23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Deprem, fırtına bitmedi, sektöre 27 milyar dolarlık fatura çıktı

Munich Re’nin son yayımladığı verilere göre küresel ölçekte doğal felaketlerin yol açtığı kayıplar, yılın ilk yarısında 70 milyar dolara ulaşırken, bunun 27 milyar dolarlık kısmı sigortalı hasardan oluşuyor.

ALP / HAYATIMIZ SİGORTALI

Geçtiğimiz yıl, binlerce insanın ölmesine ve evsiz kalmasına yol açan ve sigorta sektörüne de büyük bir fatura çıkartan ‘küresel felaketler’, 2016 yılında da olanca hızıyla sürüyor. Depremler, fırtınalar, orman yangınları derken, sayısı ve şiddeti artan doğal felaketlerin yol açtığı fatura giderek kabarıyor. Munich Re’nin resmi internet sitesinde son yayımladığı verilere göre, doğal felaketlerin yol açtığı kayıplar, yılın ilk yarısında 70 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı dönemindeki 59 milyar dolarlık kaybın üzerinde gerçekleşen kayıpların 27 milyar dolarlık kısmı, yani yüzde 38.5’u sigortalı hasardan oluşuyor.Munich Re’nin internet sitesinden aldığımız bilgilere göre, 2016 yılının ilk yarısında küresel ölçekte en büyük kayba 25 milyar dolarlık büyüklükle, nisan ayında Japonya’nın Kyushu, adalarında yaşanan iki deprem yol açtı. Bu kaybın, 6 milyar dolarlık kısmının sigortalı olduğu bildirildi. Japonya’daki depremler dışında, Ekvator’daki deprem, Avrupa ve ABD’deki fırtınalar ve Kanada’daki orman yangınları en büyük kayıpları oluşturdu. Avrupa’daki fırtınaların yarattığı toplam kayıp, 6.1 milyar dolara ulaşırken, bunun 3.1 milyar dolarının yani yaklaşık yarısının sigortalı kayıp olduğu duyuruldu.

Ölenlerin sayısı azaldı

Yılın ilk yarısında yaşanan doğal felaketlerde 3 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Ancak, Rapor’daki olumlu bir gelişmeyi okuyucularla paylaşırsak, ölenlerin sayısı geçen yılın aynı döneminde hayatını kaybedenlerin (27 bin) oldukça altında olduğu gibi, son 10 ve 30 yıllık ortalama seviyenin de gerisinde bulunuyor. Bu da bir anlamda bireylerin geçmişe göre felaketler konusunda daha bilinçli olduklarını ve gerekli önlemleri almaya başladıklarını ortaya koyuyor.

2015 yılıyla bir karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen yılki felaketlerle ilgili olarak Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin mayıs sayısında da yer verdiğimiz Swiss Re’nin Sigma Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2015 yılında hem doğal hem de insan kaynaklı küresel felaketlerin büyüklüğü 92 milyar dolar oldu.

Bunun, yaklaşık 80 milyar dolarlık kısmı doğal felaketlerden oluştu. 2015 yılında doğal ve insan kaynaklı küresel felaketlerden kaynaklanan ‘sigortalı hasarlar’, 37 milyar dolara ulaşırken, Tianjin’de yaşanan patlamalar, geçen yılın en büyük sigortalı hasarı olarak kayıtlara geçti.

Küresel felaketlerin yol açtığı kayıplar son 10 yılda arttı 

  • 2016’nın ilk yarısında küresel felaketlerden kaynaklanan toplam kayıp, son 30 yılda enflasyona göre düzeltilmiş ortalama kayıptan (63 milyar dolar) yüksek. 
  • Yılın ilk yarısında küresel felaketlerden kaynaklanan toplam kayıp, son 10 yıldaki ortalama kaybın (92 milyar dolar) ise altında gerçekleşti. 
  • Bu yılın ilk yarısındaki ‘sigortalı hasarlar’ ise son 30 yıllık ortalamanın (15 milyar dolar) üzerinde, son 10 yılın ise enflasyona göre düzeltilmiş ortalaması seviyesinde bulunuyor. 
  • Bu yılki kayıplar üzerinde, Japonya ve Ekvator’daki depremler dışında, Avrupa ve ABD’deki bir dizi fırtına, Kanada’daki büyük orman yangınları ve Kuzeybatı Pasifik’teki tayfunlar etkili oldu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER