırmak için çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER