Sigorta sektöründe yaklaşık 15 yıldır çalışan Ahmet Kabayel, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Doğal afetler arasında en çok rastlananlardan biri olan deprem, meydana geldiğinde geride ağır hasarlar bırakabiliyor. Depremin verebileceği bu zararları azaltmanın ilk şartı da sigorta yaptırmak. Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK, konutların depreme karşı sigortalanarak güvence altına alınmasını amaçlıyor. Vatandaşların da sigorta yaptırma konusunda bilinçli olmaları gerekiyor.
“Onlara anlatmaya gerek kalmıyor”
Konuyla ilgili sigortacı Ahmet Kabayel, zorunlu olmasına rağmen DASK yaptırmayanlara bir yaptırım uygulanmadığını vurguladı. Eskişehir’de 15 yıldır sigortacılık yaptığını belirten Kabayel, “Benim gördüğüm kadarıyla geçenlerde yayınlanan deprem haritası ile sigorta yapımında bir değişiklik olmadı. İnsanlarda bana bir şey olmaz düşüncesi var. 1999 depreminden sonra DASK zorunluluk haline geldi. Mesela Van depreminde DASK sigortası yaptırmış olanlar, devleti beklemeden paralarını aldılar. DASK sigortasını yapmış olanlar şirketin vermiş olduğu teminatlardan yararlandılar. Şu an da yasal olarak Doğal Afet Sigortası zorunluluğu vardır. Yaptırmayana herhangi bir yasal yaptırımı yoktur. Bu durumu en iyi bilenler Avrupa’dan gelen insanlar. Gurbetçilerimiz geldikleri yerde zorunlu olduğu için hemen DASK yaptırıyorlar. Onlara anlatmaya gerek kalmıyor” diye konuştu.
“Henüz oturmuş bir düzen yok”
DASK olmadan tapu alınamadığını ifade eden Kabayel, “Vatandaş tapuyu alana kadar yaptırıyor, ondan sonra yaptırmıyor. Her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta bu. Sistem olarak aslında çok iyi bir sistem, devletin yükünü hafifletiyor. Küçük paralarla büyük riskleri ortadan kaldırabilirsiniz. Diğer ülkeler bunun bilincine varmış ama bizim ülkemizde henüz oturmuş bir düzen değil” dedi.
“Tahminen 10 kişiden 3’ü yaptırıyor”
Son olarak DASK yaptırma konusunda vatandaşların bilinçli olmadıklarını aktaran Kabayel şunları söyledi: “DASK sigortası, deprem esnasında oluşabilecek hasarın izolesi içindir. Burada can kaybı olursa ödeme yapmaz. Sadece inşaat maliyet bedeli üzerinden oluşan hasarı öder. O da eksper tarafından tespit edilir. Onun verdiği oran üzerinden ödeme yapılır. İnşaatın brüt metre kare üzerinden hesaplanır. Hesaplama ücretlerini devlet belirler. Ortalama 100 metre kare olan Eskişehir için deprem sigorta bedeli, 130 ila 140 lira arasındadır. Aylık 10 lira civarı ücrete tekabül eder. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçli değil. İnsanlara sigorta gereksiz gibi geliyor. Sigortayı çöpe, boşa atılmış para gibi görüyorlar çünkü deprem riskinin az olması insanlarda bunun bir işe yaramayacağı hissiyatı oluşturuyor. Gereksiz görüyorlar ama sigorta demek risk zamanında devreye girmek demektir. Tahminen 10 kişiden 3’ü yaptırıyor. Tabii bunu da elektrik ve su zorunluluğu olduğu için yapıyorlar.”
Kaynak: Habertürk